Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Reypenaer kaas gerijpt 1 jaar

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Reypenaer 1 jaar wordt geproduceerd door een kleine kaasmakerij op traditionele wijze. Daarna wordt de kaas 1 jaar lang historisch gerijpt in het unieke microklimaat van ons oude pakhuis in Woerden met natuurlijke verschillen in temperatuur en vochtigheid. Dit is een perfecte kaas als aperitief, om de avond of het diner mee te beginnen. Maar deze 1 jaar oude kaas is ook heerlijk op de boterham. De lange nasmaak is een prikkeling voor de smaakpapillen. De Reypenaer is tijdens de prestigieuze International Cheese Awards in Nantwich maar liefst drie keer uitgeroepen tot beste Goudse kaas van Nederland (in 2005, 2007 en 2009). Deze eenjarig authentieke gerijpte wijn heeft een Intense, beklijvende smaak en geur met een zacht smeuïge textuur.De kaas is licht romig, ziltig, aangenaam fruitig, nootachtig.
    Lees meer

  • Reypenaer kaas V.S.O.P.  gerijpt 2 jaar

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Reypenaer V.S.O.P. wordt geproduceerd door een kleine kaasmakerij op traditionele wijze maar is inmiddels het meest bekende nederlands kaasje wat met recht het predicaat Grandcru verdient en dus niet verrassend dat wij deze geweldige kazen online aanbieden. De kaas wordt 2 jaar lang historisch gerijpt in het unieke microklimaat van het oude pakhuis in Woerden met natuurlijke verschillen in temperatuur en vochtigheid dus niets geen industrieel geregelde klimatisering. De Reypenaer VSOP heeft een buitengewoon intense smaak met verrassende mineraalkristallen en complexe aroma’s: karamel, licht chocolade, toffee. Het is een kaas die smelt op de tong. In de nasmaak proeft u room, licht chocolade, licht noot en een beetje zoet. Deze kaas is niet alleen geschikt als dessert, maar ook om te genieten op elk gewenst moment met vrienden; het is een echte ‘avondkaas’ met een hoge geniet-factor. In de Spijs-tab geven wij aanbeveling voor de perfecte wijn-kaas match en advies is zeker om deze kaas te snijden met de bijbehorende Le Guilotin welke ook verkrijgbaar is bij Grandcruwijnen.


    Lees meer

  • Reypenaer kaas XO Reserve 3 jaar gerijpt

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De Reypenaer XO Reserve is het topmodel onder de kazen. Deze kaas wordt maar liefst 2.5 tot 3 jaar lang historisch gerijpt in het unieke microklimaat van het oude pakhuis in Woerden met natuurlijke verschillen in temperatuur en vochtigheid dus niets geen industriële geregeld klimatisering. De Reypenaer X.O. Reserve verliest veel gewicht tijdens de langdurige rijping. In combinatie met het zachte zuivel ontstaat daardoor zijn kenmerkende platte vorm. Deze kaas van zomermelk uit augustus/september is voor echte levensgenieters; heerlijk op het balkon, bij het open vuur of binnen bij de open haard. Als u geniet van deze bijzondere kaas, dan proeft u overtuigende aroma’s waar alle smaakbelevingen bij elkaar komen. Het is het hoogst haalbare op rijpings- en smaakniveau. In de Spijs-tab geven wij aanbeveling voor de perfecte wijn-kaas match en advies is zeker om deze kaas te snijden met de bijbehorende Le Guilotin welke ook verkrijgbaar is bij Grandcruwijnen.


