Filteren

Giannikos Winery - Domaine Borgeot

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 13

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

De gebroeders Pascal en Laurent Borgeot, de vierde generatie, beheren het familiedomein dat in 1903 is opgericht. Het domein is gelegen in het dorp Remigny in het departement Saône-et-Loire op enkele kilometers Chassagne-Montrachet en nog iets dichterbij Santenay waar de broers een aantal belangrijke percelen bezitten. Het dorpje Remigny is een rariteit in de Bourgogne. Het heeft geen eigen benaming.

Het ligt niet in de Côte d'Or. Het ligt in het departement Saône et Loire. Toch vind je hier delen van zowel de Chassagne-Montrachet- als de Santenay-appellaties. We zijn maar met vier wijnboeren in het dorp, zegt Pascal Borgeot op Domaine Borgeot. In ons geval was het onze overgrootvader die het domein creëerde. Destijds was het slechts vijf of zes hectare wijnstokken, maar hij verbouwde ook andere gewassen. Remigny is een dorp met 420 inwoners, vier kilometer ten zuiden van Chassagne-Montrachet en drie kilometer ten oosten van Santenay.

Het Canal du Centre doorsnijdt het dorp en net ten zuiden van het dorp ligt de top van de Côte Chalonnaise, met Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry en Montagny. Vroeger was het een derde wit en tweederde rood op het domein, zegt Pascal Borgeot. Vandaag is het fifty-fifty. We hebben nu meer wijnstokken in Chassagne-Montrachet en Santenay. Bourgogne Aligoté hebben we veel minder en de Bourgogne Passetoutgrain is helemaal verdwenen. Er zijn geen gamay-wijnstokken meer op het domein. We hebben alleen chardonnay, pinot noir en aligoté. De aligoté-wijnstokken bevinden zich zowel in de appellatie Bourgogne Aligoté als in de appellatie Bouzeron.

Samen bewerken ze 48 hectare wijnstokken, half in rood, half in wit. De meerderheid van deze wijnstokken is 30 jaar of ouder, met percelen Santenay 'Les Gravieres' en Santenay 'Vieilles Vignes' ouder dan 50 jaar. Al meer dan twintig jaar krijgen hun wijnstokken alleen organische meststoffen. Ze bewerken de grond in de winter om onkruid tegen te gaan en de microbacteriologische activiteit te verhogen. Waar ze opnieuw hebben geplant, hebben ze gekozen voor wijnstokken met een lage opbrengst. Al dit beleid is erop gericht om de oogst zo vaak mogelijk tot volle rijpheid te brengen.Het feit dat de gebroeders Borgeot alleen organische meststoffen gebruiken, nauwlettend letten op de bodemgesteldheid en ernaar streven de opbrengst van de wijnstokken te beperken, toont natuurlijk aan dat de gezondheid van de druivenoogst van primair belang is. Zonder dit kan geen enkele hoeveelheid wijnbereidingsvaardigheid, technologie of speciale apparatuur geweldige wijn produceren. Dit gezegd hebbende, de broers zijn perfectionisten en elke stap in het wijnbereidingsproces wordt zorgvuldig bestudeerd. De uitstekende kwaliteit van hun oogst wordt tot zijn recht gebracht met behulp van traditionele methoden en moderne inzichten.

Het Domain Borgeot dat Pascal en Laurent Borgeot in 1985 oprichtten met enkele belangrijke percelen Santenay-wijnstokken die ze van hun vader erfden, is uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde wijnmakerijen in de Cote de Beaune. Door slimme wijngaardacquisitie en investeringen hebben ze nu een indrukwekkende lijst van ‘appellations’ en met een moderne micro-onderhandeling ernaast, kunnen ze hun wijnen aanbieden voor de export. Hun reputatie ter plaatse is echter zodanig dat meer bekende producenten hun kinderen vaak naar leerlingen op het domein sturen.

Giannikos Winery - Domaine Borgeot
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!