Filteren

Hemel & Aarde Vallei

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Dit prachtige wijngoed is het resultaat van een Zwitserse investering (Novartus) in Spaanse grond, waarvan de wijngaarden en de kelders aangelegd en ingericht zijn met Franse expertise. Niet zomaar Spaanse grond, maar ideaal gelegen hellingen met uitzicht op het beroemdste wijngoed van Spanje: Vegas Sicilia. De Zwitsers hebben het geluk gehad dat zij een wijngekke, Spaanse advocaat bij de hand hadden, die op zijn beurt bevriend was met Pascal Delbeck (wijnmaker uit de Saint-Emilion).Hij kreeg Delbeck zo ver om de rol van technisch architect en wijnmaker op zich te nemen. Het gaat te ver om dit fascinerende verhaal gedetailleerd uit de doeken te doen, maar voor u is het belang te weten dat de druiven hier met uitzonderlijk veel respect en zachtheid behandeld worden.

Ondanks de relatieve grootschaligheid (240 ha wijngaard) is er geen pomp te vinden in de enorme kelder. Letterlijk alles (tanks, houten foeders, vaten en persen) kan zo hoog opgetild en verplaatst worden door hydraulische loopkatten dat elke beweging en verplaatsing uitsluitend met valdruk geschiedt. Dus ook de vele honderden okshoofden (barriques van 225 liter) worden met valdruk gevuld, waarna de wijn z'n tijd mag rijpen in zijn eikenhouten bed.

Abadia Retuerta

Hemel-en-Aarde Ridge is een subgebied binnen de Hemel-en-Aarde Vallei. Het ligt op ongeveer twintig kilometer van Hermanus, de kustplaats aan de Walker Bay die ook wel te boek staat als de ‘walvissenhoofdstad’ van Zuid-Afrika. De Atlantische Oceaan zorgt er niet alleen voor dat de walvissen hier met plezier ronddobberen, ook brengt het een ideaal klimaat voor wijnbouw met zich mee. Het is er warm, maar het wordt zelden warmer dan dertig graden in het groeiseizoen. Dat komt door de frisse zeebries en het feit dat de wijngaarden vaak iets hoger liggen. De druiven krijgen de kans optimaal te rijpen, maar behouden hun frisse zuren dankzij de koele nachten. Ook de bodem speelt hierin een belangrijke rol. De wijngaarden hebben een van klei afgeleide leisteenbodem, Bokkeveld genaamd. Het voorkomt waterstress en maakt de wijnstokken minder krachtig, hetgeen weer bijdraagt aan de langzame rijping van de druiven (vanwege de langzame afgifte van grondwater).