Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Pio Cesare Barbera d'Alba doc

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Steeds meer liefhebbers ontdekken de bijzondere eigenschappen van de barbera-druif, met zijn bijzondere combinatie van spetterend fruit en frisse, levendige zuren.De barbera van Pio Cesare is afkomstig van wijngaarden die zich direct naast de wijngaarden bevinden waar de nebbiolo staat, in het gebied waar ook de Barolo wordt gemaakt. Dat verklaart de bijzondere kracht en diepgang van deze Barbera, terwijl de wijn ook een mooie rijpheid en elegantie heeft. In de neus is de Barbera van Pio Cesare aangenaam met rijpe zwarte kersen, mooie zwoelheid en een vleug vanille, breed en verleidelijk. In de mond is de barbera puur en krachtig, zoete kersen en vanille, wat chocola, vanille, rokerig, breed en sappig, met een fraaie lengte en complexiteit.


    Lees meer

  • 2015 Pio Cesare Nebbiolo Langhe DOC

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Nebbiolo Langhe is gemaakt van dezelfde druif als de beroemde wijnen Barolo en Barbaresco. De Nebbiolo van Pio Cesare is heerlijk rokerig en kruidig in de geur, met een vleugje kersenfruit, bloemen, vanille, laurier, aards, een zachte inzet, tegelijk krachtig, een echte persoonlijkheid, mooi droog, kersen, vanille, room, goede tannines en frisse zuren na. Prima bij karaktervolle hoofdgerechten, op basis van vlees, bij salades, koude voorgerechten, licht gerijpte kazen.
    Lees meer

  • 2012 Pio Cesare Barolo docg

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Een monumentale Barolo. De smaak mooi krachtig, maar ook fluwelig en zacht, mooi uitgebalanceerd, met veel finesse en met fraaie tannines na. De nebbiolo-druiven voor de Barolo zijn afkomstig van de mooiste hellingen van de streek. De Barolo van Pio Cesare is breed en complex, krachtig, kruiden, rozen, aards, truffel en laurier, de smaak mooi krachtig, maar ook fluwelig en zacht, mooi uitgebalanceerd, met veel finesse en met fraaie tannines na. Prachtig bij hertenbiefstuk of hazenpeper, belegen kazen, maar natuurlijk ook heerlijk als wijn na een mooie maaltijd. 94 Parkerpunten gekregen
    Lees meer

  • 2013 Pio Cesare Barolo docg

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een monumentale Barolo. De smaak mooi krachtig, maar ook fluwelig en zacht, mooi uitgebalanceerd, met veel finesse en met fraaie tannines na. De nebbiolo-druiven voor de Barolo zijn afkomstig van de mooiste hellingen van de streek. De Barolo van Pio Cesare is breed en complex, krachtig, kruiden, rozen, aards, truffel en laurier, de smaak mooi krachtig, maar ook fluwelig en zacht, mooi uitgebalanceerd, met veel finesse en met fraaie tannines na. Prachtig bij hertenbiefstuk of hazenpeper, belegen kazen, maar natuurlijk ook heerlijk als wijn na een mooie maaltijd. 95 Parkerpunten gekregen
    Lees meer

  • 2013 Pio Cesare Barbaresco Nebbiolo DOCG

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Barbaresco van Pio Cesare heeft een brede geur, rokerig, met kruiden, tabak, maggi, truffel, een vleugje confiture, complex, met mooi vanille, breed en complex, in de mond veel finesse en complexiteit, krachtig en elegant tegelijk, puur,mooi vanille door ondersteunend hout, fijne zuren en mooie tannines. Combineer deze Pio Cesare Barbaresco met krachtige gerechten, gestoofd rood vlees, rood wild, hert, haas, krachtige kazen.
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen