Frankrijk - Loire

Frankrijk - Loire
2022 Domaine Treuillet Pouilly Fumé
22,35 18,47 Vanaf 21,15
2022 Charles Dupuy Les Boffants Sancerre
29,50 24,38
2019 Charles Dupuy Quincy Les Champs Fleuris
20,95 17,31
2022 de Ladoucette Pouilly-Fumé
39,95 33,02
2022 Domaine Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon Blanc
Special Price 12,95 10,70 van 13,95
2023 Gerard Fiou Sancerre Blanc
27,95 23,10

Frankrijk is één van de oudste en daarnaast ook meteen één van de grootste wijn producerende landen in de wereld. Het klimaat in Frankrijk kent zeker verschillen, maar is over het geheel genomen gematigd warm. Dat is gunstig. Frankrijk heeft verder een enorme diversiteit aan geschikte wijnbodems. Ook waren er altijd al meer dan genoeg eikenbomen om vaten van te maken en de ligging van Frankrijk in Europa zorgde al vroeg voor een bloeiende wijnhandel. Uit Frankrijk komen vaak de beste wijnen.

Dit komt doordat Frankrijk een land is met veel verschillende bodemsoorten, daardoor is mogelijk om veel verschillende soorten wijnen te produceren. Daarnaast ligt Frankrijk nog relatief ver in het noorden, tussen de 43ste en 49ste breedtegraad. Dit maakt dat de druiven een langere rijpingsperiode nodig hebben, waardoor de complexe aroma's zich goed kunnen ontwikkelen en de goede zuren behouden worden. Daarnaast hebben de Franse wijnboeren erg veel ervaring en hebben ze veel geëxperimenteerd, waardoor ze goed weten welke wijn het beste in welk gebied geproduceerd kan worden.

In sommige delen van Frankrijk wordt al 2000 jaar wijn gemaakt. In Frankrijk is altijd veel aandacht geweest voor onderzoek, onderwijs en regelgeving. Frankrijk heeft een van de meest uitgebreide wijnwetten ter wereld. Hierin wordt voorgeschreven welke druivenrassen er geplant moet worden, regels omtrent snoeien, hoeveelheid opbrengst per hectare en zelfs de wijnstijl. De regels zijn bedoeld om het authentieke karakter van wijnen uit een bepaalde streek te behouden. Frankrijk heeft veel wijngebieden, waaronder een aantal wereldberoemde zoals Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Alsace, Provence, Beaujolais, Languedoc-Roussilon en Loire.

Frankrijk heeft ongeveer 785.000 hectare aan wijngaarden waar per jaar zo'n 45 miljoen hectoliter wijn wordt geproduceerd.  Hiervan is ongeveer de helft van de wijngaardoppervlakte in heel Frankrijk AOP wijn (Appelation d’Orgine Protegée). Dit is een nieuwe Franse term en het betekent wijn met een gegarandeerde herkomst die voldoet aan strenge regels.. Heeft u een wijn van voor 2011 dan kunt u ook de naam Appellation d’Origine Controlée oftewel AOC tegenkomen, dit was voor 2011 de term voor AOP wijnen in Frankrijk. Ook de term IGP, Indication Geographique Protege komt op de Franse etiketten voor. Het betreft hier landwijn met een geografische herkomst. 

Bij Grandcruwijnen hebben we een zeer uitgebreid assortiment aan Fanse wijnen uit iedere prijsklasse. Of het nu om de Petrus, Mouton of Lafite uit de Bordeaux gaat of om de top rose wijnhuizen zoals Miraval, Minuty en Ott of de geweldige hermitage wijnen uit de Rhone van Cave de Tain en natuurlijk de prachtige Bourgogne en Loire huizen. Alles kan per fles worden besteld en bevalt een wijn u alsnog niet dan kunt u de ongeopende flessen zonder problemen retourneren bij ons.