Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Quintarelli Bianco Secco

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Quintarelli Bianco Secco is van de beroemde 'godfather' van de Amarone- Giuseppe Quintarelli. Fruitig met tonen van peer. citrus, lelies. en hazelnoten. Stevige aanzet met in finale een fraai bittertje. Lange afdronk.
    Lees meer

  • 2012 Quintarelli Primofiore

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Primofiore heeft een verpletterende neus met bessen, kersen, kruiden met een zeer uitnodigend neus. Zacht als zijde in de mond is deze wijn hypnotiserend complex, met nuances van kersen, olijven, kruiden en eik. Vol en wulps. De Primofiore is een blend van gelijke delen Corvina, Corvinone, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, die allemaal eindigen rijpen terwijl wordt opgeslagen in houten kisten. De Primofiore ofwel eerste bloei is de enige rode wijn waarbij de druiven niet ingedroogd worden. De ripasso-techniek wordt gebruikt. Uitsluitend de Cabernet Franc wordt soms ingedroogd om meer karakter toe te voegen.
    Lees meer

  • 2013 Quintarelli Primofiore

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Primofiore heeft een verpletterende neus met bessen, kersen, kruiden met een zeer uitnodigend neus. Zacht als zijde in de mond is deze wijn hypnotiserend complex, met nuances van kersen, olijven, kruiden en eik. Vol en wulps. De Primofiore is een blend van gelijke delen Corvina, Corvinone, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, die allemaal eindigen rijpen terwijl wordt opgeslagen in houten kisten. De Primofiore ofwel eerste bloei is de enige rode wijn waarbij de druiven niet ingedroogd worden. De ripasso-techniek wordt gebruikt. Uitsluitend de Cabernet Franc wordt soms ingedroogd om meer karakter toe te voegen.
    Lees meer

  • 2014 Quintarelli Primofiore

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De Primofiore heeft een verpletterende neus met bessen, kersen, kruiden met een zeer uitnodigend neus. Zacht als zijde in de mond is deze wijn hypnotiserend complex, met nuances van kersen, olijven, kruiden en eik. Vol en wulps. De Primofiore is een blend van gelijke delen Corvina, Corvinone, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, die allemaal eindigen rijpen terwijl wordt opgeslagen in houten kisten. De Primofiore ofwel eerste bloei is de enige rode wijn waarbij de druiven niet ingedroogd worden. De ripasso-techniek wordt gebruikt. Uitsluitend de Cabernet Franc wordt soms ingedroogd om meer karakter toe te voegen.
    Lees meer

  • 2010 Quintarelli Valpolicella Classico Superiore DOC

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Valpolicella van Quintarelli is niet vergelijkbaar met andere Valpolicella's die op de markt zijn. Deze wijn wordt met zoveel toewijding, passie, aandacht en vooral ook tijd gemaakt, dat elke vergelijking met andere wijnen uit de regio mank gaat. De druiven worden direct na de oogst zacht geperst. Na 3 tot 4 dagen ondergaat de most de eerste gisting met inheemse gisten. De wijn ontwikkelt zich heel langzaam om vervolgens in februari de alcoholische vergisting te ondergaan op de droesem van de Amarone, het proces van de ripasso. Na enkele dagen gaat de wijn over in grote Sloveens eiken vaten (“botti”) om hier zo rond de zeven jaar verder te rijpen. Na het bottelen blijven de flessen nog enige tijd in de kelders van het bedrijf om daarna op de markt te komen. De Valpolicella Classico Superiore toont delicate tonen van kleine bessen, mediterrane kruiden, gedroogde salie en witte peper. In de mond, de wijn is genuanceerd en elegant met een fijne en uiterst gepolijst gevoel. Dit is de top onder de Valpolicella van deze legendarische ambachtelijke producent. Drinken vanaf 2018 op z'n vroegst maar kan gerust ook nog 10+ jaren worden weggelegd (maar dat is zonde!!).
    Lees meer

  • 2007 Quintarelli Amarone Classico

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Van de absolute godfather van de Amarone is deze unieke pracht wijn. Deze Amarone wordt uitsluitend in de beste jaren gemaakt en na de 2003 en 2006 is de 2007 de volgende jaargang. Na de handmatige oogst worden de druiven enkele maanden op een natuurlijke wijze gedroogd. Hierna worden de druiven geperst, waarna zij hun eerste gisting ondergaan gedurende 20 dagen. De verdere alcoholische fermentatie duurt 45 dagen. Hierna ontwikkelt de wijn zich gedurende 7 jaar in eiken vaten en daarna nog ruim 2 jaar op fles voordat deze op de markt komt. De 2007 Amarone is pas eind 2016 uitgebracht en behoort tot de allerbeste Amarone's die verkrijgbaar zijn. 96 Parkerpunten!!
    Lees meer

  • 2009 Quintarelli Amarone Classico

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Van de absolute godfather van de Amarone is deze unieke pracht wijn. Deze Amarone wordt uitsluitend in de beste jaren gemaakt en na de 2003 en 2006, 2007 is 2009 de volgende jaargang. Na de handmatige oogst worden de druiven enkele maanden op een natuurlijke wijze gedroogd. Hierna worden de druiven geperst, waarna zij hun eerste gisting ondergaan gedurende 20 dagen. De verdere alcoholische fermentatie duurt 45 dagen. Hierna ontwikkelt de wijn zich gedurende 7 jaar in eiken vaten en daarna nog ruim 2 jaar op fles voordat deze op de markt komt. De 2009 Quintarelli Amarone is pas eind 2017 uitgebracht en behoort tot de allerbeste Amarone's die verkrijgbaar zijn.
    Lees meer

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen