Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Rey Fernando de Castilla Manzanilla

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    Bij Rey Fernando De Castilla voert men twee kwaliteitslijnen, de “Classic” en de “Antique”. Deze Manzanilla komt uit de Classic lijn en lijkt door de ‘flor-rijping’ op een fino vanwege zijn strogele kleur. Omdat de wijngaarden van deze palamino in een unieke zone vlak aan zee liggen, bij het plaatsje Sanlucar de Barrameda, is de invloed van de zee terug te vinden in de ziltige, mineralige smaak. De beendroge sherry is aromatisch met hints van met zeewier en ingelegde citroen. Dankzij de frisse zuren is hij goed te gebruiken bij pittige tapas zoals bijvoorbeeld gepeperde sardines en zwarte olijven, of andere (rauwe) zoutige visjes en pittige garnalen. Drink de wijn koud op 8 graden.
    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Classical Dry Fino

    Maak favoriet

    20 op voorraad

    Bij Rey Fernando De Castilla voert men twee kwaliteitslijnen, de “Classic” en de “Antique”. De Fino is een strakke, droge, lichtgouden sherry met de typerende florrijping en een alcoholpercentage van 15%. De versterkte wijn van 100% palamino-druiven komt van de kalkrijke witte Albariza grond en heeft lichte gisttonen en nuances van bloesem, amandel en gebrande nootjes. Het is een delicate aperitiefwijn, maar zeker ook te gebruiken aan tafel. Een prijswinnende combinatie van langoustine, pata negra, watermeloen en gerookte tomaat geeft de verrassende mogelijkheden aan. Daarnaast niet te vergeten als oester of mossel wijn! Drink de wijn koud op 8 graden.
    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Vermut

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Bij Rey Fernando selecteert men voor de vermut twee basissherry’s: een tien jaar oude Amontillado en een eveneens tien jaar oude Pedro Ximenez. De droge Amontillado, van 100% palomino-druiven, wordt mooi aangevuld met de zoete PX. De kwaliteit van die sherry’s is zodanig dat beide prima op fles verkocht kunnen worden. De kruiden die voor de vermut gebruikt worden zijn onder andere alsem, gentiaan, koriander, engelwortel, salie en sinaasappelschil. De blend van sherry-wijnen en botanicals rust na de samenvoeging ongeveer zes maanden, waarna de vermut gebotteld wordt. Het unieke aan de sherry-vermut is dat de wijn niet meer versterkt hoeft te worden, zoals bij Italiaanse en Franse vermout gebeurd. De sherry is namelijk al versterkt! Dit is een aanbeveling voor de sherry-drinker. Uniek!!
    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Fino en Rama

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Bij Rey Fernando De Castilla voert men twee kwaliteitslijnen, de “Classic” en de “Antique” maar deze En Rama is feitelijk een mix tussen beiden. Het is een relatief nieuwe uitvoering van Fernado de Castilla en in 2013 heeft deze voor de eerste keer het levenslicht gezien. De En Rama is intens, in het gehemelte is droog met een klassieke kalkachtige textuur en een sappige, bijna zoute afdronk. Deze Fernando Fino en Rama is een perfecte begeleider bij Iberische ham, stoofschotels, olijven, zeevruchtenstoofschotels of gewoon als aperitief.

    91/100 Parker
    93/100 Peñín


    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Fino Antique (0,5ltr.)

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De wijn komt uit een single solera systeem, dwz. een sherry welke beperkt geblend wordt en waar alleen de beste wijnen voor worden gebruikt. de wijn heeft 'Flor' gehad. De Fino Antique heeft een mooie mooi lichte gele kleur met een gouden gloed. In de neus ruiken we een complexe sherry met gedroogde abrikozen, rozijnen en noten. In de mond heeft de sherry een mooie droge aanzet maar met de lucht komt er een zeer fraai pallet met amandelen, appel, vanille en paddestoelen. Smaken zijn gelukkig persoonlijk maar wat is dit geweldig en we snappen helemaal de hoge beoordeling van maar liefst 93 Parkerpunten.

    93/100 Parker 
    94/100 Peñín


    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Oloroso Antique

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Van de Non Vintage Oloroso uit de topserie de Antique worden jaarlijks 5000 flessen gemaakt. De Oloroso is open en expressief in de neus met fraaie tonen van hazelnoten en gelakt hout en een friszoete geuren van specerijen, cognac, chocolade en manderijn. De perfect uitgebalanceerde smaak is intense, schoon en puur met een zeer fraaie lange afdronk. Hij vult de mond met veel smaak en een onderliggende zoetheid, die de wijn echt interessant maakt. Niet voor niets heeft deze Oloroso van Rey Fernando maar liefst 95 Parkerpunten gekregen. 


    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Palo Cortado Antique (0.5ltr.)

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Palo Cortado is de topper uit de Antique serie van Rey Fernando De Castilla. Het smaakbeeld van de wijn zit tussen een oloroso en een amontillado in. Er wordt hier gebruikt gemaakt van sherry's die minimaal 25 jaar oud zijn. Opvallend is dat maar 1-2% van alle sherry zich ontwikkelt zich tot Palo Cortado. De bewaartijd van de wijn is nagenoeg eindeloos. De kleur is goud tot amberkleurig. De geur is zeer complex met sporen van walnoot, gedroogde paddestoelen, sinaasappel en mandarijnschil, rozijn, kweepeer en balsamic tonen. Duidelijk geroosterd. Hij heeft een zweem van zoet in de geur. 

    93/100 Parker 
    94/100 Peñín


    Lees meer

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen