Filteren

Aloxe-Corton

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Aloxe-Corton is een klein dorp aan de noordkant van de Côte de Beaune subregio van Bourgondië. Het is gelegen op de vlakten onder de Cote d'Or-helling, net ten noorden van Beaune, in een van de meest dicht beplante gebieden van de regio. Alles behalve een kleine hoeveelheid van de productie is rode wijn van de Pinot Noir-druif.

Het "Corton" -gedeelte van de naam van de gemeente trekt over het algemeen de aandacht van Bourgondische drinkers, en werd in het midden van de 19e eeuw aan Aloxe toegevoegd. Het is een verwijzing naar de heuvel van Corton - de bron van de enige grand cru rode wijnen van de Côte de Beaune - die sinds 1937 hun eigen Corton Grand Cru-benaming hebben gehad (los van de gemeentelijke Aloxe-Corton-dorpstitel). De Aloxe-Corton wijngaarden werden geclassificeerd in 1982, toen ongeveer een derde van hen de status van Aloxe-Corton Premier Cru kreeg.

De appellatie Aloxe-Corton, gecreëerd in 1938, omvat de productie van zowel rode als witte wijnen van respectievelijk Pinot Noir en Chardonnay, hoewel in werkelijkheid slechts een klein percentage wit is - Chardonnay is goed voor iets minder dan twee hectare van de 118 in totaal (4,5 acres van 291 acres). Deze voorkeur voor rode wijnen is te verklaren door de associatie met de beroemde Corton Grand Cru rode wijnen; Over het algemeen trekken deze rode Aloxe-Corton-wijnen hogere prijzen aan dan die van gelijkwaardige kwaliteit uit nabijgelegen gemeenten.

De rode kleuren van Aloxe-Corton zijn vrij donker van kleur, hun schakeringen variëren van diep robijnrood karmozijnrood tot granaat. Terwijl hij jong is, suggereert het aroma van de wijn een lentetuin met klein rood fruit (framboos, aardbei) en zwart fruit (zwarte bes, braam). Deze worden intenser met de leeftijd en evolueren naar pioenroos en jasmijn, geconserveerd fruit en brandewijnfruit, pistache, pruim, leer, truffel, paddenstoel en kaneel.
De diepe grond brengt een krachtige, volle Pinot Noir voort, robuust en toch verfijnd. Mals en fruitig, deze wijn bereikt zijn hoogtepunt na 3 tot 5 jaar in de kelder, onthult een stevig en goed gebouwd lichaam, rijkelijk taai en met aangename tannines.
Aloxe-Corton-blanken zijn zeer zeldzaam.

Bernard Moreau et Fils