Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 21

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Calem Porto Fine White

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Calem Fine White port is een blend van de 5% Viosinho, 25% Malvasia Fina, 25% Verdelho en 25% Rabigato. In het glas een mooie goudachtige kleur ontstaan door de 3-jarige opvoeding. De port is bloemig en heeft een elegant bouquet met tropische fruittonen. Verfrissende witte port! Deze Calem Witte port is een goede begeleider van lichte desserts of als longdrink (met tonic, ijs en citroen).
    Lees meer

  • Calem Porto Fine Ruby

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De Calem Ruby port is gemaakt van 30% Tinta Roriz, 30% Tinta Barroca, 20% Tinto Cao en 20% Touriga Franca. Mooi bouquet van rode bessen met een authentieke fruitsmaak.
    Lees meer

  • Calem Porto Fine Tawny

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Calem Tawny port is een schitterende koperkleurige Tawny gemaakt van 30% Tinta Roriz, 30% Tinta Barroca, 20% Tinto Cao en 20% Touriga Franca. In het glas is deze port roodbruin. De wijn heeft 4 jaar in eikenhouten vaten gerijpt. Deze Tawny heeft een bouquet van noten met een zweem van hout. Zachte fruittonen. Deze port combineert prima met bij koude fruitsalade, chocoladecake of roomkaas.
    Lees meer

  • Quinta do Noval Fine Ruby Port

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze voortreffelijke Ruby Port laat u kennismaken met de “eenvoudigste” port van de “Shipper” Quinta do Noval, die hiermee zijn reputatie als tophuis meer dan bewijst. De heerlijke, jonge en krachtige port wordt geproduceerd uit een mix van de 5 beste druivensoorten van de Douro. In de wijngaarden van de Douro zijn 40 variëteiten te vinden in de verschillende geclassificeerde wijngaarden. De port heeft een diep robijnrode kleur, de geur biedt primair fruit van de druiven en in de smaak proeft u rozijnen, zwarte bosvruchten en een vleugje zuidvruchten. Een elegante, lobbige port met krachtige fruitsmaken en nuances van zoethout, cacao en vanille. Een heerlijke lange finale maakt het genieten van deze port compleet.


    Lees meer

  • Quinta do Noval Tawny Port

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze heerlijke Quinta do Noval Tawny Port is gemaakt van druivensoorten als touriga nacional, touriga francesca en tinta barroca. De port heeft een tanende rode kleur door de 3-jarige rijping op kastanjehouten vaten en wordt daarom ook tawny genoemd. Gedroogde pruimen, rozijnen en gerijpt fruit zijn de geurnuances, met een aangename houttoon. De smaak is aanhoudend maar zacht en heeft een kruidige hint in de afdronk. 


    Lees meer

  • burmester tawny port

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    De familienaam ‘Burmester’ komt van het Duitse woord „Burgmeester“ (Burgemeester) - aangezien de familie uit het kleine stadje Moelln in Noord-Duitsland kwam. In 1730 richtten Henry Burmester en John Nash een graanhandel op in Londen onder de naam Burmester & Nash. In 1750 verhuisde het bedrijf naar Vila Nova de Gaia en begonnen zij met het verschepen van Port naar de Britse Eilanden en de rest van Europa. In Londen was het bedrijf zeer actief. De commerciële en financiële activiteiten van defamilie Burmester werden zeer gewaardeerd in London. Zo is de meest bekende straat in de wijk Wimbledon de ‘Burmester Road’. De Burmester Porto Tawny is helder bruin-tawny van kleur. De geur doet denken aan rijp fruit en vanille. Deze tawny port is fluweelzacht in smaak met een mooi frisfruitig karakter.
    Lees meer

  • burmester ruby port

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De familienaam ‘Burmester’ komt van het Duitse woord „Burgmeester“ (Burgemeester) - aangezien de familie uit het kleine stadje Moelln in Noord-Duitsland kwam. In 1730 richtten Henry Burmester en John Nash een graanhandel op in Londen onder de naam Burmester & Nash. In 1750 verhuisde het bedrijf naar Vila Nova de Gaia en begonnen zij met het verschepen van Port naar de Britse Eilanden en de rest van Europa. In Londen was het bedrijf zeer actief. De commerciële en financiële activiteiten van defamilie Burmester werden zeer gewaardeerd in London. Zo is de meest bekende straat in de wijk Wimbledon de ‘Burmester Road’. Deze Burmester Ruby is diep donker robijnrood van kleur. De geur is krachtig en elegant, met fruitige aroma's. In de mond ontvouwt zich een mooi fruitboeket dat wordt gekenmerkt door kracht en frisheid en dat lang blijft hangen.
    Lees meer

  • burmester white port

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De familienaam ‘Burmester’ komt van het Duitse woord „Burgmeester“ (Burgemeester) - aangezien de familie uit het kleine stadje Moelln in Noord-Duitsland kwam. In 1730 richtten Henry Burmester en John Nash een graanhandel op in Londen onder de naam Burmester & Nash. In 1750 verhuisde het bedrijf naar Vila Nova de Gaia en begonnen zij met het verschepen van Port naar de Britse Eilanden en de rest van Europa. In Londen was het bedrijf zeer actief. De commerciële en financiële activiteiten van defamilie Burmester werden zeer gewaardeerd in London. Zo is de meest bekende straat in de wijk Wimbledon de ‘Burmester Road’. Deze witte Burmester Port heeft een levendige citroenkleur met groene reflectie. De geur is rijk en complex en wordt gedomineerd door florale aroma's en fruit. Deze port heeft een zijdezachte smaak, met fijne frisse zuren die zorgen voor een goede balans in de wijn.
    Lees meer

  • Quinta do Noval Fine White Port

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Gemaakt van de lokale druivenrassen als malvasia fina, gouveio, rabigato en códega Vinificatie: 60% van de wijn rijpt op oude houten vaten, 40% van de wijn op rvs. Deze witte port heeft een strogele kleur. De wijn hangt aan het glas. De geur is aromatisch en doet denken aan muskaat en gedroogde blanke rozijnen. De smaak is zeer zacht, warm, beklijvend, met een zachte, zoete finale, waarin impressies van kastanjehout en zuidvruchten prettig nablijven. Heerlijk als aperitief. De port kan op kamertemperatuur geschonken worden, maar gekoeld, eventueel met ijsblokjes, is ook heerlijk.
    Lees meer

  • Quinta do Portal Fine Ruby Port

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Heerlijk zacht en fruitig, met wat zoete kersen, bitter, een smakelijke jonge en fruitige wijn, vurig en sappig fruit, pruimen, confiture, kersen, wat aangenaam chocola, zwoel en open.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 21

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen