Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Franz Keller Weissburgunder Vom Löss

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Overheerlijke, veelzijdige Weissburgunder van wijnhuis Franz Keller uit de Kaiserstuhl (Baden-Duitsland). Mooi lichtgeel van kleur met aroma's van gele en groene appel en perzik en daarnaast een lichte botertoon en kruidigheid. Rond en zacht, goede body en mooie frisheid. Lange, minerale afdronk. Lekker bij (lichte) visgerechten en flammkuchen.

    Wine Enthusiast februari 2018: 88 punten (2016).


    Lees meer

  • Monogram Franciacorta Brut Blanc de Blancs DOCG

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Deze heerlijke bubbel is mooi strogeel van kleur met groene highlights en heeft mooie rijke aroma's van exotisch fruit en citrusvruchten. Overvloedige mousse met een verfijnde en aanhoudende perlage. De smaak is rijk, zacht enin evenwicht met een sterke frisheid. Gemaakt in Franciacorta DOCG, in het hart van Lombardije (Noorditalië) door wijnhuis Monogram. 80% Chardonnay en 20% Pinot Blanc druiven zijn gebruikt. Deze Blanc de Blancs doet het uitstekend als aperitief en smaakt daarnaast ook heerlijk bij diverse vissoorten (oesters, kaviaar, rauwe vis) en wit vlees. De wijn komt ook erg goed tot zijn recht bij een feestelijke aangelegenheid. Prachtige wijnen en prachtige uitmonstering. Gemaakt met dezelfde druiven als een champagne en ook hetzelfde productieproces wordt hier gehanteerd. Eigenlijk is enige grote verschil tussen een Franciacorta en een Champagne de prijs!!

    Zeer hoge beoordelingen van Harold Hamersma en Perswijn Magazine


    Lees meer

  • 2017 Fontodi Meriggio Sauvignon Blanc

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Fontodi’s Sauvignon Blanc druiven komen uit de wijngaard La Rota, die richting noorden ligt. Hierdoor hangen de druiven niet de hele dag in de zon en gevoegd bij de hogere ligging van de wijngaard, lukt het wijnmaker Franco Bernabei om een frisse, witte wijn in uw glas te krijgen. Volgens de biodynamische leer gemaakt, dus rekening houdend met de stand van de hemellichamen. Bernabei gebruikt daarbij nergens hout, enkel roestvrij stalen vaten om de pure en frisse citrus smaken van de Sauvignon Blanc druif te behouden. De Fontodi Meriggio is geweldig als aperitief. Schenk in plaats van Sancerre of Marlborough deze dorstlesser eens aan uw vrienden en verraad pas na proeven de Chianti herkomst. Succes verzekerd.

    Deze prachtige wijn smaakt ook heerlijk bij pastagerechten, wit vlees en magere vis. Ook heerlijk bij een vegetarische maaltijd.


    Lees meer

  • 2015 Ca' del Bosco Curtefranca Bianco

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Curtefranco Bianco is een uiterst smakelijke blend van Chardonnay met een beetje Pinot Bianco. Bij Ca’del Bosco wordt veel aan de natuur overgelaten, maar eenmaal in de kelder doen ze er alles om deze Bianco zo fris en puur mogelijk te maken. Daarom geen houtrijping, het fruitige van de Chardonnay combineert zo mooi met de elegantie van de Pinot Bianc. De Curtefranco Bianco heeft een intrigerend geur- en smaakpallet met een subtiele smaak, frisse versheid, een unieke soepele structuur en een lange vasthoudendheid van aroma.
    Lees meer

  • Monogram Franciacorta Satèn DOCG Brut

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Een mooie bubbelwijn, de kleur is strogeel met groene reflecties. Met heerlijke, intense geuren van witte bloemen, citrus en rijp fruit. Prachtige mousse met een verfijnde en aanhoudende perlage. Gemaakt van 90% Chardonnay en 10% Pinot Blanc druiven. Deze Satèn is overheerlijk als aperitief en smaakt daarnaast ook heerlijk bij diverse vissoorten (schaaldieren, kaviaar, rauwe vis), wit vlees gerechten en anti pasti. Deze Francaicorta is gemaakt met dezelfde druiven als een champagne en ook hetzelfde productieproces wordt hier gehanteerd. Eigenlijk is enige grote verschil tussen een Franciacorta en een Champagne de prijs!!

    Hoge beoordelingen van Harold Hamersma (9) en de website Wijngekken.nl


    Lees meer

  • 2015 Franz Keller Weissburgunder Oberbergener Pulverbuck

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Voortreffelijke, krachtige Pinot Blanc van het hoogste terroir van het domein van wijnhuis Franz Keller. Opvoeding in traditionele kleine eiken vaten. De Weissburgunder Oberbergener Pulverbuck is lichtgeel tot geel van kleur met op de neus fris door de geweldige aroma's van gele appel, perzik en abrikoos, en een vleug van boter en kruidigheid van hout. In de mond rond, zacht en aromatisch met een hoge concentratie en mooie frisheid. Zeer lange, minerale afdronk.

    Veelzijdig inzetbaar. Heerlijk om op zichzelf van te genieten en past ook bij een diversiteit aan gerechten. Denk aan vis (zalm, tonijnsteak etc.), schelp- en schaaldieren, gevogelte, Aziatische gerechten (curry, noedels), milde en zachte kaassoorten.


    Lees meer

  • Ca' del Bosco Franciacorta Brut Cuvee Prestige

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Ca' del Bosco is eigendom van Maurizio Zanella, een van de belangrijkste producenten van het gebied, zo niet van heel Italie. Zanella speelde een grote rol binnen de Italiaanse wijnrenaissance van de afgelopen decennia. Het werk van Zanella heeft ertoe geleid dat het gebied Franciacorta in 1995 de DOCG-status verwierf. Die status geldt alleen voor de mousserende wijnen volgens de metodo tradizionale (de wijze waarop franse Champagne wordt gemaakt). Met maar liefst 30 keer de maximale score in de Gambero Rosso is Ca' Del Bosco een van de meest ge-apprecieerde en succesvolle wijnhuizen van Italie. Dit is zo geweldig en flessen zit verpakt in de beroemde gele folie.


    Lees meer

  • 2010 Castel Faglia Monogram Cuvee Millesimato Franciacorta Brut DOCG

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Een overheerlijke bubbel, romig mousserend met een fijne perlage. De Millesimato Franciacorta is strogeel van kleur met geweldige en intense geuren van rijp fruit en citrus. Volle body, vol van smaak met exotisch fruit, perzik. Weelderig, soepel, intens en kruidig met goede zuren. Koel geserveerd op zijn lekkerst (liefst tussen 4 en 6 graden). Prachtige wijnen en prachtige uitmonstering. Gemaakt met dezelfde druiven als een champagne en ook hetzelfde productieproces wordt hier gehanteerd. Eigenlijk is enige grote verschil tussen een Franciacorta en een Champagne de prijs!! Beoordeeld door Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2017 met een 9,5.


    Lees meer

  • 2011 Ca' del Bosco Franciacorta Brut Millesimato

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Top 'champagne' van CA'Del Bosco - de Millesimato. In velen en ook onze opinie kunnen vele topchampagnes hier niet aan tippen. De Millésimato heeft een goudgele kleur en een fijne pareling. Deze Vintage bubbels wordt alleen in de beste jaren wordt gemaakt.
    Lees meer

  • 2014 Domaine Francois Mikulski Meursault 1er Cru Genevrières

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Deze Mikulski Meursault "Les Genevrières" is gemaakt uit een mix van chardonnay en pinot blanc druiven, de Meursault is een van de beste Mikulski's. De wijn ontwikkelt zich door de jaren heen tot een fijn en elegant profiel. De aroma's die vrijkomen uit een glas van deze Meursault zijn beide fruitig en kruidg en er komen mineralen in voor. Deze wijn is een mooie representatie van wat Francois Mikulski wilt bereiken met zijn wijn: Zuiverheid en mineraliteit. Deze Premier Cru Meursault is een wijn met veel macht en complexiteit. Een grote, witte bourgogne die met de jaren nog zal verbeteren
    Lees meer

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen