Argentijnse wijn

2022 Salentein Barrel Selection Malbec
15,95 13,18 Vanaf 14,95
Chandon Garden Spritz
20,50 16,94 Vanaf 19,50
2020 Bodegas Catena Zapata Alta Malbec
36,45 30,12 Vanaf 33,95
2020 Bodegas Catena Zapata Alta Malbec
2021 Luca Pinot Noir G-Lot
23,95 19,79 Vanaf 22,95
2020 Luca Chardonnay G Lot
23,95 19,79
2022 Susana Balbo Crios Torrontes
13,50 11,16 Vanaf 12,65
Vegan Label

Argentinië, gelegen in Zuid Amerika, is een lang uitgestrekt land waardoor er veel verschillende klimaattypen voorkomen. De meeste wijnbouwgronden zijn gelegen in het westen van Argentinië. Hier vindt u het Andes gebergte dat tussen Argentinië en Chili ligt. Dit Andes gebergte houdt veel regen tegen waardoor je in het westen van Argentinië weer veel warme en droge gebieden vindt. De wijngaarden liggen in Argentinië vaak in het hogere berggedeelte. De reden hier voor is dat het in het hogere berggedeelte veel koeler is, waardoor de aroma’s van de druiven beter in tact worden gehouden.

Vroeger produceerde Argentinië veelal bulkwijnen voor de eigen bevolking. Cereza en Criolla zijn voor deze bulkwijnen de veelgebruikte rassen, omdat ze veel druiven opleveren met een lichtroze gekleurde schil. Van deze druiven werd vaak een witte zoete wijn geproduceerd. Tegenwoordig exporteert Argentinië juist meer wijn naar het buitenland. De reden van deze ommekeer is de verandering van de kwaliteit van de wijnen. Waar vroeger veel bulkwijnen werden geproduceerd, maakt men in Argentinië nu vooral kwaliteitswijnen.

In Argentinië vindt u nu dus veel goede soorten wijn, waarbij bekende druivenrassenworden gebruikt, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. De regio met het grootste oppervlak aan wijnbouwgrond is de regio Mendoza. Deze regio is zelf ook weer onderverdeeld in verschillende gebieden. Zo vindt u in het noorden van Mendoza vooral een fruitige witte wijnsoort en de rode jonge wijnsoort. In het middelste gedeelte van Mendoza vindt u veel kwaliteitswijnen, dit komt doordat de bodem hier veel mineralen bevat. De reden dat deze grond zo veel mineralen bevat is het grote verschil in temperatuur tussen de dag en nacht. In dit gebied vindt u bijvoorbeeld een erg goede kwaliteit Malbec, een van oorsprong Franse druif. Dit is onderhand de druif die het meest verbouwd wordt in Argentinië.

Naast de regio Mendoza vindt u in Patagonië, een richting de zuidpool gelegen wijngebied met als bekendste streken de Neuquen en de Rio Negro. In Neuquen heerst een warm en droog klimaat. De bodem in dit wijngebied is ideaal voor het produceren van een Pinot Noir of een Cabernet Sauvignon. Catena Zapata behoort wel tot de absolute top uit Mendoza en wij hebben de eer het assortiment van hen te voeren.