Filteren

Mikulski - Giannikos Winery

Het wijnhuis Mikulski is oorspronkelijk onstaan door Pierre Boillot, wie de oom van Francois Mikulski was. In 1992 nam Francois samen met zijn vrouw het wijnhuis van zijn oom over en sindsdien heet het wijnhuis Mikulski. Het label Pierre Boillot bleef echter bestaan tot 2004, wanneer Pierre overleed. Verschillend van andere wijnmakers in de Bourgogone, heeft Francois niet veel familie die wijnmakers waren, en was dus een van de eersten in zijn familielijn. Francois Mikulski is een Pool, wat ook wel te zien is aan zijn achternaam, zijn vader verliet Polen voor Engeland in 1938 en Francois was in 1963 geboren. Francois en zijn vrouw hadden de optie totaal iets nieuws te maken aangezien ze geen reputatie aan de familie naam hadden die ze hoog moesten houden doordat ze een van de eerste wijnmakers in de familielijn waren.

De productie van de Mikulski wijnen gebeurt organisch, voor de druiven wordt alleen zwavel en koper gebruikt wat standaard is, voorderest gebruiken ze geen preventieve of curatieve middelen. De wijngaarden zijn verspreid over Meursault en de naburige dorpjes, en maar een kwart van deze wijngaarden worden gebruikt voor het maken van rode wijn, de rest is gefocused op Meursault. Voor het rijpen van de wijn gebruiken ze geen vaten die ouder dan 7 jaar zijn en ze gebruiken voor de Meursalts meestal geen nieuw hout. De vaten die ze gebruiken zijn van eikenhout. Echter de Poruzots and Genevrières worden tegenwoordig gerijpt in een nieuw vat van 500l. Francois en zijn vrouw bezitten 8,5 hectare aan wijngaarden.

Een mooie uitleg van wat een Meursault een Meursault maakt gaf Francois Mikulski zelf toen hem deze vraag gesteld werd:
"Wat een Meursault een Meursault maakt is een bepaalde stijl; er is echter geen perfecte stijl, de stijl verschilt per wijn en per wijnmaker. Voor mij is de beste stijl mineraliteit. In witte wijn wil ik graag zuiverhuid, mineraliteit en hierbij wil ik natuurlijk een bepaalde zuurgraad, zodat de wijn ook nog spannend is. Ik wil een wijn waarbij mensen na het opdrinken van een glas verlangen naar nog een glas, dat betekent dat het verfrissend is."

Mikulski - Giannikos Winery
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!