Filteren

Giannikos Winery - Poggio Verrano

Door zich niet aan de DOC regels te houden en met internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot te experimenteren, maakten pionierende wijnboeren eind vorige eeuw tafelwijnen die beter en duurder waren dan menige Chianti DOC. Om toch een onderscheid te maken tussen de echte slobber tafelwijntjes en deze topwijnen werd de term Super Tuscan bedacht. Bij Tenuta Poggio Verrano maken ze pas sinds 2000 hun Super Tuscans, maar het resultaat is verbluffend. Maar dat kan ook niet anders met Francesco Bolla als eigenaar, kleinkind van Alberto Bolla, de ‘Godfather’ van de Amarone wijn uit de Veneto streek. Samen met de beroemde wijnmaker Carlo Ferrini is hij hard op weg om de onbetwiste top onder de Super Tuscans te worden.

Gevestigd in het dorpje Montiano werd deze tenuta in 2000 opgericht door Francesco Bolla en zijn gezin. Montiano maakt onderdeel uit van de commune Magliano-in-Toscana, in de provincie Grosseto, dat bekend staat als het wijnbouwgebied van Morellino di Scansano. Hier, in de kuststreek van de Toscaanse Maremma, liggen hun zuid-zuidwest georiënteerde wijngaarden op zo'n 15 km verwijderd van de Middellandse Zee. Op een hoogte van 170 tot 300 meter boven de zeespiegel zijn de wijngaarden beplant met de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Alicante, Sangiovese en Cabernet Franc. De aanplantingsdichtheid bedraagt 6.700 stokken per hectare. Het totale wijngaardareaal omvat 27 hectare, waarvan de met stenen bezaaide bodem van nature uit kalk en klei bestaat. 

Na jarenlang zijn familie te hebben bijgestaan in Soave (Veneto), werd wijnmaker en eigenaar Francesco Bolla getrokken door het Etruskische landschap van de Toscaanse Maremma. Het Mediterrane klimaat en de koele, ziltige zeebries hebben een bijzonder gunstig effect op de wijngaarden. Strevend naar perfectie, krijgt Francesco waardevolle adviezen van zijn goede vriend Carlo Ferrini, één van de meest gerespecteerde, Italiaanse oenologen die ook voor Barone Ricasoli en Poliziano werkt.  De wijnen krijgen al jarenlang hoge beoordeling van onder andere Parker (Wine Advocate). De Poggio Verrano Dromos staat al jaar in-jaar-uit in de top-10 of Toscane  lijstje van VINUM in het rijtje met Tignanello en Macchiole Paleo.

 

Giannikos Winery - Poggio Verrano
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!