2017 Montaribaldi Borzoni Barolo
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Montaribaldi |
Jaar | 2017 |
Druif | Nebbiolo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (5%) |
Drink venster | 2022 - 2036 |
De Barolo "Borzoni" is een rode wijn gemaakt van nebbiolo druiven uit het DOCG ( Denominazione di Origine Controllata ) gebied Barolo in de regio Piemonte. De Borzoni wijngaard is gelegen in de het hart van de Barolo streek en de perfecte belichting van de Borzoni-wijngaard, samen met de kenmerken van het klimaat en de bodem, leidt tot een uiterst elegante en langlevende wijn. Het land eromheen is allemaal van Gaja. Montaribaldi heeft het geluk dat de wijngaarden allemaal oud zijn en dit geldt ook voor de Borzoni. De oudere wijngaarden zijn veel beter in staat om zich aan te passen aan het grillige weer in de Piemonte streek en dit zorgt voor consitente wijnen ipv wijnen uit de jonge wijngaarden waarin je (te veel en te vaak) kan proeven hoe het weer was en zorgt dat veel barolo's vaak te hoog in het zuur zijn wat bijna niet verdwijnt met de jaren.
De 2017 vintage kenmerkt zich in Piemonte als een perfecte en warme/droge jaargang . Voldoende vocht in winter en voorjaar. Nu moet tevens gezegd worden dat de wijngaarden Montaribaldi behoren tot de oudste uit de regio en zoals Luciano de wijnmaker het ons vertelde heeft de wijngaard al van alles meegemaakt dat de volwassenheid zorgt voor een constante en hoge kwaliteit waarin heel fraai het soort jaar qua weer te proeven valt en dit is juist de visie van Montaribaldi. Terroir-wijnen en geen eenheids-worsten.
De Nebbiolo is een laat rijpend druivenras en de druiven voor deze geweldige Barolo zijn geoogst in de eerste helft van Oktober. Eenmaal in de wijnmakerij worden de druiven ontsteelt en gekneusd en gaan dan in roestvrijstalen thermo-geconditioneerde tanks geplaatst waar de alcoholische gisting plaatsvindt. De alcoholische gisting duurt ruim 10 dagen bijn een temperatuur van 28-30 ° C. De wijn blijft daarna nog minstens twee maanden in contact met zijn lees/droesem gedurende de melkzuurgisting voltooit. De wijn is nu klaar en moet nu in alle rust rijpen. Dit gebeurt in eiken barriques waarbij ca 60% op nieuw eiken gebeurt en 40% op 1-jarige eiken vaten gedurende ruim 24 maanden. De visie van Montaribaldi is dat eiken de wijn verfijnd mits het niet overdadig wordt. De Barolo Borzoni wordt dan gebotteld maar blijft dan nog zeker 6 maanden in de kelders van Montaribaldi.
In het glas heeft deze Barolo de typische granaat rode kleur met oranje reflexen. In de neus mooie tonen van hout, leder, rijp fruit en specerijen. In de mond is de wijn full-bodied met frisse zuren, verfijnde mooie aanwezige tannines die niet bitter zijn maar erg goed geïntegreerd. Ons advies is om de wijn te karaferen of hem minimaal 2 uur van te voren te openen. Het grote succes van dit wijnhuis komt voort uit traditie en innovatie en hierdoor zijn ze in staat om elk jaar weer prachtige wijnen te produceren van een heel hoge kwaliteit. De wijn perfect bij geroosterd vlees, hartige kaas en natuurlijk gerechten met truffel. Dit is een wijn met een groot verouderingspotentieel.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
De ‘azienda agricola Montaribaldi’ is van historie een familie bedrijf, gevestigd midden in de heuvels Langhe in het kleine dorpje Barbaresco. Het wijnhuis Montaribaldi is al vanaf het begin eigendom van de familie Taliano en heeft 19 hectare in het Barberesco gebied. In 1994 namen Luciano en Roberto het bedrijf over van hun vader en besloten toen meteen om alleen nog maar hoge kwaliteits wijnen te gaan produceren. Het is nog steeds een echt familie bedrijf, vader Guiseppe en moeder Carla evenals de vrouwen van de eigenaren, Antonella en Franca, werken allemaal mee. Op dit moment produceren ze ongeveer 75000 flessen per jaar. Dankzij de perfecte ligging van de wijngaarden van Montaribaldi en de typische witte bodem van de heuvels in Langhe, zijn de elegante wijnen die er vandaan komen een lang leven beschoren. Nb het land rondom de Montaribaldi wijngaarden is van Gaja. De familie maakt een aantal van de meest bekende wijnen uit de Piedmont regio: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Barbera d’Alba DOC, Barbera d’Asti DOCG, Roero Arneis. Ze bieden een compleet assortiment van wijnen aan, van druiven die typerend zijn voor deze streek. Typerend voor dit wijnhuis is dat de wijnen hun oorsprong kennen in Piedmont, altijd herkenbaar zijn als een ‘Montaribaldi’ wijn en duurzaam worden verbouwd en geproduceerd. Zoals zij dit zelf noemen: het maken van ‘vineyard wines’ onderscheidt hen van anderen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Montaribaldi |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Login and Registration Form