Grenache

Andremily Wines
2019 Andremily Wines EABA
239,95 198,31
97+ Peter Parker
2019 Andremily Wines EABA
243,00 200,83
97+ Peter Parker
per pagina

 

 

Het oudste druifje onder de zon: dit blauwe druivenras is een echte team-player en heeft meestal andere druiven nodig om echt tot zijn best te komen. Daarom zie je hem ook waarschijnlijk niet alleen staan op een etiket. De Grenache druif komt oorspronkelijk uit Spanje en wordt daar Garnacha genoemd. Wel is de Grenache druif al honderden jaren de meest aangeplante druif ter wereld.

Hoe smaakt de Grenache?

De blauwe Grenache druif zijn redelijk groot en hebben een dunne schil met niet veel kleurstof, daarom is deze druif zeer geschikt voor het maken van rose wijnen. Deze druif voelt zich het best in een hete en droge omgeving, waardoor hij gedurende een lang groeiseizoen veel suiker kan vormen. Hierdoor is de smaak dan vaak zeer sterk en aan de zoete fruitige kant. Echter bevat de druif zelf weinig stevigheid, zuren en kleur en wordt daarom vaak geblendt met andere druiven. De Grenache wordt vaak samen gevoegd met de Syrah, mourvèdre, cinsault (GSM blends genoemd) of ook met zijn kameraad tempranillo is de Grenache druif zeer succesvol.

De smaak van een pure grenachewijn is zwoel maar heeft ook een lichte witte peper smaak en het pittige rode fruit komt ook naar boven. Het aroma verschilt enorm per wijn maar kunnen omschreven worden als bloemig, fruitig en vaak een hint van specerijen zoals peper, kaneel of drop. Deze wijn is perfect te combineren met pittige gerechten, geroosterd vlees of tapas gerechten zoals worst en kaas.

Door het hoge suikergehalte wordt de druif ook vaak gebruikt voor het produceren van zoete (dessert)wijnen met hoge alcoholpercentages tot 15%.