Filteren

Giannikos Winery - Conti Costanti

De adelijke familie Costanti is één van de oudste families van Montalcino. De huidige Conte, Andrea, is geoloog en staat al sinds 1983 aan het roer van het wijnbedrijf. Hij verstaat zijn vak: het kleine domein wordt onder kenners zeer geroemd. Het wijndomein ligt twee kilometer ten oosten van Montalcino en de bodem is de beroemde Toscaanse Galestro. De wijngaarden liggen voor Brunello hoog: tussen 330 en 440 meter. De hoogste wijngaarden werden in de jaren negentig gezien als de absolute grens voor het rijp krijgen van Sangiovese maar daar wordt nu, met de klimaatverandering, wat anders over gedacht. Costanti profiteert nu juist van die hoogte: de wijnen zijn frisser en delicater dan gemiddeld. Andrea gelooft in een bijzonder systeem van rijping. Alle wijn gaat na de vergisting op roestvrij staal van 14 tot 21 dagen op vaten van 500 liter, waarvan maximaal 20% nieuw. Na een jaar gaat de Rosso in de fles. De rest rijpt door op Sloveens eiken vaten van gemiddeld 3.000 liter. Na weer een jaar wordt bepaald waar de bijzondere Rosso (Vermiglio) van wordt gemaakt en die wordt dan gebotteld. De rest rijpt nog een jaar door als Brunello. Na deze drie jaar rijping wordt bepaald of er Riserva wordt gemaakt en ja zo, welke vaten daarvoor in aanmerking komen. Dat zijn degenen met de hoogste zuren en stevigste tannine, die voor een lange flesrijping in aanmerking komen. Die Riserva rijpt dan nog minimaal twee jaar op fles, de Brunello één jaar. Overigens ligt dit ingenieuze systeem tussen ‘cuvée-selectie’ en ‘wijngaardselectie’ in: de vaten zijn per wijngaard geselecteerd en doorgaans eindigen dezelfde stukken wijngaard in dezelfde wijn. Ian d’Agata van Vinous gaf in 2018 bij zijn beoordeling van bijna 200 Brunelli, één keer 98 punten weg: aan de Riserva 2012 van Costanti! De ‘gewone’ Brunello 2013 kreeg van hem 96 punten en staat daarmee ook in de top tien. Er is maar één nadeel aan Costanti: de Brunello, vooral de Riserva, heeft tijd nodig om te rijpen om volledig tot bloei te komen!

Giannikos Winery - Conti Costanti
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!