    Lees meer

  • Reypenaer Le Guillotin (kaas snijplank)

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    De Guillotin van Reypenaer is speciaal ontwikkeld om aan tafel dunne blaadjes te kunnen snijden. Dunne blaadjes van deze bijzondere kaas geven de optimale verhouding tussen dikte en oppervlak. Zo dun als u met een Guillotin kan snijden lukt niet met een gewoon (kaas)mes en u proeft gegarandeerd het verschil. Zo kunt u Reypenaer heel goed proeven en waarnemen door de blaadjes langzaam op de tong te laten smelten. Een ideale manier om de smaakaspecten te ontdekken. Als voorbeeld noemen we hout en karamelsmaak, maar ook walnoot en yoghurt, tot zelfs cognacsmaak die mensen in de kazen kunnen ontdekken. De geschenkverpakking van de Reypenaer Guillotin zorgt er bovendien voor dat hij zeer geschikt is als cadeau voor de kaasconnaisseur en als relatiegeschenk. Leuk om tesamen te geven met een kaasje of pakket die wij ook bij Grandcruwijnen leveren met daarbij natuurlijk met een mooie bijpassende wijn. We hebben alles op voorraad en leveren in 24 uur.


    Lees meer

  • Proefpakket Emilio Moro Finca Resalso

    Maak favoriet

    Wat is nu leuker om te geven dan een pakket met daarin een fles wijn met uw eigen label/etiket met daarbij een fraaie Iberico ham en Neerlands meeste bekende kaas: de Reypenaer. Dit is een veelzijdig fijnproeverspakket. Heerlijk om zelf van te genieten, bijvoorbeeld bij feestelijke gelegenheden, maar ook erg leuk om als geschenk weg te geven aan uw relatie's of vrienden. Een origineel geschenk waarmee u voor de dag kunt komen. Dit pakket bevat een zalige rode wijn van Montgolfier uit Frankrijk waarop u uw eigen etiket kunt plakken (en dit kunnen wij natuurlijk ook voor u verzorgen). Deze wijn smaakt heerlijk bij een stukje Reypenaer: een uniek Nederlands kaasje op traditionele wijze gemaakt. Tenslotte nog een heerlijke Extra Vergine Olijfolie van Herda do Soboros - onvergelijkbaar met de massa geproduceerde olijfolie. LET OP: De getoonde prijs van dit pakket bevat een fles wijn zonder label. Wij kunnen het label ook voor u verzorgen.
    Lees meer

  • Proefpakket Emilio Moro Finca Resalso

    Maak favoriet

    Wat is nu leuker om te geven dan een pakket met daarin een fles wijn met uw eigen label/etiket met daarbij een fraaie Iberico ham en Neerlands meeste bekende kaas: de Reypenaer. Dit is een veelzijdig fijnproeverspakket. Heerlijk om zelf van te genieten, bijvoorbeeld bij feestelijke gelegenheden, maar ook erg leuk om als geschenk weg te geven aan uw relatie's of vrienden. Een origineel geschenk waarmee u voor de dag kunt komen. Dit pakket bevat een zalige rode wijn van Montgolfier uit Frankrijk waarop u uw eigen etiket kunt plakken (en dit kunnen wij natuurlijk ook voor u verzorgen). Deze wijn smaakt heerlijk bij een stukje Reypenaer: een uniek Nederlands kaasje op traditionele wijze gemaakt. Tenslotte nog een heerlijke Jamon Iberico Cebo de Campo van Jambon Eiriz Jabugo die behoort tot de absolute top-leveranciers van Iberico Bellota hammen. LET OP: De getoonde prijs van dit pakket bevat een fles wijn zonder label. Wij kunnen het label ook voor u verzorgen.
    Lees meer

  • Proefpakket Emilio Moro Finca Resalso

    Maak favoriet

    Een veelzijdig fijnproeverspakket met een zalige rode wijn, de Finca Resalso van het fameuze wijnhuis Emilio Moro, een Jamon Iberico: de heerlijkste 'grandcru' onder de hammen, en een stukje Reypenaer kaas 1 jaar gerijpt.


    Lees meer

  • Fijnproeverspakket rode wijn, biologische olijfolie en kaas

    Maak favoriet

    Een veelzijdig fijnproeverspakket met een zalige rode wijn, de Finca Resalso van het fameuze wijnhuis Emilio Moro en een mooi stukje Reypenaer: een uniek Nederlands kaasje op traditionele wijze gemaakt, en de Extra Vergine Biologische Olijfolie van Finca la Torre.


    Lees meer

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen