Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Rafael Palacios Louro Do Bolo

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Deze wijn wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Galicië. Volgens Parker een van de beste witte wijnen onder de 20 euro. De louro de Bolo heeft een ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Fris exotisch citrusfruit met toetsen van szechuanpeper en bloemen. In de mond ervaren we goed geïntegreerde rijpe zuren, een charmante molligheid, een rijk en gevuld midden, met in de retro een discrete exotische toets. Het geheel wordt omhuld door een onopvallend jasje van de foederrijping met minerale karaktertrekken Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is. 


    Lees meer

  • 2016 Rafael Palacios Louro Do Bolo Magnum

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze wijn wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Galicië. Volgens Parker een van de beste witte wijnen onder de 15 euro. Deze wijn, genoemd naar zijn druif, wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Spaans Galicië. En dan vooral in Valdeorras. Ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is. 91 RP


    Lees meer

  • 2017 Rafael Palacios As Sortes

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Rafael Palacios, broer van beroemd wijnmaker Alvaro Palacios uit Priorat, begon in 2004 met het maken van wijn in Valdeorras.  De leeftijd van de wijnstokken varieert van 7 tot 91 jaar oud. Al de percelen worden biologisch bewerkt. De As Sortes is fris, schoon en complex en het is heel anders dan andere witte wijnen uit de Valdeorras. In de neus ruiken we tonen van geel fruit, citrus en kruiden geaccentueerd door romige accenten en slechts een vleugje rook. De smaak is medium-bodied met een zeer goede zuurgraad, vol en kruidig maar fris en soepel tegelijkertijd. De afdronk is ietwat ziltig en mineraal en blijft lang in de mond.  Van de As Sortes worden (slechts) maximaal 15.000 flessen geproduceerd en is een absolute aanrader voor degene die een beetje Chardonnay-moe zijn. Erg fraai.
    94/100 Peñín

    Lees meer

  • 2016 Rafael Palacios Sorte O Soro

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De plot Sorte O Soro bestaat uit Godello druivenstokken van meer dan 40 jaar oud gelegen op het zuidwesten op een hoogte van 720 meter hoogte in de Bibei vallei. De bodems zijn van graniet met fijn zand, kwarts en schist en produceren zeer elegante wijnen met een ongebruikelijke combinatie van een hoge zuurgraad en een perfecte rijping. De wijn is zeer elegant met  aroma's van mandarijn-schil en magnolia. Dit alles zeer subtiel en elegant met een ingetogen mineraliteit. Er is prachtig elegantie in het gehemelte met een verbazingwekkende zuurgraad en evenwicht. Parker schrijft over deze wijn: "....one of the best whites produced in Spain"  en dit verklaart ook de 97 punten die deze geweldige witte wijn heeft gekregen. Een collectors-item met een drinkvenster tot zeker 2030.


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen