Filteren

Falanghina

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

 Falanghina druif

Falanghina is een heel oude witte druif. Misschien wel de druif waar de Romeinen de Falernium van maakten. Ze groeit in heel zuid Italië maar doet het vooral goed in Campanië. Hier op de berg Taburno heeft ze haar oorsprong.

Tegenwoordig is ze weer helemaal terug. Moderne vinificatie technieken zorgen ervoor dat de wijnen de druivenaroma’s behouden met heel aantrekkelijke, geurige, frisse wijnen als gevolg.

De bekendste appellatie zijn Taburno en Campo Flegrei. Sinds 2011 zijn dit echter onderzones van de overkoepelende appellatie: Falanghina del Sannio.

Aroma‘s in Falanghina druiven

Citrusbloesem, meloen en peer

Falanghina

De Falanghina druif is een zeer bekende en gewaardeerde druif uit het wijngebied van Campanië. Ook over de afkomst van deze druif zijn verschillende theorieën. Ze zou oorspronkelijk uit Griekenland komen, maar zeker weten doet niemand het.

De Falanghina rijpt laat en heeft veel zon nodig om het beste uit haar te halen. Wanneer de Falanghina overmatig geproduceerd wordt, neemt haar kwaliteit fors af en is zij net genoeg voor eenvoudige doordrinkwijnen. Als zij echter in topvorm is dan zijn de wijnen subliem.

Zoals eerder gezegd komt de Falanghina uit het wijngebied Campanië. Langs de kustlijn om precies te zijn. Van de Falerno del Massico in het noorden, over Napels in het midden van de kust tot de Costa Amalfitana. Vandaag de dag wordt dit ras nog steeds in dit gebied verbouwd op zijn oorspronkelijke wortelstok en niet op een Amerikaanse. Deze druif stond in de Romeinse tijd waarschijnlijk al aan de basis van een witte wijn. De druiven hebben zeer vol aroma en hebben een lange rijping nodig. Deze soort wordt op een hoogte van 300 tot 400 meter verbouwd op een vulkanische grond en worden met de hand geoogst. De wijnen van de Falanghina zijn droog, helder strogeel, met aroma's en smaken van groene appel, citrus, banaan, ananas en bloemen. De wijn heeft een volle body en is complex.

De gevorderde proever onder ons zal bij het proeven van deze druif een citrusbloesem en een peeraroma weten te detecteren.

Naast de Falanghina zijn er nog twee bekende druivenrassen in Campanië volop aanwezig. Het grote verschil met de Falanghina is dat zij niet solo gevinifieerd wordt, maar zij wordt geblend met andere rassen. 

Antonio Caggiano