Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 26

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Valdesil Valderroa

    Maak favoriet

    75 op voorraad

    Een van de aankomende sterren uit de Valdeorras/Galicia is het wijnhuis Val De Sil welke zich sterk richt op de Galicische druif de Godello en de rode Mencia. Dit is een op-entop zomerse rode wijn welke in Spanje altijd licht gekoeld (14-15graden) wordt gedronken. Valdesil Valderroa is bereid van 100% mencía. De druiven groeien op 500 m boven zeeniveau, op de hooggelegen terrashellingen van de gemeenten Rubiá, A Rúa, Petín en O Bolo. De wijngaarden zijn gemiddeld 15 jaar oud. De Valderroa is Mencía in zijn puurste staat. De nabijheid van de Atlantische oceaan zorgt voor een ongekend frisse en delicate wijn (zeker voor een wijn uit deze prijsklasse).  De Valderoa heeft een heldere robijnrode kleur, met een granaatrode zoom. In de neus ruiken we verse pure tonen van aromatische rood fruit aroma's (framboos en pruim) met minerale elementen.  In de mond is de wijn vers, fris en intensief met mooi fruit en met goed geïntegreerde tannines maakt deze wijn perfect in balans. De Valderroa is een wijn met een een haast ongekende goede prijs/kwaliteit en kunnen we u van harte aanbevelen.


    Lees meer

  • 2015 Telmo Rodriguez Gaba Do Xil Mencia

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De zalige mencia van Telmo Rodriguez is biologisch. Drink deze zalige wijn licht gekoeld zo lekker. De Gaba Menica is een middel-zware, heerlijk en zeer stijlvol wijn, het meest geschikt voor de lente / zomer / herfst. Rijp fruit, kruiden, mineralen, mooie tannines en uitstekende afdronk. Gewoonweg heerlijk en een uitstekende begeleider van sushi en bijvoorbeeld spicy gerechten of bij droge worsten en tapas.


    Lees meer

  • 2017 Telmo Rodriguez Gaba Do Xil Godello

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Godello van Telmo Rodriguez heeft een zeer goede prijs- kwaliteitverhouding. Frisse grassige Godello. Wit fruit, een vleugje kruiden, mineralen, amandelen en een optimale zuurgraaden dit alles gemaakt zonder gif en kunstmest. Een zachte persing, gevolgd door een koele traditionele witte vinificatie. De lagering van de wijn heeft plaatsgevonden op roestvrij stalen tanks. Volgens ons een van de betere witte wijnen voor het geld.


    Lees meer

  • 2017 Valdesil Montenovo

    Maak favoriet

    117 op voorraad

    Een heerlijke jonge, frisse witte wijn gemaakt van 100% Godello druiven. De wijngaard heeft een bodem van leisteen, wat ook mooie mineralen meegeeft aan deze wijn. De wijn heeft een meer dan uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Mooi op de neus met aroma’s van peer, ananas, citroen, meloen en een lichte vleug van rozemarijn en salie kruiden. Smaakt schoon, mineralig, fris en fruitig. Een heerlijke wijn om iedere dag van te genieten en een aanbeveling voor mensen die "chardonnay" moe worden. Ook zeer smakelijk als aperitief, of bij een gezellige borrel voorzien van een hapje. Combineert ook erg goed met visgerechten.

    De Grote Hamersma: 8,5


    Lees meer

  • 2017 Pago de los Capellanes O Luar Do Sil Godello

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Pago de los Capellanes, O Luar do Sil Godello, 2017, Een 100% godello wijn uit de wijngaarden op de granieten heuvel van het dorp Seadur (Orense), en gemaakt in de recent gecreëerde wijnmakerij O Luar do Sil. Het is een levende, frisse, schone en oprechte wijn. Drinken tussen 2018-2023
    Lees meer

  • 2015 Valdesil Valderroa Carballo

    Maak favoriet

    56 op voorraad

    Een van de aankomende sterren uit de Valdeorras is het wijnhuis Val De Sil welke zich sterk richt op de Galicische druif de Godello en de rode Mencia. De bodega heeft zijn wijngaarden in de vallei Sil met zijn unieke leisteen bodems welke de wijnen van dit huis uniek maken. De Valderroa Carballo Mencia is afkomstig van oudere Mencia wijngaarden. De wijn is gefermenteerd in roestvrij staal en de malolactische fermentatie werd uitgevoerd in 500-liter Franse eiken vaten waarna de wijn 10-12 maanden zich verder mag ontwikkelen op gebruikt Frans eiken. De Carballo is de top-uitvoering van wijnhuis Val De Sil. Het is een medium bodied wijn met tonen van leder, rijpe rode vruchten, kruiden en kersen. De smaak voelt gepolijst, met wat warmte in evenwicht gehouden door een goede zuurgraad. Sluit uw ogen en proef een goede bourgogne maar dan tegen een fractie van de prijs.


    Lees meer

  • 2015 Valdesil Sobre Lias Blanco

    Maak favoriet

    63 op voorraad

    Een van de aankomende sterren op het gebied van witte wijnen uit de Valdeorras is het wijnhuis Val De Sil welke zich sterk richt op de Galicische druif de Godello. De bodega heeft zijn wijngaarden in de vallei Sil met zijn unieke eisteen gronden welke de wijnen van dit huis uniek maken. Bloemig, fris en mineralig. De ValldeSil Sobre Lias is een zeer complexe haast unieke wijn gemaakt voor 100% uit de Godello druif die met de tijd zich verder zal verbeteren. Robert Parker heeft in 2015 de 2008-uitvoering gedronken en was hiervan danig van onder de indruk (lees de recensie onder het tabje Parker). De wijn heeft een uitstekende zuurgraad met rokerige tonen tesamen met geroosterd brood en toffee. Fraai mineralig en citrus en een frisse maar stevige afdronk. De wijn zal met de jaren nog verder verbeteren en wij adviseren een drinkvenster van 2017-2023. De liefhebber van een Godello (of Chardonnay) dient deze wijn zeker te proberen.


    Lees meer

  • 2017 Rafael Palacios Louro Do Bolo

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Deze wijn wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Galicië. Volgens Parker een van de beste witte wijnen onder de 20 euro. De louro de Bolo heeft een ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Fris exotisch citrusfruit met toetsen van szechuanpeper en bloemen. In de mond ervaren we goed geïntegreerde rijpe zuren, een charmante molligheid, een rijk en gevuld midden, met in de retro een discrete exotische toets. Het geheel wordt omhuld door een onopvallend jasje van de foederrijping met minerale karaktertrekken Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is. 


    Lees meer

  • 2015 Pago de los Capellanes O Luar Do Sil Godello Sobre Lías

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De Pago de Los Capellanes De O Luar do Sil' Sobre Lías is een delicate prachtwijn met een complexe neus met florale tonen en rijp wit fruit, kruiden en wat mineraliteit. In de mond elegant met een prachtige balans tussen de rondheid van het rijpen op de lies en de frisse tonen van het fruit. Lange mineralige afdronk. Fris, elegant en zal met de jaren nog verder verbeteren. 90/100 punten gekregen van de Wine spectator
    Lees meer

  • Ceibo Albamar Godello

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    El Ceibo is de eerste wijn van het project in Valdeorras, gemaakt met 100% godello en gedeeltelijk verouderd in eiken vaten gedurende 8 maanden. De Ceibo heeft prachtige kenmerken. Met zijn licht romig-chiffon citroen fruit, een zachte mix van kaneel, nootmuskaat en toets van eik. Eronder zit fijn fruit en de wijn verandert langzaam richting perzik en papaya smaken. Medium strogeel van kleur, aantrekkelijke neus van mineralen, kruiden, peer en perzik. Geconcentreerd, gekruid en droog met een exceptioneel fruitig karakter.

    Zeer beperkte productie, slechts 3.500 flessen zijn gebotteld.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 26

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen