Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Bodegas Castano Macabeo Chardonnay

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een producent die graag vasthoudt aan traditie en niet onder druk van commercie allerlei kunstgrepen aanwendt om maar aan een gemiddelde smaak te kunnen voldoen. Daardoor ontstaan er wijnen met een geheel eigen karakter en identiteit. Bestrijdingsmiddelen worden zo weinig mogelijk gebruikt en op een deel van de wijngaard wordt inmiddels helemaal biologisch gewerkt. Een gedeelte van de vergisting vindt plaats in houten vaten, wat de wijn een licht houtaroma meegeeft. Bodegas Castaño is vandaag de dag een van de meest gerespecteerde wijnproducenten van Zuid-Oost Spanje. De Castano Macebo/Chardonnay is zoals de naam al doet vermoeden een blend van beiden druiven. De wijn geurt naar wit fruit als appel en peer. Licht rokerig aroma. Vol in de mond met een uitgebalanceerde afdronk. Dit is een wijn met een haast ongekend goede prijs/kwaliteit verhouding.
    Lees meer

  • 2015 Bodegas Castano Hecula

    Maak favoriet

    17 op voorraad

    Dit is nu typisch Value for Money. Heel veel wijn voor het geld. Expressieve rode wijn met kruidige tonen van zwart fruit, lavendel en een prachtige afdronk. Vanaf oogst 1999 beschreef de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker in The Wine Advocat; Hécula is “one of de best bargains in the world”. De 2015 jaargang is net binnen nog niet beoordeeld maar de 2013 heeft maar liefst 91 punten gekregen en dat is vrij uniek voor een wijn onder de 10 euro. Parker schrijft in zijn beoordeling: "........In fact, it is probably too good, because most people that spend $12.00 would never believe a wine could be exceptional. But this certainly is"


    Lees meer

  • 2010 Bodegas Castano Sierra de Salinas El Caire

    Maak favoriet

    2010 Bodegas Castano Sierra de Salinas El Caire

    Aanbiedingsprijs: € 10,95

    Normale prijs: € 14,95

    1 op voorraad

    De El Caire van Bodegas Castano is een blend van Monastrell (70%), Syrah (20%) en Grenache (10%) met 12 maanden opvoeding op eiken vaten (50% Frans en 50% Amerikaans)De wijn heeft een diepe donkerrode kleur en toont intense aroma's van sappige zwarte vruchten en rijpe pruimen met een elegante houten achtergrond. Het is in mond vlezigweelderig met ronde tannines.

    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen