Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Andreas Lehensteiner Riesling Terrassen Weissenkirchen

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze heerlijke Riesling Terrassen Weissenkirchen is gemaakt van 100% Rieslingdruiven gemaakt door Andreas Lehensteiner in de Oostenrijkse regio Wachau wat ook wel wordt gezien als de Grandcru streek voor de Grüner Veltliner en Riesling druif. Zijn wijnen ondergaan geen van alle houtrijping en een lange sur lie opvoeding tot aan de botteling en kenmerkt zich door finesse en elegantie. In het glas heeft deze Riesling een lichte gele kleur met groene, zilvere schakeringen. In de neus is de riesling zeer uitnodigend met tonen van geel tropisch fruit, hints van mango en ananas, fijne kruiden en specerijen. Deze Lehensteiner Riesling is medium bodied met in de mond rijpe peer fruit en goede frisse zuren waarmee slechts alleen een goede riesling zich kan onderscheiden met een subtiele zoetheid in de afdronk. Dit is een zeer fraaie metgezel voor bij een diner maar ook zeer aangenaam als een stand-alone glas wijn.


    Lees meer

  • 2016 Andres Lehensteiner Grüner Veltliner Smaragd Hinterkirchen

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Deze heerlijke Grüner Veltliner "Smaragd" Hinterkirchen is gemaakt van 100% Grüner Veltliner druiven gemaakt door Andreas Lehensteiner in de Oostenrijkse regio Wachau wat ook wel wordt gezien als de Grandcru streek voor de Grüner Veltliner en Riesling druif.  In het glas heeft de wijn een helder lichtegele kleur met groene schakeringen. De smaakbeleving van de Gruner Veltiner Hinterkirchen is uitermate fris, zuiver en weldadig met een aangename tinteling op de tong. In de neus ruiken we appel en witte peer me een elegante kruidige ondertoon. In de mond is de heeft wijn mooi citrus met zeer vefijnde zuren. De wijn is krachtig en consistent met een zachte mineraliteit en een fluwelige lange afdronk. Al prima op dronk maar zal met een par jaartjes nog fraaier zijn. Deze wijn uitstekend combineert met frisse, verse en rauwe gerechten zoals sushi, sashimi en komkommer.

    Weetje: Smaragd is een kwaliteitsaanduiding en wordt alleen toegekend aan de mooiste Rieslings of Gruner Veltiner wijnen uit de Wachau


    Lees meer

  • 2015 Andres Lehensteiner Riesling Smaragd Pichl Point

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Riesling Smaragd Pichl Point is een ongekend fraaie Riesling gemaakt door Andreas Lehensteiner in de Oostenrijkse regio Wachau wat ook wel wordt gezien als de Grandcru streek voor de Grüner Veltliner en Riesling druif. Zijn wijnen ondergaan geen van alle houtrijping en een lange sur lie opvoeding tot aan de botteling en kenmerkt zich door finesse en elegantie. In glas is de wijn helder groen geel, met zilveren reflexen. In de neus is deze elegante Riesling, fris met delicate tonen van steenvruchten, een vleugje limoenschil, minerale tonen en bloemen nuances. De wijn is medium-bodied met in de mond wit fruit, frisse zuren, ietwat ziltig met mandarijnen in de  fraaie lange afdronk. De wijn heeft 93/100 punten van Falstaff. 

    Weetje: Smaragd is een kwaliteitsaanduiding en wordt alleen toegekend aan de mooiste Rieslings of Gruner Veltiner wijnen uit de Wachau


    Lees meer

  • 2016 Andres Lehensteiner Grüner Veltliner Smaragd Achleiten

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Deze heerlijke Grüner Veltliner "Smaragd" Achleiten is gemaakt van 100% Grüner Veltliner druiven. De Achleiten is het top-model van Lehensteiner en behoort tevens tot een van de mooiste Gruner Veltiner en heeft derhalve dus ook de kwalificatie: Smaragd. De wijn komt van specialie plots uit de wijngaarden in de Wachau. In het glas heeft de Achleiten een helder zeerlichtegele kleur met groene schakeringen. In de neus verse rijpe gele fruit nuances, een vleugje abrikoos en sinaasappelschil, met een zeer uitnodigend boeket. In de mond heeft de wijn een sappige, goede complexiteit, met een geweldige balans tussen het fruit en de zuren. De wijn is uitermate elegant met verschillende complexe lagen.  De Achleiten is al prima op dronk maar zal met een paar jaartjes nog fraaier zijn. 

    Weetje: Smaragd is een kwaliteitsaanduiding en wordt alleen toegekend aan de mooiste Rieslings of Gruner Veltiner wijnen uit de Wachau


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen