Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Pierre Ponnelle Chablis

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze Chablis heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding . In Winelife 2017 is deze ook beoordeeld en de recenssies waren zeer lovend “Zacht met een aangenaam bittertje. Schenk je dit bij steak tartare met oester dan krijg je het zeldzame 1 + 1 = 3 effect. De wijn pikt alle elementen op en brengt ze samen. Hemels” In het glas heeft de Ponnelle Chablis een heldere gouden kleur met een mooi gelaagd complex bouquet met tonen van ananassap, vers brood, hazelnoot. De smaak is krachtig en kruidig van smaak met tonen van gember en kalk en mooie mineraliteit afkomstig van de chablis kalkgronden. Dit is een heerlijk Aperitief en een uitstekende begeleider bij wit vlees, kip, zeevruchten en kreeft.
    Lees meer

  • 2014 Pierre Ponnelle Chablis 1er cru

    Maak favoriet

    2014 Pierre Ponnelle Chablis 1er cru

    Aanbiedingsprijs: € 30,95

    Normale prijs: € 34,95

    3 op voorraad

    De naam Chablis geeft aan dat de wijn afkomstig is van de meest noordelijk gelegen wijngaarden van Bourgondië, rond het dorp met dezelfde naam. De wijngaarden van Chablis zijn de meest uitgebreide “dorpwijngaarden” uit dit gebied die betrekking hebben op een totaal gebied van 2630 hectare tussen Parijs en de historische stad Dijon.In het glas heeft de wijn een helder goud gele kleur. In de neus heeft deze Ponnelle Grandcru Chablis een zeer delicate geur van fruit zoals appel, peer, vanille en honing. In de mond is deze elegante wijn zeer goed in balans met smaken van appel en honing. Deze Chablis is een aanrader bij zeevruchten, langoustines en kreeft. Ook bij visgerechten in roomsaus


    Lees meer

  • 2015 Pierre Ponnelle Chablis 1er cru

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De naam Chablis geeft aan dat de wijn afkomstig is van de meest noordelijk gelegen wijngaarden van Bourgondië, rond het dorp met dezelfde naam. De wijngaarden van Chablis zijn de meest uitgebreide “dorpwijngaarden” uit dit gebied die betrekking hebben op een totaal gebied van 2630 hectare tussen Parijs en de historische stad Dijon.In het glas heeft de wijn een helder goud gele kleur. In de neus heeft deze Ponnelle Grandcru Chablis een zeer delicate geur van fruit zoals appel, peer, vanille en honing. In de mond is deze elegante wijn zeer goed in balans met smaken van appel en honing. Deze Chablis is een aanrader bij zeevruchten, langoustines en kreeft. Ook bij visgerechten in roomsaus


    Lees meer

  • 2015 Pierre Ponnelle Meursault

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Pierre Ponnelle was één van de grote wijnfiguren in de Bourgogne in de negentiende eeuw. Niet alleen was hij zeer succesvol als wijnproducent, hij wordt met name herinnerd vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de kennis van de oenologie. Nu, ruim 125 jaar later, wordt nog steeds de oude Bourgondische wijntraditie in ere gehouden, weliswaar met behulp van de meest geavanceerde technieken. Niet voor niets is het motto van het bedrijf “Respiciamus atque Propiciamus”, wat vrij vertaald betekent: “Wij gaan de toekomst tegemoet met de kracht en kennis die wij hebben opgedaan uit het verleden”. In het glas heeft deze Pierre Ponnelle Meursault de typische zacht gele met een tintje groene kleur. In de neus mooie tonen van vanille, geroosterd brood en walnoten. Dit is een full boedied wijn met zachte tonen van vanille en eiken, gevolgd door een zacht botertje.


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen