Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Bodegas Valderiz Valdehermoso Roble 9 Meses

    Maak favoriet

    19 op voorraad

    De Valderiz Roble 9 Meses is de nieuwe uitvoering van de Valderiz Roble. Deze wijn heeft ipv van de 6 maanden houtopvoeding zoals de naam al doet vermoeden 9 maanden mogen rijpen op eiken. De Valderiz 9 meses komt uit het Spaanse wijngebied Ribera Del Duero . Gemaakt in moderne stijl dus meer op fruit gemaakt en met een vleugje houtopvoeding. Smakelijk, medium zuurgraad en met kruidig rood fruit. Aanrader voor liefhebber van frisse, ronde niet al te zware wijn. Heerlijk als aperitief. De ideale drinktemperatuur is 16 graden en deze Roble is ondermeer een aanrader bij de prachtige Iberico Bellota Ham/Jambon welke wij ook in ons assortiment hebben. De Roble heeft 9 maanden houtopvoeding gehad. In de neus is de wijn mineralig met specerijen, viooltjes, en zwart fruit. De wijn is fris en mooi geproportioneerd en is heerlijke om de komende 6 jaar van te genieten.


    Lees meer

  • 2014 Valderiz Valdehermoso Crianza

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Uit het Spaanse wijngebied Ribera Del Duero komt deze Valderhermoso van Tomas Estebam. In moderne stijl meer op fruit gemaakt.De crianza heeft 16 maanden houtopvoeding gehad. Erg veel wijn voor het geld en een wijn met deze score van de internationale wijnpers voor dit geld gaat u niet snel vinden. Zie de beoordeling in de Wine-Advocate: "The textbook 2014 Valdehermoso Crianza showcases variety, place and grape in a fresh and balanced way with a medium-bodied palate and fine-grained tannins. The style is harmonious, fresh, elegant while keeping the power. 100,000 bottles were filled in July 2017."

    91/100 Parker
    90/100 Peñín


    Lees meer

  • 2016 Valderiz De Chiripa

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Uit het Spaanse wijngebied Ribera Del Duero komt de Chipra van het wijnhuis Valderiz waarvan Tomas Esteban de eigenaar is. Tomás werkte samen met de bekende wijnmaker Telmo Rodríguez en creëerde deze nieuwe ecologische Valderiz. De Chiripa is de nieuwe wijn van Bodegas Valderiz, de meest persoonlijke wijn van broers Esteban. De Chipra is gemaakt van Tempranillo  (95%) en Albillo (5%) van wijngaarden geplant door Tomás Esteban in een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar. De wijn is mooi fris met rood fruit zoals kers en bes. In de mond heeft de wijn een aantrekkelijke aanzet. Fris, fruit met goed geïntegreerd een beetje eik maar dan wel zeer licht. Mooi rond en voelt niet zwaar aan ondanks de 14.5% alcohol. Een zeer aangename wijn die wij graag net iets koeler drinken (zo rond de 16 graden).


    Lees meer

  • 2011 Valderiz

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De fabelachtige Valderiz komt van 30-tot 70-jaar oude tempranillo wijnstokken en wordt gemengd met 5% Albillo en wordt voor 20 maanden in voornamelijk Franse eik (50% nieuw) opgevoed.

    Beoordeling 91 Parkerpunten


    Lees meer

  • 2011 Valderiz Magnum

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De fabelachtige Valderiz komt van 30-tot 70-jaar oude tempranillo wijnstokken en wordt gemengd met 5% Albillo en wordt voor 20 maanden in voornamelijk Franse eik (50% nieuw) opgevoed.

    Beoordeling 91 Parkerpunten


    Lees meer

  • 2009 Bodegas Valderiz Tomas Esteban

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De 2009 Valderiz Tomas Esteban is afkomstig van een biologisch-dynamische wijngaard waarvan wijnstokken variëren in leeftijd 80-100 jaar. De wijn verblijft 24 maanden in nieuwFrans eiken. Paars bijna zwart van kleur, biedt de Esteban een boeiende geur van geroosterd brood, mineraal, violet, specerijen, bosbessen en bramen. De smaak is full-bodied en is rijp, gelaagd, en vol van smaak. Geef het 5 jaar in de kelder en drink het zeker tot 2028. De wijn is vernoemd naar de eigenaar van Valderiz en is het topmodel.
    Lees meer

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen