Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Domaine William Fevre Chablis 0.375ltr

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De druiven voor Chablis van Fèvre zijn namelijk afkomstig van slechts een enkel perceel. Het is een wijngaard op de heuvels tegen enkele Grands Crus aan, met een zuidwestelijke oriëntatie naar de zon. De grond is hier wél uitzonderlijk rijk aan mineralen en fossiele kalk. En dat laat zich dankbaar vertalen in de smaak van de wijn die zich overduidelijk onderscheidt van zijn naamgenoten. De Chablis van William Fevre is een loepzuivere Chablis met de kenmerkende invloeden van de mergel en kalkbodem van de regio. Naast een verfijnde mineraligheid, een indrukwekkende vitaliteit, rijpe citrustonen en een tikkeltje room. Deze chablis is een grootse wijn die een plekje op tafel verdient naast vis, zachte kaas en zeevruchten. Een zeer fraaie wijn in een mooi flesje van 0.375 ltr goed voor drie glazen
    Lees meer

  • 2016 Domaine William Fevre Chablis

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De druiven voor  Chablis van Fèvre zijn namelijk afkomstig van slechts een enkel perceel. Het is een  wijngaard op de heuvels tegen enkele Grands Crus aan, met een zuidwestelijke oriëtatie naar de zon. De grond is hier wél uitzonderlijk rijk aan mineralen en fossiele kalk. En dat laat zich dankbaar vertalen in de smaak van de wijn die zich overduidelijk onderscheidt van zijn naamgenoten. De Chablis van William Fevre is een loepzuivere Chablis met de kenmerkende invloeden van de mergel en kalkbodem van de regio. Naast een verfijnde mineraligheid, een indrukwekkende vitaliteit, rijpe citrustonen en een tikkeltje room. Deze chablis is een grootse wijn die een plekje op tafel verdient naast vis, zachte kaas en zeevruchten.


    Lees meer

  • 2015 Laurent Tribut Chablis

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Laurent Tribut is bij zijn schoonbroer Vincent Dauvissat ruim 10 jaar in de leer geweest voordat hij zijn vleugels heeft uitgeslagen. Zijn Chablis overtreffen vele 1° Crus. Alle wijnen van Tribut zijn weelderig en toch fijn afgelijnd en hebben een zeer complexe en lange afdronk. Prachtige wijnen ! Dit jonge domein behoort nu reeds tot de top van Chablis. De Chablis van de Domaine Tribut heeft rijp fruitig uit, zonder overdaad aan rijpheid (fruit met geel fruit). In de neus nodigt het uit tot proeven. Het gehemelte vertoont een goede concentratie, met de verwachte mineraliteit van Chardonnay in de appellation Chablis. De 2015 Laurent Tribut komt uit een fraai uitgebalanceerd jaar 2015. Aanrader en het is de ideale begeleider van oesters.
    Lees meer

  • 2016 Laurent Tribut Chablis Beauroy 1er Cru

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Tribut's 2016 Chablis 1er Cru Beauroy zweeft uit het glas met tonen van muskus, perziken, mandarijn, oesters en subtiele rokerige tonen. In de mond is het medium tot full-bodied, glanzend en met textuur met een weelderige aanval, goede concentratie. Tribut beschrijft zijn Chablis1er Crus als "teder" en "vroegrijp" en dat is de spijker op zijn kop. Dit is de ideale begeleider van oesters. 92/100 Parkerpunten.
    Lees meer

  • 2013 Domaine William Fevre Grandcru Chablis Valmur

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Valmur is een van de kleinste Grandcru's van William Le Fevre en. De Grand Cru-wijngaarden liggen op de zuidwestelijke hellingen van een kalkrijke heuvelrug direct ten noordoosten van de stad en hier behoort de Valmur wijngaard ook toe. De Chablis Grand Cru Valmur van William Fevre komt uit een enkele wijngaard van iets meer dan een hectare op een terroir van mergel en hier wordt slechts 18 hectoliter van geoogst. Het heeft een sobere maar zeer complex boeket met een soort van broeierige intensiteit dat suggereert dat het geduld zal vereisen voordat deze ultiem op dronk is. De smaak is al geweldig met in de mond citrus, een vleugje kruiden en vooral zeer gestructureerd. De 2013 4 is een jaargang met een groot potentieel maar leg het tot 2017/2018 nog even in de kelder maar na deze periode kunt u het moeiteloos tot 2035 drinken. Dit is zo'n diamantje die in een fraaie gesorteerde wijnkelder of bewaar-koelkast niet mag ontbreken.


    Lees meer

  • 2013 Domaine William Fevre Grand Cru Chablis les Clos

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Les Clos van William Le Fevre is de grootste en kwalitatief de meest ultieme Grand Cru van Chablis. De 2013 Chablis Grand Cru Les Clos is voor 70% gevinifieerd in eiken vaten gedurende zes maanden en de rest in roestvrij staal. Gelegen onderaan de helling zorgen de zeer rijpe druiven voor een grootse concentratie en kracht in de wijn: mineralen, appel, citrusfruit en een verfijnd boeiende diepte. Daarnaast is het een Chablis met een magnifiek rijpingspotentieel. De top dus, uit het dal. Uitermate verfijnd en elegant. Drinkvenster: 2016-2030 en de wijn heeft 93 Parkerpunten gekregen.
    Lees meer

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen