Filteren

Alicante

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De wijnstreek Alicante, bekend als "Alicante DO" (Denominación de Origen), ligt in het zuidoostelijke deel van Spanje in de provincie Alicante. Deze regio staat bekend om zijn wijnbouw en produceert een verscheidenheid aan wijnen die het unieke klimaat en de geografie van het gebied weerspiegelen. Het klimaat in de wijnstreek van Alicante is mediterraan met droge neigingen. Het kent hete, droge zomers en milde, natte winters. Dit klimaat is ideaal voor de druiventeelt, met overvloedige zonneschijn en een relatief lage luchtvochtigheid. Het landschap in de wijnstreek van Alicante wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, valleien en kustvlaktes. De wijngaarden zijn vaak aangeplant op terrasvormige hellingen, waardoor de topografie van de regio optimaal wordt benut.

Meer informatie over Alicante

De Alicante DO staat bekend om zijn productie van rode wijn. De belangrijkste druivensoort die in deze regio wordt verbouwd is Monastrell, in Frankrijk ook wel Mourvèdre genoemd. Monastrell-druiven gedijen in het warme, zonnige klimaat van Alicante en produceren wijnen met rijke, volle smaken en robuuste tannines. De Monastrell-druivensoort wordt gebruikt om een scala aan wijnstijlen te produceren, van jonge en fruitige rode wijnen tot meer complexe en oude wijnen. Enkele van de gebruikelijke wijnstijlen zijn Monastrell, Monastrell-Syrah-melanges en zoete wijnen gemaakt van overrijpe Monastrell-druiven. De regio staat ook bekend om zijn dessertwijnen gemaakt met de Moscatel (Muscat) druif. De wijnstreek van Alicante heeft een rijke geschiedenis van wijnmaken die teruggaat tot eeuwen. Vooral de Monastrell-druif wordt in deze regio al heel lang verbouwd. De wijntradities van de regio zijn geëvolueerd om wijnen van hoge kwaliteit te produceren in moderne faciliteiten. Alicante biedt verschillende wijnroutes en rondleidingen waarmee bezoekers de wijngaarden en wijnhuizen kunnen verkennen. Deze rondleidingen bieden een unieke kans om de lokale wijnen te proeven en inzicht te krijgen in het wijnbereidingsproces.

In de regio worden wijnfestivals en evenementen georganiseerd, zoals wijnbeurzen en -vieringen, waar de lokale bevolking en bezoekers de diverse wijnen kunnen proeven die in Alicante worden geproduceerd. De wijnen die in de DO Alicante worden geproduceerd, zijn onderworpen aan strenge regels die de kwaliteit en authenticiteit garanderen. De DO-classificatie garandeert dat wijnen aan specifieke normen voldoen en representatief zijn voor de regio. Hoewel Monastrell de dominante druivensoort blijft, heeft de regio zich ingespannen om te moderniseren en te experimenteren met verschillende wijnbereidingstechnieken. Dit heeft geresulteerd in een groeiende reputatie voor hoogwaardige, waardegedreven wijnen die zowel de binnenlandse als de internationale markt bedienen.

De wijnstreek van Alicante biedt een gevarieerd aanbod aan wijnen die de essentie van het mediterrane klimaat en landschap weergeven. De wijnen worden vaak gewaardeerd om hun volle smaak en passen goed bij de keuken en zeevruchten uit de regio. Of u nu een wijnliefhebber bent of gewoon een informele wijnliefhebber, een bezoek aan de wijngaarden en bodega's (wijnhuizen) in Alicante kan een heerlijke ervaring zijn.

Welke druiven worden er gebruikt in Alicante?

De wijnstreek Alicante in Spanje cultiveert een verscheidenheid aan druivensoorten om een scala aan wijnen te produceren, zowel rood als wit. Hier is een overzicht van de belangrijkste druivensoorten die in Alicante worden gebruikt:

Rode druivenrassen:

Monastrell (Mourvèdre): Monastrell is de dominante en meest gevierde rode druivensoort in Alicante. Het gedijt goed in het warme en dorre klimaat van de regio en produceert wijnen met een diepe kleur, robuuste tannines en smaken van donker fruit en kruiden.

Garnacha Tinta (Grenache): Garnacha Tinta is een andere belangrijke rode druivensoort in Alicante. Het draagt bij aan rode wijnmelanges en voegt fruitige en aromatische kwaliteiten toe aan de wijnen.

Tempranillo: Hoewel het niet zo gebruikelijk is als Monastrell, wordt Tempranillo in sommige delen van Alicante verbouwd. Het wordt gebruikt in verschillende rode wijnmengsels en kan een ander smaakprofiel bieden.

Witte druivenrassen:

Moscatel (Muscat): Moscatel is een van de belangrijkste witte druivensoorten in Alicante. Het wordt veel gebruikt voor de productie van zoete en aromatische wijnen, vooral dessertwijnen. Deze wijnen staan bekend om hun bloemige en fruitige tonen.

Merseguera: Merseguera is een traditionele witte druivensoort in Alicante, bekend om het produceren van frisse en frisse witte wijnen. Het wordt zowel als cépagewijn als in blends gebruikt.

Macabeo (Viura): Macabeo is een andere witte druivensoort die te vinden is in de wijngaarden van Alicante. Het wordt vaak gebruikt bij de productie van witte wijnen en draagt bij aan de zuurgraad en frisheid ervan.

De meest prominente druif in Alicante is ongetwijfeld Monastrell, die zich goed heeft aangepast aan het klimaat en het terroir in de regio. Het is verantwoordelijk voor veel van de hoogwaardige rode wijnen uit de regio, terwijl ook de zoete Moscatel-wijnen hoog aangeschreven staan. Deze druivensoorten tonen de diversiteit aan wijnen die in Alicante worden geproduceerd, van robuuste rode wijnen tot aromatische witte wijnen en zoete dessertwijnen.

Hoe zit het met de subregio's van Alicante?

Alicante, gelegen in het zuidoostelijke deel van Spanje, heeft verschillende subregio's die bekend staan om hun unieke terroirs en wijnstijlen. Enkele van de opmerkelijke subregio's binnen de oorsprongsbenaming van Alicante (DO) zijn onder meer:

La Marina: Deze subregio ligt in het noordelijke deel van Alicante, dicht bij de kust. Het profiteert van een mediterraan klimaat dat wordt beïnvloed door de zee, waardoor de temperaturen gematigd worden. La Marina staat bekend om zijn witte wijnen, die vaak gemaakt worden van Moscatel-druiven. Deze wijnen zijn doorgaans aromatisch en verfrissend, waardoor ze geschikt zijn voor warm weer.

Marina Alta: Gelegen in het noordelijke deel van de provincie, staat Marina Alta bekend om zijn gevarieerde wijnproductie. Naast Moscatel teelt het ook rode druivensoorten als Monastrell en Garnacha. De combinatie van kustinvloeden en bergachtig terrein zorgt voor een uniek microklimaat voor de druiventeelt.

Marina Baixa: Deze subregio ligt ten noordoosten van Alicante en staat bekend om zijn gevarieerde wijngaarden. Het heeft zowel kust- als binnengebieden, wat bijdraagt aan de diversiteit aan wijnstijlen. Marina Baixa produceert rode, witte en roséwijnen, met een focus op Monastrell en Moscatel.

Alto Vinalopó: Alto Vinalopó ligt landinwaarts in het noordelijke deel van Alicante en wordt gekenmerkt door zijn landklimaat. De subregio cultiveert voornamelijk rode druivensoorten, met name Monastrell. De wijnen uit dit gebied zijn doorgaans krachtig en vol van smaak.

Vinalopó Medio: Gelegen in het centrale deel van Alicante, staat deze subregio bekend om zijn rode wijnen, vooral die gemaakt van Monastrell en Garnacha Tinta. De wijngaarden in Vinalopó Medio profiteren van een semi-aride klimaat, wat bijdraagt aan de concentratie van smaken in de druiven.

Vinalopó Bajo: Vinalopó Bajo, gelegen in het zuidelijke deel van Alicante, is een andere subregio die bekend staat om zijn productie van rode wijn, voornamelijk met Monastrell. Het warme klimaat en de goed doorlatende bodems dragen bij aan de rijpheid en kwaliteit van de druiven.

Deze subregio's binnen Alicante bieden een gevarieerd aanbod aan wijnen, waarbij de invloed van het klimaat, de geografie en de druivensoorten op de uiteindelijke wijnstijlen wordt benadrukt. Van aromatische witte wijnen tot krachtige rode wijnen, elke subregio heeft wijnliefhebbers iets unieks te bieden.

Artadi