Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Quinta do Noval Tawny Port

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze heerlijke Quinta do Noval Tawny Port is gemaakt van druivensoorten als touriga nacional, touriga francesca en tinta barroca. De port heeft een tanende rode kleur door de 3-jarige rijping op kastanjehouten vaten en wordt daarom ook tawny genoemd. Gedroogde pruimen, rozijnen en gerijpt fruit zijn de geurnuances, met een aangename houttoon. De smaak is aanhoudend maar zacht en heeft een kruidige hint in de afdronk. 


    Lees meer

  • Quinta do Noval Fine Ruby Port

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze voortreffelijke Ruby Port laat u kennismaken met de “eenvoudigste” port van de “Shipper” Quinta do Noval, die hiermee zijn reputatie als tophuis meer dan bewijst. De heerlijke, jonge en krachtige port wordt geproduceerd uit een mix van de 5 beste druivensoorten van de Douro. In de wijngaarden van de Douro zijn 40 variëteiten te vinden in de verschillende geclassificeerde wijngaarden. De port heeft een diep robijnrode kleur, de geur biedt primair fruit van de druiven en in de smaak proeft u rozijnen, zwarte bosvruchten en een vleugje zuidvruchten. Een elegante, lobbige port met krachtige fruitsmaken en nuances van zoethout, cacao en vanille. Een heerlijke lange finale maakt het genieten van deze port compleet.


    Lees meer

  • Quinta do Noval Fine White Port

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Gemaakt van de lokale druivenrassen als malvasia fina, gouveio, rabigato en códega Vinificatie: 60% van de wijn rijpt op oude houten vaten, 40% van de wijn op rvs. Deze witte port heeft een strogele kleur. De wijn hangt aan het glas. De geur is aromatisch en doet denken aan muskaat en gedroogde blanke rozijnen. De smaak is zeer zacht, warm, beklijvend, met een zachte, zoete finale, waarin impressies van kastanjehout en zuidvruchten prettig nablijven. Heerlijk als aperitief. De port kan op kamertemperatuur geschonken worden, maar gekoeld, eventueel met ijsblokjes, is ook heerlijk.
    Lees meer

  • 2012 Quinta do Noval Late Botteled Vintage Port Unfiltered

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze Late Botteled Vintage (LBV) Unfiltered Port is een opmerkelijk voorbeeld van de Quinta do Noval-stijl. Geproduceerd met uitsluitend edele druivenrassen uit de Quinta, met de voet getreden en niet gefilterd. Mede door de perfecte pluk omstandigheden gedurende de oogst ontstond deze prachtige, zuivere port met een complexiteit van aroma en smaak gecombineerd met vaste, goed geïntegreerde tannines. Het fruit smaakt zeer vers met een mooi zuurtje. Intens en elegant aroma. Deze port kan uitstekend jong gedronken worden, maar hij verouderd ook erg mooi in de fles.

    Deze port smaakt heerlijk bij donkere chocolade, een dessert met donker fruit of zachte kazen. Ook lekker om van te genieten aan het einde van een diner. 


    Lees meer

  • Quinta do Noval 10 Years Old Tawny Port

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze 10 Years Old Tawny Port van Quinta do Noval is met haar tanende rode kleur een echte kwaliteitsport! De mooie kleur ontstaat door de 10 jaar durende rijping op houten vaten. Voor deze port gebruikte men diverse inheemse druivensoorten zoals touriga nacional, touriga francesca, tinta barroca die met de voeten zijn getreden. Fermentatie vond plaats in grote traditionele stenen fermentatievaten.

    De geur van deze 10 Years Old Tawny Port biedt nuances van gedroogde pruimen en rozijnen en heeft een aangename houttoon. De smaakbeleving is fluwelig zacht en beklijvend te noemen met tonen van rijp fruit, rozijnen, humus, cacao, leer en tabak. 

    Uitstekend voor veel genietmomenten: geweldig bij chocola, amandelen, walnoten en mooie rijke kazen. Koel te serveren. Heerlijk bij oude kazen.


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen