Nebbiolo

Dé alleredelste druif van Italië, en de ambassadeur van de Piemontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo (Koning van de Italiaanse wijn), Barbaresco, Roero Nebbiolo, Langhe Nebbiolo en Nebbiolo D‘Alba, Gatinara, etc ... maakt. Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van vele DOCG wijnen.

Alles over de Nebbiolo druif

De druif werd voor het eerst genoemd...

Toon meer
filter Filteren
Druif
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Dé alleredelste druif van Italië, en de ambassadeur van de Piemontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo (Koning van de Italiaanse wijn), Barbaresco, Roero Nebbiolo, Langhe Nebbiolo en Nebbiolo D‘Alba, Gatinara, etc ... maakt. Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van vele DOCG wijnen.

Alles over de Nebbiolo druif

De druif werd voor het eerst genoemd in 1266, wat hem tot een van de oudste druivenrassen van Italië maakt. 

De nebbiolo druif doet de wijnliefhebbers laten genieten en maar het leven van producenten zuur. Vele kenners vinden de druif één van de beste druiven van de wereld. Wij kunnen hen alleen maar gelijk geven, maar wat is deze druif een ongelofelijke lastige druif.

Indien de nebbiolo niet onder de juiste omstandigheden leeft, is een lekkere wijn eigenlijk kansloos. De druiven hebben een krachtige stam nodig, een kalksteen ondergrond en een zuid tot zuidwestelijke oriëntatie op de top van een heuvel. Behalve dat de druiven perfecte omstandigheden nodig hebben, zijn ze ook nog eens zeer gevoelig voor kou. De druif wordt vooral verbouwd in het noorden van Italië.

In vergelijking met andere druivenrassen kiemt de nebbiolo druif vroeg, maar rijpt later. Als de omstandigheden goed zijn krijg je er dan wel heel veel voor terug; een rode krachtige wijn met tannines en een mooie, hoge zuurgraad.

De wijn kan onwijs goed rijpen op hout. Een traditionele rijping is in grote vaten van oud hout. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een gedeelte van de wijn te laten rijpen op nieuw hout. Het zijn wijnen die je lang kan bewaren. Onderaan de pagina is een overzicht van hoe lang je nebbiolo wijnen kan bewaren.

Nebbiolo druiven en Barolo wijnen

Dé alleredelste druif van Italië, en de ambassadeur van wijn uit Piemonte, waaruit men wijnen maakt als

Het is overigens aangeraden om dit soort wijnen in een karaf te schenken en laten staan voor 1-2 uur.

Aroma’s in de nebbiolo druif

Nebbiolo wijnen hebben een delicate geur, maar als je ze proeft, word je begroet met robuuste tannine en een hoge zuurgraad.

Het zijn strak en stevige wijnen. De meest voorkomende aroma's zijn:

  • Rood fruit
  • Roos
  • Truffel
  • Paddenstoelen
  • Anijs
  • Stal

Wijn en spijs: nebbiolo wijn

De stevige tannine en hoge zuurgraad maken deze druif geweldig in combinatie met eten. Bij een krachtige wijn hoort een krachtig gerecht.

Een stuk rood vlees als ribeye van de barbecue met champignons is een mooie combinatie wijn-spijs. Truffel past ook onwijs mooi bij een glas nebbiolo. Denk hierbij aan een pasta of risotto met truffel.

Heeft u al een gerecht in gedachten, maar weet u niet welke wijn erbij past? Grandcruwijnen heeft een smart sommelier optie. U voert de ingrediënten van het gerecht in, en wij hebben gegarandeerd een goede match voor het gerecht!

Hoe lang moet je een nebbiolo wijn bewaren?

Deze wijnen kunnen erg lang bewaard worden doordat de wijnen een hoge tannine gehalte hebben. Kort gesteld; hoe hoger het gehalte tannine, hoe langer je de rode wijn kan bewaren.  Met een langere tijd op de fles verzachten de tannines, en vormt de wijn een prachtig balans tussen alle aroma's, tannines, en zuren.

Nebbiolo wijnen kunnen wel 10-20 jaar bewaard worden. Grandcruwijnen geeft altijd een drinkvenster weer. Bij elke wijn kunt u dus zien in welk jaar de wijn het beste tot zijn recht komt!

Ik wil graag een nebbiolo wijn kopen

Een nebbiolo is een druif die elke wijndrinker geproefd moet hebben! Grandcruwijnen heeft nebbiolo wijnen voor elk budget. Wilt u toch meer te weten komen over de druif of een specifieke aanbeveling? Neem dan gerust contact met ons op!