2019 Clos Mogador
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Jaar | 2019 |
Druif | Cabernet Sauvignon Carignan Garnacha Syrah-Shiraz |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2023 - 2038 |
Eigenlijk hoeven we weinig te vertellen over de iconische wijnmaker Rene Barbier. Zijn Clos Mogador is wellicht de meest bekende Priorat wijn. Het is een biologische verbouwde volle dieprode wijn en behoort tot de absolute top uit de Priorat. De Clos Mogador is vol met zwart rijp fruit, kruiden, mineralen, koffie, truffels, prachtige tannines en een zeer indrukwekkende afdronk.
De Clos Mogador is een blend van Garnacha, Cariñena, Syrah en Cabernet Sauvignon. De druiven worden verspreid over een periode van twee maanden geplukt, omdat ze niet allemaal tegelijkertijd rijpen. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd.
De druiven komen van wijngaarden komende van leisteenterrassen die de wijn die beroemde pure mineraliteit geven waar Priorat beroemd om is. De druiven komende van leisteem en biodynamsische verbouwing van Clos Mogador en de vinificatietechnieken van de Barbiers worden wereldwijd gezien als het voorbeeld hoe je een wijn kan krijgen die een "terroir" zo perfect samenvat met die subtiele versmelting van fruit en natuur.
De dichte, purperzwarte kleur van deze vintage luidt een indrukwekkend boeket in dat kruidigheid, rokerigheid en kruiden combineert met een mooi vleugje toast. In de mond worden al deze indrukken versterkt door meerdere lagen koffiearoma's, chocolade, zoethout en rijp, royaal fruit. De zijdezachte maar aanhoudende tannines gaan gepaard met een verfrissende zuurgraad. Wat ons betreft een wijn die niet mag ontbreken in een mooie wijn-verzameling en in vergelijk met Franse of Italiaanse topwijnen is dit nog altijd relatief zeer voordelig. In zijn jonge jaren zeker decanteren want dit is een wijn waarvan bekend is dat deze zich zeker nog vele jaren zal verbeteren en heeft een drinkvenster tot 2035+.
De 2019 jaargang was geweldig qua kwaliteit maar opbrengsten waren 25% minder en er zijn slechts 24.300 flessen gemaakt dus ook onze allocatie is 25% minder geworden. Parker (99/100) schrijft in zijn beoordeling: "The 2019s from Clos Mogador are some of the best wines they have ever produced"
Ter info: 2020 hebben we ook al tijdens ons bezoek geproefd (oktober 2021). Zeer hoge kwaliteit maar ca 50% minder opbrengst vanwege de hagel, late vorst en hoge temperatuur gedurende een paar dagen dus hier zal (zoasl bij vele wijnen) de prijs van een ander niveau zijn is de verwachting.
WEETJE: De druiven worden geperst d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap wordt bekomen (in tegenstelling tot een gewone pers) maar dit is dan wel het allermooiste deel en hierdoor is de wijn 50% meer geconcentreerd.
René Barbier (en momenteel zijn zoon Rene Barbier Jr) is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Sarah Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde.
Naast de Clos Mogador maakt zijn vrouw de fameuze wijnmaakster Sara Pérez wijnen in de Montsant (de regio rondom de Priorat) vanuit het wijnhuis La Universal. De Venus en Dido behoren inmiddels ook tot Spanje's beste wijnen
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Cabernet Sauvignon, Carignan, Garnacha, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form