Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2011 Cava Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Bij Recaredo worden de flessen zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. De Cava's van Recaredo behoren tot het summum op het gebied van sparkling wines en de kwaliteit overtijgt in vele gevallen de bekende champagne huizen. Passie, kwaliteit vind je terug in de 2009 Recaredo Gran Reserva. De Brut Nature Gran Reserva werd geproduceerd van de drie traditionele Cava variëteiten en bracht 43 maanden door op zijn droesem. Het biedt een prachtig boeket van minerale, amandelen, en appel. In het glas toont uitstekende concentratie, een gevoel voor verhoudingen, en een lange, verfrissende afdronk. Deze wijn is een blend van de typische cava druiven en bestaat uit 46% Xarel.lo, 40% Macabeo, 14% Parellada en heeft maar liefst 46 maanden sur latte gerijpt. De wijn heeft 94 punten gekregen van Penin en eenieder is het volmondig eens dat de Recaredo van zeer hoge kwaliteit is.
    Lees meer

  • 2013 Recaredo Intens Rosat Brut Nature Gran Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Rosat Brut Nature Gran Reserva is een ongewone mix van 71% Monastrell, 23% Pinot Noir en 6% Garnacha uit twee kleine familie wijngaarden. De wijn heeft een diepe, donkere, roze kleur. De druiven worden zes uur lang gemacereerd met de schil (dat verklaart de kleur) en 10% van het volume werd gerijpt in eiken vaten gedurende twee maanden voordat het werd gemengd en in fles met neutrale gist hergiste; het wordt na niet minder dan drie jaar weer vrijgegeven. De delicate Pinot Noir en de zoete Monastrell gaan hand in hand in deze intens, droge en een prachtige rose cava van Recaredo. In het glas laten de fonkelende bubbels intens rood en rijpe vruchten stuiven uit het glas met pittige tonen, die in de mond blijven hangen na het proeven. Fris, droog met mooi fruit. Dit is een wijn die na verloop van tijd verbetert. Deze fraaie wijn is alleen moeilijk te verkrijgen want er worden jaarlijks maar slechts rond de 1500 flessen van geproduceerd.


    Lees meer

  • 2009 Recaredo Subtil Gran Reserva Brut Nature

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Bij Recaredo worden de flessen zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. De Cava's van Recaredo behoren tot het summum op het gebied van sparkling wines en de kwaliteit overtijgt in vele gevallen de bekende champagne huizen. Passie, kwaliteit vind je terug in de 2007 Subtil van Recaredo. Deze werd geproduceerd van de drie traditionele Cava variëteiten. De 2009 Subtil Brut Nature is een blend van 62% Xarello, 30% Chardonnay en 8% Macabeo, welke voor 59 maanden heeft mogen rijpen. De wijn heeft een heerlijk romige textuur en een grote frisheid. De neus is erg complex, met tonen van geroosterde amandelen, brooddeeg, brioche, citroen, appeltaart en een frisse, krijtachtige mineraal mondgevoel.
    Lees meer

  • 2011 Recaredo Subtil Gran Reserva Brut Nature

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Bij Recaredo worden de flessen zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. De Cava's van Recaredo behoren tot het summum op het gebied van sparkling wines en de kwaliteit overtijgt in vele gevallen de bekende champagne huizen. Passie, kwaliteit vind je terug in de 2007 Subtil van Recaredo. Deze werd geproduceerd van de drie traditionele Cava variëteiten. De Subtil Brut Nature is een blend van 62% Xarello, 30% Chardonnay en 8% Macabeo, welke voor 59 maanden heeft mogen rijpen. De wijn heeft een heerlijk romige textuur en een grote frisheid. De neus is erg complex, met tonen van geroosterde amandelen, brooddeeg, brioche, citroen, appeltaart en een frisse, krijtachtige mineraal mondgevoel. Wordt geleverd in een geschenken-doos
    Lees meer

  • 2005 Recaredo Reserva Particular Gran Reserva

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Bij Recaredo worden de flessen zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. De Cava's van Recaredo behoren tot het summum op het gebied van sparkling wines en de kwaliteit overstijgt in de bekende champagne huizen. De 2004 Reserva Particular is een blend van 64% Macabeo en 36% Xarello gerijpt voor voor 119 (!!!!) maanden in eiken op zijn eigen droesem. Het voelt zeer jong met een overvloed aan mooie hout-tonen, aroma's van mediterrane kruiden, venkel en anijs, versgebakken appeltaart. De smaak is medium-bodied, maar met een zijdezachte, fluweelachtige textuur die lijkt te groeien in uw mond als de extreem kleine belletjes ontploffen en de smaakpapillen vullen. Dit is zo goed en ongekend fraai. Niet voordelig maar vergelijk dit eens met een fles doorsnee champagne waar u dezelfde prijs voor betaalt en dan is het verschil zo enorm. Drink 2015-2025. De wijn zit in een prachtige houten kist

    94/100 Parker 
    96/100 Peñín


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen