Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Sota Els Angels Flow Tinto

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Mooie Mediterraan! Wat lichtvoetige, fruitige rode wijn, mooi kersenrood van kleur met delicate aroma's van rood en zwart fruit, veenbessen, frambozen, zwarte pruimen en bramen. Een goed rond mondgevoel, fruitig met tonen van balsamico, petunia's, viooltjes, rozen, wilde anjer, salie, en de bloemen van arbutus & sarsaparilla. 

    De wijn is gemaakt van Carignan, Merlot en Picapoll druiven door wijnhuis Sota Els Angels uit de Emporda. Breed inzetbare wijn, overheerlijk om als stand alone van te genieten maar ook mooi bij een maaltijd met bijvoorbeeld rundvlees, pasta, kalfsvlees en gevogelte.


    Lees meer

  • 2017 Sota Els Angels Flow Blanc de Noir

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Sota Els Angels is een van de meest spannende nieuwe projecten in Emporda. Een uniek wijnhuis met zeer fraaie wijnen die volledig biologisch opereert tot het fanatische aan toe. Kleinschalig, schaars en zeer fraai. Parker schrijft in zijn beoordeling dan ook over Sota Els Angels als "A name to Watch". De Sota els Angels Flow Blanc de Noir wordt voor 100% uit Carignan gemaakt. Deze Blanc de Noir wordt niet ieder jaar gemaakt en van de vintage 2017 zijn slechts 2500 flessen geproduceerd. De wijn is expressief met tonen van witte bloemen. De wijn heeft een mooie zuurgraad en is er fris, rond en heeft een fraaie afdronk. Volstrekt uniek en zeldzaam en volledig biologisch (Vin Naturale).


    Lees meer

  • 2012 Sota Els Angels Blanco

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Sota Els Angels is een van de meest spannende nieuwe projecten in Emporda, met een witte en twee rode wijnen geproduceerd door de dochter van wijlen Jesus Polanco (één van de media magnaten van Spanje) en haar man, met technisch advies van Fredi Torres uit de Priorat. De Sota Els Angels Blanco is een blend van van 60% Viognier en 40% Picapoll. De neus wordt gekenmerkt door aroma's van nieuw Frans eikenhout met mooie tonen van bloemen en tal van kruiden en balsamico. Het is een full-bodied wit, met een gemiddelde tot lage zuurgraad en een aantal muskusachtige smaken en tonen van anijs en venkel. Een geweldige witte (bewaar)wijn. In de Wine-Advocate schrijft Luis Gutiérrez " Sota Els Angels A name to watch"


    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen