Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 11

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Pierre Yves Chardonnay Bourgogne AC

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Pierre-Yves Bourgogne Chardonnay is een 100% Chardonnay, afkomstig van de wijngaarden in St. Aubin, Puligny Montrachet en Chassagne "Ancéignières". De neus geurt naar witte bloesem en de aanzet is zacht en rijk met een intense frisheid. Een op en top Bourgogne Chardonnay zoals het hoort.
    Lees meer

  • 2014 Pierre Yves Colin Santenay Vieilles Vignes Ceps Centenaires

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Pierre Yves Colin Santenay AC, Vieilles Vignes is een rode wijn gemaakt van het typische bourgogne ras de Pinot Noir. De oogst geschiedt volledig manueel en de druiven zijn onderhevig aan een strenge selectieprocedure. Na de alcoholische fermentatie rijpt de wijn 14-18 maanden in houten barriques (30% nieuw hout).Deze Santenay is vooral een erg elegante haast vrouwelijke Santenay 1er Cru met zeer fijne aroma's van rood fruit. In de mond heeft deze medium-bodied wijn een zeer verfijnde zuurgraad en heeft het hout de wijn net dat beetje extra cachet gegeven zonder ook maar een seconde aanwezig te zijn.
    Lees meer

  • 2015 Pierre Yves Colin Rully Les Cailloux

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Pierre-Yves Colin-Morey Rully Les Cailloux is een heerlijke, levendige Chardonnay, die prachtig in balans is! De wijn heeft veel mineraal. Vuursteen. Zuiver en fris en in de mond komt de mineraliteit oo terug. De wijn is uitermate zuiver met mooi geïnterpreteerd het vanille, niet te veel en is ook een beetje notig. Een prachtige typische bourgogne met klasse
    Lees meer

  • 2015 Pierre Yves Colin Santenay Vieilles Vignes Ceps Centenaires

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Pierre Yves Colin Santenay AC, Vieilles Vignes is een rode wijn gemaakt van het typische bourgogne ras de Pinot Noir. De oogst geschiedt volledig manueel en de druiven zijn onderhevig aan een strenge selectieprocedure. Na de alcoholische fermentatie rijpt de wijn 14-18 maanden in houten barriques (30% nieuw hout).Deze Santenay is vooral een erg elegante haast vrouwelijke Santenay 1er Cru met zeer fijne aroma's van rood fruit. In de mond heeft deze medium-bodied wijn een zeer verfijnde zuurgraad en heeft het hout de wijn net dat beetje extra cachet gegeven zonder ook maar een seconde aanwezig te zijn.
    Lees meer

  • 2016 Pierre Yves Saint Aubin Le Banc

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Pierre-YvesSasint Aubin le Banc is een 100% Chardonnay. De neus geurt naar citrus, sinaasappel en tropische vruchten. De Saint Aubin "Le Banc" is sappig, romig en heeft een lange, intense afdronk.
    Lees meer

  • 2015 Pierre Yves Colin Saint Aubin 1er Cru Combes

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Alle wijnen van dit domein getuigen van een ongekende zuiverheid en zijn een ware reflectie van cépage en terroir. Wordt vooral veel aan de natuur overgelaten wat op een van de mooiste terroirs van St Aubin. De 2015 Saint-Aubin 1er Cru Les Combes komt uit een wijngaard die natter is gelegen dan vele andere wijngaarden en vandaar het droge jaar 2015 goed heeft doorstaan. De Les Combes heeft een verleidelijk boeket met levendige citrusvruchten, sinaasappelschil en paardebloemgeuren. De smaak is fris en levendig bij de ingang. Deze Les Combes biedt uitstekende minerale spanning, grote diepte in de mond met een precieze en levendige, licht gekruide afwerking. Dit is een prachtige Saint-Aubin van Pierre-Yves en heeft ook 92 Parkerpunten gekregen.


    Lees meer

  • 2016 Pierre Yves Colin Saint Aubin Premier Cru La Chateniere

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De druiven komen uit eigen wijngaarden en worden volledig manueel geplukt en uiterst streng geselecteerd. De wijn wordt op een zeer natuurlijke manier gemaakt, wordt niet overgestoken, maar heel licht gefilterd. Bâtonnage gedurende de vinificatie is niet aan de orde. Pierre Yves is van mening dat dit manipulatie van de wijn is.De wijn rijpt gedurende 14-18 maanden in gebruikte eiken vaten van ca. 2-3 jaar oud. De vaten zijn niet getoast, maar minimaal gebrand ter bescherming van het hout. De La Chaneniere heeft een ongekende zuiverheid en zijn een ware reflectie van cépage en terroir. De wijn is dik rokerig, kracht en veel pit. Paar jaartjes met rust laten en dan bij weg dromen.
    Lees meer

  • 2016 Pierre Yves Colin St-Aubin 1er Cru en Remilly

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Pierre Yves is de zoon van de vermaarde Marc Colin en is inmiddels de meest bekroonde wijnboer uit St Aubin. Een witte 1er cru van St.Aubin is dan ook in veel gevallen een betere koop dan een aanzienlijk duurdere witte wijn uit een van de buur-dorpen. De Saint Aubin 1er Cru en Remilly heeft een zeer secuur met fraai boeket van kalksteen en Granny Smith aroma's. De smaak is zeer elegant met een fraaie zuurgraad en zeer goed uitgebalanceerd en net een beetje meer spicier dan Pierre-Yves 'andere premier crus. Inmmidels haast niet te krijgen zeker vintage 2016.


    Lees meer

  • 2016 Pierre Yves Colin Meursault AC Narvaux

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Meursault Les Narvaux is een full bodied Meursault met een uitgesproken boeket met marsepein en nootmuskaat, citrusvrucht en tonen van een beetje vanille en eiken. In de mond is deze Meursault goed gebalanceerd met een warme medium tot full bodied smaakprofiel. Deze Meursault is een zeer elegante en verfijnd. Niet enorm boers maar wel die tonen in geur en smaak ingepakt met veel harmonie samen met zuren en zelfs tannines.
    Lees meer

  • 2015 Pierre Yves Colin Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Champs Gain

    Maak favoriet

Artikel 1 tot 10 van 11

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen