Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Stephane Ogier Cotes du Rhone le Temps Est Venu

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Côtes Du Rhône Temps Est Venu gemaakt van Grenache met kleinere hoeveelheden Syrah en Mourvèdre. Het is gevinifieerd en opgevoed in betonnen tanks. De rode Rhône van Ogier is kruidig met frambozen, herbes de Provence en wat aaardse tonen. In de mond is de wijn medium-bodied, soepel, elegant rood met een prachtige zoetheid van fruit en een onberispelijke balans. Volgens de Wine-advocate is deze wijn een "no-brainer aankoop" en heeft ook 91/100 Parkerpunten.


    Lees meer

  • 2016 Stephane Ogier Cotes du Rhone le Temps Est Venu Blanc

    Maak favoriet

    15 op voorraad

    De Côtes Du Rhône Temps Est Venu Blance is voornamelijk gemaakt van Grenache Blanc en Roussanne, met kleinere hoeveelheden Bourboulenc, Clairette, Marsanne en Viognier. Het is allemaal opgevoed in betonnen tanks en werd gebotteld rondom april van dit jaar. Het biedt een indrukwekkende geur van citrusbloesem, ananas en groene kruiden. In de mond is deze witte rhône van Ogier medium-bodied, fris en zeer stijlvol Deze wijn smaakt  bij  (gegrilde) vis en schaaldieren (garnalen, gamba's), kipgerechten en gaat ook erg goed samen met oosterse gerechten.


    Lees meer

  • 2014 Stephane Ogier La Rosine

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De La Rosine van Ogier komt van een kleine wijngaard van 6 HA met druivenstokken van gemiddeld 20-40 jar oud.  De oogst is volledig handmatig, met strenge controle in de wijngaard en op de sorteertafel. Vergisting vindt plaats in temperatuurgecontroleerde tanks van RVS waarna de wijn 12 maanden wordt opgevoed op eiken vaten van 2-3 jaar oud.In het glas is de syrah paar-rood. In de neus is de La Rosine complex, krachtig en intens. Zwart en rood fruit, secundaire aroma's. In de mond is de wijn full bodied, krachtig en vol, rond, mooi ingepakte tannines met een lange afdronk. Dit is een prachtige wijn bij wild, rood vlees, oude kazen. De wijn heeft 91/100 Parkerpunten gekregen.


    Lees meer

  • 2015 Stephane Ogier St Joseph Le Passage

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Vader Michel verkocht tot 1987 zijn druiven aan Guigal. Daarna is hij begonnen met zijn eigen wijn te maken en te bottelen. Zoon Stéphane zwaait nu de scepter en in 2009 heeft hij extra wijngaarden bijgekocht. Al zijn wijnen zijn van een verbluffend hoog niveau.

    De Ogier St Joseph Blanc is gemaakt van 100% Marsanne uit het noordelijke deel van de appellatie. De St Joseph Blanc heeft een geweldige rijkdom aan tropische vruchten, bloemenolie, witte perzik en aroma's en smaken van sinaasappelbloesem. Het is medium-bodied en elegant in de mond met geweldige zuiverheid en een perfecte mix van rijkdom en frisheid. Het is een serieuze goede St. Joseph Blanc om van te genieten in de komende 5-6 jaar zo niet langer.

    92/100 Parkerpunten


    Lees meer

  • 2016 Stephane Ogier Condrieu la Combe de Malleval

    Maak favoriet

    16 op voorraad

    Deze zeer verfijnde Condrieu la Combe de Malleval van Domaine Stéphane Ogier wordt gemaakt van de prachtige Viognier druiven. Heerlijke en overduidelijke aroma's van sinaasappel, peer, abrikoos, honing en citroenschil prikkelen de zintuigen. Subtiel, en met vuursteenachtige mineralen. De wijn is stevig van textuur, intens en vol in de mond en tegelijkertijd ook zeer elegant en verfijnd. Mooi in complexiteit, gelaagd en zeer levendig! Wederom een fantastische kwaliteitswijn van Stéphane Ogier met een uitstekende Robert Parker waardering van maar liefst 94 punten.


    Lees meer

  • 2014 Stephane Ogier Cote Rotie Reserve

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    Vader Michel verkocht tot 1987 zijn druiven aan Guigal. Daarna is hij begonnen met zijn eigen wijn te maken en te bottelen. Zoon Stéphane zwaait nu de scepter. Al zijn wijnen zijn van een verbluffend hoog niveau. De Côte Rôtie van Ogier is diep rood tot paars, een intense kleur en heeft fabelachtige tonen van kers, zwarte frambozen en specerijen. In de mond is de wijn rond met rijp fruit, maar in perfectie harmonie met de fijne tannines. Finesse eerder dan kracht. Groots! De Côte de Rotie Reserve is medium tot full-bodied, elegant en heeft nog een serieus gehalte aan fraaie tannines die deze wijnen met de jaren alleen maar fraaier zullen maken
    Lees meer

  • 2014 Stephane Ogier Condrieu les Vieilles Vignes de Jacques Vernay

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Vader Michel verkocht tot 1987 zijn druiven aan Guigal. Daarna is hij begonnen met zijn eigen wijn te maken en te bottelen. Zoon Stéphane zwaait nu de scepter. Al zijn wijnen zijn van een verbluffend hoog niveau. De sensationele Condrieu les Vieilles Vignes de Jacques Vernay (niet te verwarren met George Vernay) is afkomstig van de granieten bodem van de La Combe lieu-dit, dat is in het zuidelijke deel welke nog rijper, rijker en meer geconcentreerd is de Combe de Malleval. In de neus mooie tonen van perzik, honingzoete mandarijn, witte bloemen en een fraaie mineraliteit. Dit alles gaat naadloos over in een zeer elegante mondvullend smaak. Niet verbazingwekkend dat deze wijn van Ogier behoort tot de meest gewilde Condrieu.
    Lees meer

  • 2016 Stephane Ogier Condrieu les Vieilles Vignes de Jacques Vernay

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Vader Michel verkocht tot 1987 zijn druiven aan Guigal. Daarna is hij begonnen met zijn eigen wijn te maken en te bottelen. Zoon Stéphane zwaait nu de scepter. Al zijn wijnen zijn van een verbluffend hoog niveau. De sensationele Condrieu les Vieilles Vignes de Jacques Vernay (niet te verwarren met George Vernay) is afkomstig van de granieten bodem van de La Combe lieu-dit, dat is in het zuidelijke deel welke nog rijper, rijker en meer geconcentreerd is de Combe de Malleval. In de neus mooie tonen van perzik, honingzoete mandarijn, witte bloemen en een fraaie mineraliteit. Dit alles gaat naadloos over in een zeer elegante mondvullend smaak. Niet verbazingwekkend dat deze wijn van Ogier behoort tot de meest gewilde Condrieu.
    Lees meer

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen