Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Tiefenbrunner Pinot Grigio

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Tiefenbrunner Pinot Grigio is een zalige witte wijn uit de Alto Adige (zuid-tirol) waar de mooiste Pinot Grigio's vandaan komen. In het glas is de wijn helder goudgeel. In de neus is de wijn fris met aangenaam appel, peer, witte bloemen, perzik en abrikoos. In de mond is deze pinot grigio fris en elegant, zuiver, lichtvoetig en aangenaam, een vleugje abrikoos en perzik, mooie zuren en wat fijne bitters. Een heerlijk glas wijn om stand-alone van te genieten maar een uitstekende begeleider bij wit vlees, lichte gerechten, salades.
    Lees meer

  • 2014 Tiefenbrunner Turmhof Sauvignon Kirchleiten

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Het huis Tiefenbrunner hoeft bijna geen introductie en de Turmhof serie bevat de high quality wijnen van Tiefenbrunner welke een houtopvoeding krijgen op grote barrels (1500 - 5000 liter) gedurende ca. 7 maanden met regelmatige batonnage. De houtrijping geeft een extra dimensie en elegantie maar is bijna niet te onderscheiden doordat Tiefenbrunner erg veel waarde hecht aan frisheid en elegantie (om die reden rijpen de wijnen ook in zeer grote barriques van enige jaren oud). De Sauvignondruif is afkomstig uit de Franse Loire, waar hij furore maakte bij de wijnen van Sancerre en Pouilly–Fumé. In Alto Adige bevinden we ons veel zuidelijker, zodat de wijnen op basis van deze druif een wat voller en zachter karakter krijgen. De druiven worden geoogst van een aparte wijngaard, Kirchleiten, die dan ook met gepaste trots op het etiket wordt vermeld. Deze lichtgele Sauvignon heeft een open geur, met een vleugje kruisbes, wat mint en is bloemig. Het is een elegante, open wijn met veel wit fruit – appel, kruisbes- en frisheid. Lekker bij lichtere visgerechten, natuurlijk ook een uitstekend aperitief.
    Lees meer

  • 2016 Tiefenbrunner Turmhof Chardonnay

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De Turmhof Chardonnay is in het glas mooi goudgeel. In de neus heerlijke geuren van citrusfruit, iets vet, gecompleteerd met een vleugje hout. De smaak is vrij krachtig, mooi zuiver, een wijn die rond en sappig is, lekker mondvullend. De druiven voor de Castel Turmhof Chardonnay worden geoogst van wijngaarden die een iets lager rendement hebben dan die voor de gewone Chardonnay. Dat levert wijnen op met meer concentratie en diepte. Een klein deel, ongeveer 10%, gist op nieuwe eiken vaten. Dit geeft de wijn net even een houttoets en een fraaie complexiteit.
    Lees meer

  • 2016 Tiefenbrunner Turmhof Lagrein

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Het huis Tiefenbrunner hoeft bijna geen introductie en de Turmhof serie bevat de high quality wijnen van Tiefenbrunner. In het glas heeft deze Turmhof van Tiefenbrunner een robijnrode kleur. Deze fraaie krachtige wijn is gemaakt van de typische Zuid-Tiroolse (Alto-Adige) druif de Lagrein. In de neus heeft de wijn verfijnde en zachte aroma's van kersen, kruiden, laurier, met een iets zoete ondertoon. De smaak is soepel, met mooie duidelijke aanwezige zuren en bitters, zonder dat de balans wordt verstoord, hints van drop, donker fruit en veel frisheid.
    Lees meer

  • 2016 Tiefenbrunner Turmhof Pinot Nero

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Het huis Tiefenbrunner hoeft bijna geen introductie en de Turmhof serie bevat de high quality wijnen van Tiefenbrunner welke een houtopvoeding krijgen op grote barrels (1500 - 5000 liter) gedurende ca. 7 maanden met regelmatige batonnage. De houtrijping geeft een extra dimensie en elegantie maar is bijna niet te onderscheiden doordat Tiefenbrunner erg veel waarde hecht aan frisheid en elegantie. In het glas is de houtgerijpte Pinot Noir robijnrood met een diepe glans. De wijn heeft een delicaat bouquet van bramen, frambozen en kersen. Het is medium tot full-bodied wijn met een zeer fraaie zuurgraad en en elegantie in de mond. Jeugd en gerijptheid gaan in deze fraaie Pinot Nero van Tiefenbrunner mooi samen.
    Lees meer

  • 2015 Tiefenbrunner Lagrein Riserva Linticlarus doc

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    In het glas heeft deze Riserva uit de top-serie de Linticlarus een diepe granaat-rode kleur gemaakt van de typische Zuid-Tiroolse druif de Lagrein.In de neus heeft de wijn verfijnde en zachte aroma's van wilde bessen en kersen met een fijnkorrelige rijpe tannines met een fraaie zuurgraad wat deze Lagrein van Tiefenbrunner zeer elegant maakt en geven de wijn elegantie en complexiteit. De wijn heeft 12 maanden opvoeding gehad op barriques en daarna nog een grote eiken vaten en afsluitend nog 6 maanden flesrijping.
    Lees meer

  • 2010 Tiefenbrunner Pinot Noir Riserva Linticlarus doc

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De LINTICLARUS is een pinot noir welke wordt geproduceerd van slechts alleen de beste druiven. De wijn heeft veel body en diepgang waarbij het hout zeker niet overheerst maar het eerder een extra cachet geeft. Deze Tiefebrunner Pinot Noir is een zeer elegante, frisse wijn. Complex met een open geur met tonen van aardbei, heerlijk rood pinot-fruit. De wijn heeft een vleugje hout, is medium bodied en de wijn is perfect in balans. De klasse van Tiefenbrunner is dat ze mooie houtgerijpte wijnen kunnen maken die tevens een goede zuurgraad hebben en lekker fris blijven. Die combinatie zie je ondermeer ook bij de top bourgognes en in blind-proeverijen gaat deze Linticlarus zeker niet mis-staan maar kost slechts een fractie van een top bourgogne.
    Lees meer

  • 2016 Tiefenbrunner IGT Müller Thurgau Feldmarschall

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    De Tiefenbrunner FeldmarschallI heeft een intense smaak op de neus met mooie zuren. Uitgesproken parfums van salie en jasmijn, die prachtig zijn verenigd in een bepaalde structuur. Abrikoos en granaatappel komen door op het gehemelte. De topwijn van Tiefenbrunner uit de Italiaanse Alto Adige. Een geweldige elegante witte wijn. Behoort tot de favorieten van het Grandcruwijnen team.


    Lees meer

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen