Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Tenuta di Biserno Sof Bibbona

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    Één familie: Antinori, één passie: Wijn. De broers Piero en Lodovico Antinori zijn de eigenaren van het prachtige Tenuta di Biserna uit Tocane. Volgens Parker: "Tenuta di Biserno remains one of the best kept secrets in Bolgheri"  SOF is de nieuwe rosé van Tenuta Campo di Sasso, ontworpen door en toegewijd aan, Sophia Antinori, de dochter van van Marchese Lodovico. De Biserno Antinori Sof is geen doorsnee rose maar een pracht wijn met gewicht op het midden gehemelte en lengte en heeft een uitstekende balans tussen de frisse, fruitige aroma's en delicate smaken. Er is speciale aandacht besteed aan de presentatie van de fles, een gesatineerde amfoor-vorm met de handtekening, SOF, in reliëf. De productie is beperkt tot 12.000 flessen welke worden verspreid over de gehele wereld en Nederland ontvangt maar een handvol van deze zeer gewilde wijn en Grandcruwijnen kan deze SOF exclusief aanbieden.


    Lees meer

  • 2016 Antinori Tenuta di Biserno Insoglio del Cinghiale

    Maak favoriet

    129 op voorraad

    Één familie: Antinori, één passie: Wijn. De broers Piero en Lodovico Antinori zijn de eigenaren van het prachtige Tenuta di Biserna uit Tocane. De Insoglio del Cinghiale is een prachtige blendwijn van Syrah 32%, Cabernet Franc 30%, Merlot 32%, en Petit Verdot 6%. Bij het productieproces is 40% van de wijn gerijpt in barriques voor een periode van 6 maanden. De overige wijn is gerijpt in roestvrijstalen tanks. Vervolgens zijn de wijnen uit de barriques en de stalen tanks samengevoegd en gebotteld om vervolgens nog 6 maanden verder in de kelders van het domein verder te rijpen. De Insoglio del Cinghiale is een stijlvolle wijn, met veel rood fruit en mooie evenwichtige hints van eikenhout. De wijn is nog jong, maar al wel goed in balans en met mooie tannines. Volgens Robert Parker "Een van de beste wijnen die in Bolgheri worden gemaakt"


    Lees meer

  • 2015 Tenuta di Biserno Il Pino di Biserno

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Één familie: Antinori, één passie: Wijn. De broers Piero en Lodovico Antinori zijn de eigenaren van het prachtige Tenuta di Biserna uit Tocane. Volgens Parker: "Tenuta di Biserno remains one of the best kept secrets in Bolgheri". De Pino di Bisernos is een representatie van het unieke wijnterrein wat Tenuta di Biserna bezit. De speciale blend van de druiven zorgt voor een klassieke Bolgheri. Il Pino laat mooi zien wat het karakter van Tenuta di Biserna is. In de neus vindt men een mengin van zwart fruit, kruiden en hinten van donkere chocolade. Dit vertaalt zich in de mond tot een mooie complexe wijn met een lange afdronk. Elegant is de wijn met al wat zachtere, rijpe tannines. Een heerlijke wijn van Tenuta di Biserna.

    Gambero Rosso 2 rode glaasjes
    James Suckling 93/100


    Lees meer

  • 2013 Tenuta di Biserno Biserno

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Één familie: Antinori, één passie: Wijn. De broers Piero en Lodovico Antinori zijn de eigenaren van het prachtige Tenuta di Biserna uit Tocane. Volgens Parker: "Tenuta di Biserno remains one of the best kept secrets in Bolgheri". De Biserno is genaamd naar het wijnhuis omdat de wijn het terroir en microklimaat van de omgeving van het wijnhuis weerspiegeld. Een mooie manier om de naam van je wijn te bepalen. Alleen de beste druiven worden geselecteerd voor de blend, wat resulteert in een wijn van diepte, intensiteit, comlexiteit, duurzaamheid en elegantie.

    Gambero Rosso: 3 rode glaasjes
    Oordeel Suckling - 91-95 punten


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen