Portugal - Douro
Portugal onderscheidt zichzelf door voornamelijk wijnen van eigen druivenrassen te produceren. De Portugese wijnen maken ook een goede en snelle ontwikkeling door dus het is zeker voor wijnliefhebbers interessant om eens enkele verschillende wijnen te proberen uit dit prachtige land. Toen Portugal in 1986 toetrad tot de EU is de kwaliteit van de Portugese wijnen meteen enorm toegenomen. Men...
Portugal onderscheidt zichzelf door voornamelijk wijnen van eigen druivenrassen te produceren. De Portugese wijnen maken ook een goede en snelle ontwikkeling door dus het is zeker voor wijnliefhebbers interessant om eens enkele verschillende wijnen te proberen uit dit prachtige land. Toen Portugal in 1986 toetrad tot de EU is de kwaliteit van de Portugese wijnen meteen enorm toegenomen. Men stimuleerde het toentertijd om zelf wijngaarden aan te gaan leggen en wijn te produceren. Hierdoor werden de grote overkoepelende wijnproducenten buitenspel gezet en gingen juist veel kleinere wijnproducenten voor zichzelf aan de slag.
Tegenwoordig zijn er dan ook meer dan duizend wijnmakers in Portugal te vinden. De wijnregio Douro is één van de voorbeelden van zo’n wijnregio die een enorme ontwikkeling heeft gemaakt sinds de toetreding tot de EU. Vroeger werd hier vooral een zoete Port geproduceerd, maar gaandeweg zijn de wijnhuizen in deze streek enorm met hun tijd meegegaan en steeds meer gaan experimenteren met verschillende druiven. Het resultaat hiervan is dat men in deze streek nu ook veel droge kwaliteitswijnen produceert. Een niet zo bekende wijnregio in Portugal is de wijnregio Beiras. In deze regio worden er op een steile helling veel rode Portugese wijnen geproduceerd. Deze wijnen kunnen vaak wel tientallen jaren bewaard worden en dan nog verliezen ze hun smaak niet. Een druivenras dat veel gebruikt wordt in deze regio is de Baga druif. Deze druif is krachtig en heeft flinke zuren die onder andere kunnen worden verzacht door de druiven te mixen met andere rassen druiven. Al met al maken de Portugese wijnproducenten veelal gebruik van de autochtone druivenrassen. Dit is ook niet moeilijk aangezien er in Portugal zo’n 500 verschillende druivenrassen voorkomen. Mede hierdoor kunnen de wijnmakers hun eigen unieke wijn maken en hoeven ze hiervoor niet te concurreren met andere wijnlanden, zoals bijvoorbeeld Chili.