Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 38

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Angosto  Blanco

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze pracht wijn is gemaakt van een blend van 25% Sauvignon Blanc, 25% Moscatel, 25% Chardonnay, 25%Verdejo en Viura. De wijn heeft 5 maanden lichte houtopvoeding gehad en dit alles maakt dit een pracht witte wijn met een haast unieke prijs-kwaliteitverhouding. Wij zijn bij Grandcruwijnen sowieso een groot fan van Bodega El Angosto vanwege de meer dan uitstekende kwaliteit van hun complete gamma.
    Lees meer

  • 2017 Bodega Iniesta Corazón Loco Blanco

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Iniesta Corazón Loco Blanco is een blend van Sauvignon Blanc en Verdejo komen van wijngaarden gelegen in Fuentealbilla in la Manchuela en worden verticaal op de heuvels aangeplant. Door de hoogte is er een groot verschil tussen de dag - en nachttemperatuur wat de wijn een mooie blaans geeft tussen het fruit en de zuurgraad. Dit resulteert in een wijn die het hart op hol brengt... Corazón Loco. In het glas heeft de wijn een licht gele kleur met een groene zweem. In de neus mooie tonen van venkel, vers hooi en tropische vruchten. In de smaak komen de tropische fruittonen terug; mango, passiefruit. Mondvullend en aangename bite. De afdronk is fris en aromatisch.
    Lees meer

  • 2017 Telmo Rodriguez Basa Verdejo

    Maak favoriet

    22 op voorraad

    Dit is een ideale aperitief wijn maar ook een mooie begeleider van vele visgerechten. De ietwat groengele wijn zit barstensvol met rijp ananas, passiefruit en peer. Het is een levendige wijn met fraaie zuren en vol sap en heeft een lange ietwat tintelende afdronk. Een fantastische witte wijn die naar meer doet verlangen. De Basa van Telmo Rodrguez is een biologische wijn. Vanaf 2013 is de Basa weer teruggegaan naar zijn roots en bestaat deze uit de druiven Verdejo en Viura en geen Sauvignon blanc meer. Dit alles om terug te gaan naar de basis waarom goede Rueda wijnen de laatste jaren terecht zo populair zijn geworden maar deze populariteit heeft een keerzijde en dat is dat de Ruda veel op elkaar zijn gaan lijken. Telmo heeft besloten terug te gaan naar puur kwaliteit en de voor hem (en wij bevestigen dit) ideale blend voor een goede Rueda.
    Lees meer

  • 2017 K-Naia

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Absolute Value for Money wijn. Naia komt uit het dorp La Seca dat wordt beschouwd als de Grand Cru van deze streek. De K-Naia is een blend van 85% Verdejo en 15% Sauvignon Blanc. In het glas heeft deze fraaie Value for Money wijn een frisse lichtgele kleur. In de neus heeft de wijn mooie roma’s van tropisch fruit met tonen van venkel en vers gemaaid gras. In de mond is de wijn fris, levendig en aromatische met een lange afdronk. Dit is een zalige wijn bij rijst met vis, bij witte vis en oosterse schotels. De wijn heeft lovende recensies gekregen van Harold Hamersma en Hubrecht Duijker.
    Lees meer

  • 2017 Palacio de Bornos Verdejo

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Palacio de Bornos is een hele smakelijke Verdejo uit de Rueda. Veel sap met rijp wit fruit en het bekende peertje. Erg veel wijn voor het geld. Ideale aperitief wijn uiteraard met wat echte tapas, gegrilde groenten en gezouten vis. Harold Hammersma heeft in het NRC lovende woorden geschreven over de Bornos.
    Lees meer

  • Redheads Studio Yard Dog White

    Maak favoriet

    14 op voorraad

    Een heerlijke, aromatische fruitige witte wijn. Een blend van Verdejo, Riesling en Chardonnay, welke handmatig worden geplukt, direct koel gefermenteerd, licht gefilterd en snel gebotteld om de maximale smaak van de versheid van het heerlijke fruit te behouden. Het wijnhuis streeft er gepassioneerd naar om ieder jaar een consistente stijl in de Yard Dog wijn te behouden, lekker sappig en fruitig met onderliggende aroma's van steenvruchten en bloesem tonen. Vol, romig in de mond met witte perzik, abrikoos en tropische vruchten met lichte mineralen en een citroenzuurtje die de wijn een stevige ruggengraat geven en tegelijk alle zongerijpte fruitsmaken uitstekend op zijn plaats houden.

    Smaakt heerlijk bij gerechten met kip, vis, en (kruidige) roerbakgroenten, maar ook heerijk op zichzelf tijdens een borrel of op een terras.


    Lees meer

  • 2016 Ossian Quintaluna Verdejo

    Maak favoriet

    2016 Ossian Quintaluna Verdejo

    Aanbiedingsprijs: € 10,95

    Normale prijs: € 12,95

    niet op voorraad

    Ossian is het mini-project van Javier Zaccagnini, eveneens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie reeds jaren wijn maakt in de regio. De extreem oude Verdejo-wijngaarden zijn gelegen in het dorpje 'Nieva' en liggen op 850 meter boven zeespiegel. De instapwijn van Ossian is de Quintaluna niet zomaar een wijn want bij Ossian zijn ze stand verplicht. De vakkennis spreekt meteen. In het glas is deze pure 100% verdejo helder strogeel, met mooie tranen. Mooi rijpe citrusvruchten domineren de neus, met verder groene appel en kruisbes. De Quintaluna is zeer evenwichtig met een goede mineraliteit en finesse. Ongekend goede prijs/kwaliteit verhouding


    Lees meer

  • 2017 Jose Pariente Verdejo

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Dé topper uit de Rueda en een van de beste Verdejo's. Complexe frisse wijn. Gemaakt van 30 jaar oude stokken, gelegen op een hoog plateau tussen Rueda en La Seca. De druiven (100% Verdejo) zijn hoofdzakelijk afkomstig van wijngaarden die al meer dan 30 jaar familiebezit zijn en deels van gecontroleerde wijnboeren uit de directe omgeving. De Jose Pariente heeft een prachtige lichte kleur met haast iets van groene tonen. Rijke en complexe aroma van fruit als peer, perzik, citrus en passievrucht in combinatie met florale tonen van wilde bloemen. Mooi mineraal met een verfijnde kruidigheid. Zeer frisse en elegante wijn met een lange en geconcentreerde afdronk. 

    Wat ons betreft zijn de Jose Pariente en de Ordonez Pasajera de Verdejo-wijnen met de allerbeste prijs/kwaliteit verhouding. 


    Lees meer

  • 2017 Bodegas Victoria Ordonez La Pasajera Verdejo

    Maak favoriet

    173 op voorraad

    De Pasajera komt van de La Secca wijngaard van ruim 25 jaar oud gelegen bij Valladolid - de absolute toplocatie in de Rueda waar zonder twijfel de mooiste Verdejo's vandaan komen. De wijn verblijft 6 maanden op zijn eigen droesem (sur lie) en dit verklaart ook dat dit geen doorsnee Verdejo is maar dat we hier praten over een ernstige en zeer elegante Verdejo. In het glas heeft de La Pasajera (de Passagier) de typische heldere geel groene kleur zoals een goede Verdejo betaamt. Wat direct opvalt is de geweldige zuurgraad. Het fruit is zo goed in balans met de zuren dat het een genot is om te drinken. In de neus frisse geuren van appels (granny smit) en witte bloemen. In de mond is de wijn rijk en heerlijk fris (en niet stoffig zoals te vaak voorkomt bij een bulk verdejo). De Pasajera is een ernstige, elegante, frisse karaktervolle wijn en naast de wijn is de uitmonstering ook een genot om naar te kijken maar enfin dit ook een wijn van de beroemde wijnmaakster Ordonez


    Lees meer

  • 2015 Marques de Riscal Limousin Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Verdejo druiven worden met de hand geplukt en vergisten en rijpen vervolgens 6 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten Dit geeft de wijn een compleet andere smaak van gedroogde vruchten, amandelen en minder frisse fruitgeuren. De smaak is vol en krachtig. Een zalige wijn bij het eten
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 38

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen