Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2004 Chateau d'Yquem 0.375ltr

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De wijn wordt gemaakt van de druivensoorten sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door het specifieke (micro)klimaat van Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting. Hierdoor krijgt de wijn een unieke zoetheid, maar is het rendement in termen van opbrengst uitzonderlijk laag (het vocht uit de druiven gaat namelijk vrijwel geheel verloren). Deze wijn heeft elegantie en finesse van een ongekende kwaliteit. In het glas heeft de Yquem een prachtige gouden kleur. De top onder de dessertwijnen en in een ideaal formaat van een halve fles (0.375 liter). 92 Parkerpunten.
    Lees meer

  • 2014 Chateau d'Yquem 0.375ltr

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    De wijn wordt gemaakt van de druivensoorten sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door het specifieke (micro)klimaat van Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting. Hierdoor krijgt de wijn een unieke zoetheid, maar is het rendement in termen van opbrengst uitzonderlijk laag (het vocht uit de druiven gaat namelijk vrijwel geheel verloren). Deze wijn heeft elegantie en finesse van een ongekende kwaliteit. In het glas heeft de Yquem een prachtige gouden kleur. De top onder de dessertwijnen en in een ideaal formaat van een halve fles (0.375 liter). De 2014 jaargang heeft 96-98 Parkerpunten en heeft een drinkvenster tot 2070+
    Lees meer

  • 1990 Chateau d'Yquem 0.375ltr

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Yquem is de roll-royce onder de dessertwijnen en deze perfecte zoete witte Sauternes uit 1990 is een van de allerbeste jaargangen gemaakt. De wijn heeft dan ook de bijna maximale score van 99 parkerpunten gekregen.  Yquem's 1990 is een rijke en fabelachtig prachtig, zoete wijn. Deze wijn heeft elegantie en finesse van een ongekende kwaliteit. In het glas heeft de 1990 Yquem een prachtige gouden kleur. De wijn heeft een uitzonderlijk zoete neus van honingzoete tropische vruchten, perziken, kokos, en abrikozen. Hoge kwaliteit waarbij het eiken subtiel maar geweldig is geïntegreerd.  De Yquem is vol, krachtig met een opmerkelijke harmonie en puurheid gecreëerd. De wijn heeft een levensduur van 50-100 jaar.


    Lees meer

  • 1995 Chateau d'Yquem

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Yquem is de roll-royce onder de dessertwijnen en deze perfecte zoete witte Sauternes. De 1995 Chateau d'Yquem heeft een diepe gouden kleur. Na het openen van de fles komt er ongekend honingzoet tropisch fruit, sinaasappel marmelade, ananas, zoete crème brûlee en beboterde noten-achtige geuren. In de mond is het full-bodied met prachtig verfrissende zuren. De 1995 Yquem heeft een geweldige intensiteit - zoet maar met een lichte bittere rand die deze Yquem grote spanning geeft en heeft een krachtige, kruidige afdronk die lang blijft hangen in de mond. De wijn is perfect op dronk maar kan met ouderen nog verder verbeteren.
    Lees meer

  • 2014 Chateau d'Yquem

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De wijn wordt gemaakt van de druivensoorten sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door het specifieke (micro)klimaat van Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting. Hierdoor krijgt de wijn een unieke zoetheid, maar is het rendement in termen van opbrengst uitzonderlijk laag (het vocht uit de druiven gaat namelijk vrijwel geheel verloren). Deze wijn heeft elegantie en finesse van een ongekende kwaliteit. In het glas heeft de Yquem een prachtige gouden kleur. De top onder de dessertwijnen. De 2014 jaargang heeft 96-98 Parkerpunten en heeft een drinkvenster tot 2070+
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen