Filteren

Giannikos Winery - Alion

Alion is een van de grote Spaanse klassiekers. Het is het 'moderne' topdomein van de eigenaars van Vega Sicilia, een goede 10 km verderop gelegen in hetzelfde Ribera del Duero. De wijn is een volmondige, stevige en sappige Ribera die jong op de markt komt en steeds jarenlang kan rijpen. Top !

Geschiedenis Alión
Na de aankoop van Vega Sicilia in 1982 rijpte reeds in 1986 het idee bij de familie Alvarez om een nieuw domein te creëren waar een wijn zou gemaakt worden met een verschillende filosofie, en vooral ook met een andere identiteit dan in Vega Sicilia waardoor de mogelijkheid om deze wijn te maken in de installaties van Vega Sicilia dadelijk van tafel werd geveegd. Het was immers niet de bedoeling om een 2e merk te maken van Vega Sicilia.

In 1987 werden er reeds wijngaarden aangekocht in Padilla de Duero (25 ha), waar begin 1988 nog eens 18 ha extra bij werden aangeplant. De bedoeling was om eerst 100 ha te verkijgen, maar de schaarste aan goede wijngaarden op dat moment doet hen besluiten om meer aan te planten op het domein van Vega Sicilia. Het ging tenslotte om een domein van 1000 ha waar tot dan slechts 250 ha wjnstokken op aangeplant stonden. Op dat moment werd ook beslist om een bodega te zoeken zonder grote naam, maar waar voldoende moderne installaties aanwezig waren om wijnen te maken.

In 1992 kwamen ze uit bij Bodegas Liceo, opgericht in 1990 in Peñafiel. Hier was alles aanwezig wat ze zochten. Op 5 november 1992 werd de koop gesloten en werd Alión opgericht, een naam verbonden met de roots van pater familias David Alvarez. In de comarca Alión, deel van de provincie León, was hij immers geboren.

De eerste wijn kwam in 1995 op de markt: Alión 1991. De wijn werd dadelijk vermeld als een van de beste wijnen van Spanje, nationaal en internationaal. In 2000 werd de laatste hand gelegd aan de modernisatie van de bodega. Vandaag is Alión een van de topreferenties in Ribera del Duero en in Spanje. Jaar na jaar een vaste waarde voor uw wijnkelder. Sérieux en rechtlijnigheid, de basisprincipes van de familie, weerspiegelen zich dan ook duidelijk in dit project.

Varieteiten
Op dit domein wordt enkel gewerkt met 100% Tinto Fino. Vanzelfsprekend worden dezelfde kwaliteitsparameters vooropgesteld als in het moederdomein Vega Sicilia. De druiven worden niet geoogst onder de 13% alcohol, lage rendementen, etc.

Het enige verschil is dat deze wijn wordt gemaakt met jongere druivenstokken dan Valbuena en Unico. Vandaag zijn de stokken van Alión tussen 25 en 30 jaar oud.

Terroir
Het hele gebied heeft een klei-kalkbodem, met een aantal gemengde zones en een deel alluviaal met zandbodems en keien (van het domein naar de Duero toe).

Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden, met weinig neerslag (nooit meer dan 500 mm) en gemiddeld 2200 uren zon.

De nabijheid van de Duero zorgt ervoor dat de ochtenddauw een verfrissend effect heeft op de wijngaarden.

Vinificatie
Na de manuele oogst verloopt de gisting en de maceratie op grote eikenhouten foeders, een techniek waar men goede ervaringen mee had in Vega Sicilia. Afhankelijk van de rijpheid van de druiven duurt de gisting tussen de 8 en 20 dagen.

Eenmaal de gisting en malolactische gisting voorbij, wordt de wijn onder koude gehouden in de cuves tot de maand januari. Dan gaat de wijn op vat, enkel nieuwe Franse eik, met om en bij de 25% gebruikte vaten afhankelijk van het wijnjaar tussen 14 tot 16 maanden. Initieel worden de percelen apart gevinifieerd en gerijpt tot net voor de assemblage.

Giannikos Winery - Alion
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!