Filteren

Pinot Grigio wijn

Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

De Pinot Grigio druif (in Frankrijk, Elzas Pinot Gris) is een witte druivensoort die een bijzondere mutatie is van het bekende druivenras Pinot Noir. De Pinot Grigio druif geeft veel kleur aan de wijn, meer dan alle andere witte druivensoorten, maar heeft ook een uitdrukkelijk en geraffineerd parfum. Pinot Grigio komt voornamelijk voor in de Italiaanse regio Veneto. Wanneer de Franse benaming (Pinot Gris) wordt gebruikt dan wordt doorgaans de druif uit de Franse regio Elzas bedoeld.

Ondanks het feit dat het druivenras hetzelfde is, kan er een duidelijk verschil in smaak zijn. Verschil in bodemsoort, klimaat en weersomstandigheden zijn de oorzaak van de smaakverschillen. De Pinot Gris uit de Elzas geeft, vanwege het zonnige, warme en droge klimaat doorgaans goudgele, heerlijk aromatische (tropisch fruit, licht rokerig) volle wijnen. De Pinot Grigio uit de Veneto zijn aangeplant op hoger gelegen gebieden wat zorgt voor een veel frissere wijn met wit fruit (appel, peer) en bloemige aroma's, smaken van citrusfruit, licht kruidig, mineralig en mogelijk een vleugje zoet.

De Pinot Grigio druif heeft van zichzelf best wat suiker en weinig zuur en wordt daarom vaak in wat koelere streken verbouwd (in warmere gebieden worden de wijnen te zoet). Het druivenras heeft compacte trossen waardoor deze eerder vatbaar is voor rotten, met name als er regenwater tussen de vruchten blijft zitten. Wijnbouwers vrezen dus de najaarsregens en zorgen er meestal voor dat de druif tamelijk vroeg wordt geoogst. Hierdoor konden de druiven zich dan nog niet volledig ontwikkelen waardoor wat neutralere wijnen ontstaan. 

 

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!