Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 13

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Zenato Soave Classico

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Deze Zenato Soave is een elegante droge witte wijn. De wijn zit vol fruit aroma's die de wijn fris en levendig maken. Deze Soave smaakt heerlijk op het terras op bij salade's
    Lees meer

  • 2017 Zenato Pinot Grigio delle Venezie

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Deze Zenato Soave is een elegante droge witte wijn. De wijn zit vol fruit aroma's die de wijn fris en levendig maken. Deze Soave smaakt heerlijk op het terras op bij salade's
    Lees meer

  • 2017 Zenato Bardolino Rosso

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Azienda Agricola Zenato ligt in San Benedetto di Lugana, op 25 kilometer ten westen van Verona, de wijnhoofdstad van Italie's grootste wijnregio Veneto. Sergio Zenato richtte het wijnbedrijf op in 1960. Gemotiveerd door zijn passie voor wijn en de toewijding voor kwaliteit stopt hij al zijn energie en talent in het maken van wijnen. Die inspanning resulteert, mede ook door het gebruik van authentieke Italiaanse druivenrassen, in een zeer fraai assortiment bijzondere wijnen van zeer hoog kwaliteitsniveau. De Zenato Bardolino Rosso is een rode wijn uit de zone tussen Peschiera en Garda van de druivensoorten Corinva, Molinara, Negrara en Rondinella. Dit met een maximale aanvulling van 15% Sangiovese, Garganega en Rossignola. De Corinva geeft de Zenato Bardolino Rosso kleur en sterkte. De Rondinella druif een frisse smaak en de Molinara zorgt voor de verfijnde aroma's. De Bardolino Rosso is een niet zware wijn met een fruitig karakter en advies is om de wijn zeer licht gekoeld te drinken (16 graden)
    Lees meer

  • 2016 Zenato Valpolicella Superiore

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    In de wijncompetitie van Proefschrift uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Huiswijncompetitie in de categorie café/eetcafé rood. Heerlijk vlezige, sappige wijn. Erg veel wijn voor het geld.
    Lees meer

  • 2017 Zenato Lugana San Benedetto

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Lugana San Benedetto Zenato is gemaakt uit 100% Trebbiano-druiven, die groeien rond het Gardameer. Een erg mooie elegante en zachte witte wijn. De wijn heeft fijne, frisse zuren tonen van rijp fruit, iets groenigs en een aantrekkelijk bittertje. De wijn is niet strak-droog waardoor hij erg aangenaam overkomt.
    Lees meer

  • 2017 Zenato Santa Cristina Chardonnay

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    De Zenato Santa Cristina Chardonnay is een houtgerijpte ( 5 maanden ) 'chardonnay del Veneto', geheel in de stijl van Zenato. Een rijke, volle wijn, met een geconcentreerde, zachte smaak, waarin het hout volledig is geïntegreerd. Fruitig aroma met intens bouquet van bloemen, gedroogd fruit met licht vanille. De smaak is droog, evenwichtig en aanhoudend. Als aperitief, bij voorgerechten en soepen, uitstekend bij visgerechten en schelpdieren.
    Lees meer

  • 2017 Zenato Lugana Santa Cristina Vigneto Massoni

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    Het visitekaartje van Zenato! Hoogbejaarde Trebbiano-stokken van de wijngaard Santa Cristina. Lijkt qua structuur en complexiteit op grote, verfijnde witte Bourgognes. Maar de autochtone Trebbiano di Lugana druiven zorgen voor een unieke smaak met een spectrum aan aroma’s: sinaasappelbloesem, abrikoos, mandarijn, muskus, amandelen. Gracieus geschakeerd. Uniek en verleidelijk en de kwaliteit wordt ieder jaar (h)erkend in de Gambero Rosso. De Santa Cristina Lugana Vignento Massoni is een witte wijn uit de wijngaard "Massoni". De wijn kenmerkt zich door een iets nootachtige en rijpe citrus smaak, van ananas en citroen. De Zenato Santa Cristina Lugana Vignento Masson is een krachtige witte wijn die erg zacht overkomt met een niet al te overdreven zuurgehalte.
    Lees meer

  • 2014 Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De specialiteit van Zenato. De volle, krachtige kersenrode wijn door een 2e gisting op schillen bestemd voor Amarone-wijnen. Ripasso Valpolicella Superiore is intens en zeer verfijnd, met een krachtig boeket.


    Lees meer

  • 2015 Zenato Lugana Riserva Sergio Zenato DOC

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De geschiedenis van Lugana Riserva gaat terug tot 1993, toen Sergio Zenato begreep dat het potentieel van de Trebbiano di Lugana druiven vele malen groter is dan het geval was. De Reserva belichaamt de vernieuwende en vooruitziende blik geest evenals de moed om de Lugana stellen in een vernieuwde stijl. Nu vele jaren is de Zenato Lugana Riserva Sergio een begrip onder de witte Veneto wijnen. De wijn is voor 100% gemaakt uit Trebbiano di Lugana. De gisting vindt plaats op ongeveer 70% in 50 hl eiken vaten en 300 liter tonneaux en 30% in staal. De veroudering duurt ongeveer 6 maanden in eiken vaten en daarna krijgt de wijn nog een flesrijping van minimaal 12 maanden voordat deze geweldige wijn op de markt wordt gebracht. In het glas heeft deze Lugana Reserva van Zenato een lichtgele kleur met naar goud neigende reflecties. Het unieke van deze wijn kenmerkt zich al in de geur van deze Lugana. Intens en elegant aroma van bloemen, honing, kruiden en tropisch fruit. Vol van smaak met veel structuur, complexiteit en een goede balans. Een fijne amandeltoets in de afdronk.
    Lees meer

  • 2009 Zenato Cresasso Veronese IGT

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Cresasso is robijnrood van kleur dankzij de volledig volgroeide Corvina & Rondinella druiven. De Zenato Cresasso is een lichte uitvoering van de Amarone. Dezelfde druif maar minder bombastisch en zoet. De Cresasso is een speciale uitvoering is het resultaat van een zorgvuldig onderzoek en selectie van de beste druiven van Corvina. De manuele oogst gebeurt in twee fasen, een eerste selectie wordt gemaakt in de tweede helft van september. De druiven worden dan zoals ook bij de amarone op een plateau gelegd en drogen voor een periode van 2 maanden. Hierna vindt de 2e selectie plaats waarna de wijn na vergisting maar liefst 24 maanden verouderd op frans eiken. Een groot verschil met de Amarone is dat de druiven vroeger worden geplukt (in september en niet pas eind oktober wat het geval is bij de Amarone). Dit maakt de wijn frisser, minder zoet en met meer rood en minder donder fruit. De Cresasso heeft een uitgesproken cherry neus en kruidige tonen van wierook en peper, kenmerkend voor de Corvina druif en is zacht en elegant in de mond.
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 13

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen