Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Weinberghof Fritsch Grüner Veltliner Steinberg

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    De Gruner Veltliner Steinberg van het Oostenrijkse wijnhuis Fritsch heeft een elegante open smaak met veel frisse zuren en levendigheid, mooi krachtig en sappig, smakelijk, intens, met mooie zuren en veel mineraligheid. In de neus heeft de Veltliner de typische heerlijk citrus en grapefruit tonen met wit fruit, peer en perzik, fraai complex en breed. Dit is een zalige als aperitief bij risotto met asperges, omelet met wilde kruiden, schaal en schelpdieren.
    Lees meer

  • 2017 Bernhard Ott Gruner Veltliner Stein 1OWT

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Stein-wijngaard vormt in verschillende opzichten een uitzondering. Het is de enige die zich in het Kamptal bevindt met een terroir van löss maar ook andere geologische formaties zoals kalk, klei en het specifieke Gfoehler Gneiss welke duizenden jaren geleden is afgezet door een zijarm van de Donau. Het klimaat in deze wijngaard is iets frisser dan de overige wijngaarden en dit geeft de wijn een slanke structuur. Bovendien profiteren de wijnstokken van humusrijke grond en de biologisch-dynamische teelt.
    De Bernhard Ott Gruner Veltliner Stein erste lage (1OWT) is ongelooflijk complex en je ruikt constant andere kruiden. De wijn heeft een prachtige balans tussen intensiteit en delicatesse in de mond met een zeer lange minerale afwerking. Nu op dronk maar kan gerust 20 jaar of langer in de bewaarkast of kelder verblijven 96/100 jamessuckling


    Lees meer

  • 2017 Bernhard Ott Gruner Veltliner Rosenberg 1OWT

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Alles begon met Rosenberg wijngaard. De Veltliner-wijnstokken, die erop zijn geplant, zijn de oudste wijnstokken van Bernhard Ott en vertegenwoordigt een krachtig en duurzaam type Grüner Veltliner. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de zuidelijke terrassen, waardoor een optimale zonnestraling wordt gegarandeerd maar ook het terroir is uniek met zijn kalkhoudende bodem.De Rosenberg Erste Lage is jeugdig met een verbluffende combinatie en concentratie van fruit, kruiden en peper en gratie.  Dit is een van de mooiste Grüner Veltiners. De wijn heeft een zeer lange, frisse afdronk met een keur aan kruiden en mineralen. Ook de Rosenberg is gemaakt van biologisch-dynamische druiven. Prima om nu te dringen maar ook prima om nog 20+ jaren weg te leggen.


    Lees meer

  • 2017 Bernhard Ott Gruner Veltliner Spiegel Ott 1OWT

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Bernhard heeft ongeveer acht hectare Grüner Veltliner die groeien in de wijngaard genaamd SPIEGEL. Uit deze wijngaard gaan alleen de beste druiven van de oudste en beste stokken - in de topmodellen van Bernhard Ott zoals de Spiegel OV of 1OWT (de Erste Lage zeg maar de grandcru classe). De Bernhard Ott Gruner Veltliner Spiegel Ott OV heeft in de neus tonen van witte peper, maar ook citroenschil en zoethout en mooi vers fruit. In de mond is de wijn medium bodied met een zeer lange minerale afwerking. De Spiegel Ott OV is geproduceerd van biologisch-dynamische druiven. Uitstekend op dronk maar kan gerust nog 20 jaar in de kelder vertoeven. 96 punten A La Carte Wineguide 2019 95 punten jamessuckling.com 95 punten Falstaff Wineguide 2018/19
    Lees meer

  • 2015 Bernhard Ott Qvevre 1OWT

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De eerste wijn van Bernhard Ott waarin hij laat geplukte Gruner Veltliner druiven op Amfora heeft laten vergisten en rijpen. De druiven komen van de topwijngaard en in totaal is er maar 1 Amfoor gemaakt. Qvevre is jeugdig met een verbluffende combinatie en concentratie van fruit, kruiden en peper en gratie.  De smaak zacht, sappig, fruitig met perzik, gele appel met een mooie balans tussen zoetheid en zuurgraad, een vleugje toast, lichte kruidige toon, lange afdronk. Ook de Qvevre is gemaakt van biologisch-dynamische druiven. Prima om nu te dringen maar ook prima nog paar jaren weg te leggen.

     


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen