Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

9 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Roda Aubocassa Extra Vergine Olivas Olijfolie

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Aubocassa is zonder twijfel een van de topolijfolies van Spanje. De olijfgaard bevindt zich in Manacor op het eiland Mallorca. Hier wordt enkel 100% Arbequina gebruikt. Prestigeproject van de familie achter het wijndomein Roda in Rioja. De olijfolie is heldergroen van kleur, in de neus een explosie van aroma's: grassig, florale toetsen, vegetaal van tomaat over selder en paprika tot een banaanachtig einde. In de mond fluweelzacht en retro ook weer zeer aromatisch en zacht. Zeer edel.


    Lees meer

  • 2015 Bodegas Roda Sela

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Sela is de jongste aanwinst van Bodegas Roda. Gemaakt van zorgvuldig geselecteerde percelen met een leeftijd schommelend tussen 15-30 jaar oud. 2008 was de eerste jaargang van deze zeer populaire wijn. Mooi robijnkleurig met een jonge schakering. Zachte fruitgeuren van rode vruchten, delicate kruidigheid gekoppeld aan een zeer discreet houtgebruik. Zacht, sappige aanzet met een rijpe tanninestructuur. De Roda stijl is hier zeer herkenbaar en de Sela kan terecht het kleine broertje van de Reserva's genoemd worden. 92/100 Parkerpunten
    Lees meer

  • 2013 Bodegas La Horra Corimbo

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Corimbo is het nieuwste wijnavontuur van Bodegas Roda bekend van zijn mooie Rioja wijnen. De Corimbo komt uit de gouden mile in de vallei de Ribera del Duero. In het glas is de Cormbo dieprood en compact van kleur met een open boeket. In de neus zachte verfijnde geuren van rijpe bramen, kaneel, peperaccent, discrete droptoets, maar geen spoor van de vatrijping. Balsemachtig frisse en mollige aanzet à la Rioja die op het middenrif open bloeit. Bij de tweede slok komt het Ribera-karakter er meer doorheen (La Horra kent veel Vieilles Vignes oftewel oude wijnstokken). Een pracht wijn uit het elegante jaar 2013 in de Ribera.
    Lees meer

  • 2014 Roda Reserva

    Maak favoriet

    15 op voorraad

    Een van Spaanse beste wijnen. Een moderne toegankelijke Rioja met 16 maanden houtrijping. De Roda reserva is Roda Reserva is een assemblage van Tempranillo, Graciano en Grenache. Dit is een Rioja op een hoog niveau. Robijnrood met lichte evolutie. Zeer complex in de geur, maar een geur die veel beloofd. Een neus van rood fruit, koffie, geroosterde noten. In de smaak die krachtig is met fraaie tinten van vanille, kruiden, peper, zwart fruit waarvan veel bramen. Ragfijn zuurtje. Toegankelijk en toch nog jong van structuur. De afdronk is helemaal top, echt een geweldig glas!
    Lees meer

  • 2011 Bodegas La Horra Corimbo I

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Corimbo I is het topmodel van Bodegas La Horra (in lijn met hun Roda lijn zoals men heeft de Roda en Roda I) De wijn rijpt 14 maanden in 80% Franse en 20% Amerikaanse eik. Voor 1/3 nieuwe eiken vaten. De Corimbo I is dieprood van kleur. Jeugdige aroma’s van blauwe bes, densiteit, moet gewalst worden in het glas om al zijn geuren vrij te laten komen. Een discrete kruidigheid duikt op, maar met geen spoor van de vatrijping. Sappig in de mond, veel van alles, grootse aanzet, lekker. Bij de tweede slok merken we meer structuur, diepgang en plooit het Ribera-karakter meer open. Niettemin bezit de Corimbo I een zekere Roda-identiteit.
    Lees meer

  • 2011 Roda I Reserva

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Een van Spaanse beste wijnen. Een moderne toegankelijke Rioja met 16 maanden houtrijping. Nu op dronk maar kan ook nog 15 jaar in de kelder worden bewaard. Een neus van rood fruit, koffie, geroosterde noten. Soepel in de mond, aards, rijp rood fruit, een vleugje peper, cacao en mooie rijpe tannines. Prachtige afdronk. De Tempranillo druiven voor de Roda I (1) Reserva zijn afkomstig van-kop gesnoeid Tempranillo wijnstokken ouder dan 30 jaar rond de hoofdstad van de Rioja - Haro, die gisten in grote eiken vaten met hun eigen gisten en worden overgebracht naar Franse eiken vaten voor de malolactische gisting, waar de wijn 16 maanden rijpt. Het is een op-en-top moderne Rioja. Geef het een of twee jaar om wat meer van dan beginnende complexiteit te ontwikkelen en ga er de komende 15 jaar van genieten. Zeer elegant en verfijnd.


    Lees meer

  • 2012 Roda I Reserva

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Een van Spaanse beste wijnen. Een moderne toegankelijke Rioja met 16 maanden houtrijping. Nu op dronk maar kan ook nog 15 jaar in de kelder worden bewaard. Een neus van rood fruit, koffie, geroosterde noten. Soepel in de mond, aards, rijp rood fruit, een vleugje peper, cacao en mooie rijpe tannines. Prachtige afdronk. De Tempranillo druiven voor de Roda I (1) Reserva zijn afkomstig van-kop gesnoeid Tempranillo wijnstokken ouder dan 30 jaar rond de hoofdstad van de Rioja - Haro, die gisten in grote eiken vaten met hun eigen gisten en worden overgebracht naar Franse eiken vaten voor de malolactische gisting, waar de wijn 16 maanden rijpt. Het is een op-en-top moderne Rioja. Geef het een of twee jaar om wat meer van dan beginnende complexiteit te ontwikkelen en ga er de komende 15 jaar van genieten. Zeer elegant en verfijnd.


    Lees meer

  • 2012 Roda Reserva Magnum

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een van Spaanse beste wijnen. Een moderne toegankelijke Rioja met 16 maanden houtrijping. De Roda reserva is Roda Reserva is een assemblage van Tempranillo, Graciano en Grenache. Dit is een Rioja op een hoog niveau. Robijnrood met lichte evolutie. Zeer complex in de geur, maar een geur die veel beloofd. Een neus van rood fruit, koffie, geroosterde noten. In de smaak die krachtig is met fraaie tinten van vanille, kruiden, peper, zwart fruit waarvan veel bramen. Ragfijn zuurtje. Toegankelijk en toch nog jong van structuur. De afdronk is helemaal top, echt een geweldig glas! Deze uitvoering bettreft een magnum van 1.5 liter
    Lees meer

  • 2015 Roda Cirsion

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De 2015 Roda Cirsion is een 86% Tempranillo en 14% Graciano uit geselecteerde wijngaarden. Per tros wordt bepaald of deze in het vlaggenschip van Bodega Roda mag. De Cirsion is een wijn die behoort tot de absolute top van de Rioja en van Spanje. Een wijn om nooit meer te vergeten. Op een zeer geavanceerde manier worden van de planten die de meeste fruitaroma's geven de trossen te selecteren en deze in minder eik op te voeren. Als er in een jaar onvoldoende van dit soort trossen kunnen worden verzameld wordt de wijn niet gemaakt (zoals in 2008). Het fruit moet de Cirsion het unieke karakter geven. Van de 2015 Cirsion zijn slechts 5.078 flessen geproduceerden bewaarpotentieel is geweldig. Deze wijn wordt alleen maar gemaakt in de mooie jaren en na de 2012 is de 2015 de opvolger
    Lees meer

9 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen