Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Barramundi Chardonnay

    Maak favoriet

    29 op voorraad

    Deze Chardonnay van Barramundi is licht stro geel van kleur met een levendige groene tint. Wanneer je je glas optilt ruik je fruitschalen vol geladen met cantaloupes, nectarines en citrusbloesem en bovendien geroosterd eiken en metaal dat door de regen is gekust, aldus de omschrijving door het wijnhuis zelf van deze lekkere Chardonnay. Deze levendige witte wijn heeft een romige lemon curd, nectarine en ananas smaak, is elegant en heeft een verfrissende afdronk.

    Deze Chardonnay is heerlijk bij zeebanket of geroosterd (varkens)vlees. Ook mooi bij een recept van panna cotta met in vanille gepocheerde perzikken. Ook heerlijk op zichzelf bij een gezellige borrel of lunch


    Lees meer

  • 2009 Castagna Terroir Australis

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Het Australische Castagna Vineyard is een klein maar zeer vooraanstaand wijnhuis uit Australie waar men wijnen maakt die tekenend zijn voor de nieuwe wind die door de Nieuwe Wereld blaast. Het is over met de jammy fruitblockbusters, de nieuwe generatie wijnmakers heeft door dat ook fraîcheur en structuur in een wijn belangrijk zijn. Castagna behoort tot de top onder de Australische wijnen. De Terroir Australis is gemaakt voor 100% uit de Syrah en komt van een typische australisch top terroir met klei en graniet. In deze kleine wijngaard maakt Julian Castagna een bio-dynamische wijn en hier wordt alles maar dan ook alles met de hand gedaan. Doelstelling van Julian was om een wijn te verbouwen waarin het fruit en het terroir als enige factoren mogen gelden en de rest moet de tijd en de natuur doen. De Terroir Australis is een zeer toegankelijke, fraaie en betaalbare top-wijn.


    Lees meer

  • 2007 Castagna Le Sauvage

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Het Australische Castagna Vineyard is een klein maar zeer vooraanstaand wijnhuis uit Australie waar men wijnen maakt die tekenend zijn voor de nieuwe wind die door de Nieuwe Wereld blaast. Het is over met de jammy fruitblockbusters, de nieuwe generatie wijnmakers heeft door dat ook fraîcheur en structuur in een wijn belangrijk zijn. Julian Castagna had het goede idee om in zijn wijngaard Sangiovese te planten op Beechworth. De Sangiovese ondersteunt de Syrah zeer geraffineerd in de Le Sauvage van Castagna. In de neus mooi fruitig met pruim, zwart fruit ietwat kruidig en peperig met bloemige tonen. De mond is vol met een mooie stevige verfijnde tannine-structuur en zeer lange afdronk. Geduld is een schone zaak bij de Castagna Le Sauvage en advies is om deze vanaf 2015 te gaan drinken maar mag ook gerust paar jaar later. Heerlijke moderne klasse wijn.
    Lees meer

  • 2012 Castagna Syrah Genesis

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De Genesis Syrah van het Australische Castagna Vineyard is een klein maar zeer vooraanstaand wijnhuis uit Australie waar men wijnen maakt die tekenend zijn voor de nieuwe wind die door de Nieuwe Wereld blaast. Het is over met de jammy fruitblockbusters, de nieuwe generatie wijnmakers heeft door dat ook fraîcheur en structuur in een wijn belangrijk zijn. De Genesis Syrah komt van een biodynamisch beheerde wijngaard welke is geplant in 1997. In de neus ruiken we de voor de Australische syrah fameuze geurige peper, kruiden, zwarte kersen en warme bramen plus hints van chocolade, ceder, viooltjes en spek. De absolute top onder de Australische wijnen.
    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen