Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Pérez Barquero Gran Barquero Fino Sherry

    Maak favoriet

    28 op voorraad

    De Gran Barquero van Perez Barquero heeft ongeveer 6 jaar gerijpt in eiken vaten. Dit is een heerlijke sherry welke 'stand-alone' als aperitief erg fraai is maar is zeker een aanrader bij chocolade-desserts en oude (harde) kazen. Ook geweldig bij een Espresso. 

    92/100 Parker


    Lees meer

  • Pérez Barquero Gran Barquero Pedro Ximenez Sherry

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Gran Barquero Pedro Ximenez komt voor 100% van de Pedro Ximenez druif uit de Albarizas wijngaarden gelegen in de Sierra de Montilla en Moriles Altos en heeft tussen de 8-10 jaar opvoeding gehad op amerikaans eiken. Het heeft een intens en complex aroma als gevolg van de zongedroogde pedro ximenez druiven. De neus is heel typerend voor deze stijl, gedomineerd door rozijnen en gedroogde vijgen, espresso met een warme, fluweelzacht gehemelte, die eindigt met een pittige curry noot. De wijn heeft een zoete toon met een dichte, warme, krachtige structuur. Een erg fraaie sherry die gekoeld erg mooi tot zijn recht komt. Het is een uitstekende dessertwijn (of een dessert in zich zelf).
    Lees meer

  • Pérez Barquero Gran Barquero Oloroso Sherry

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    De Non vintage Oloroso Gran Barquero van Pérez Barquero wordt geproduceerd uit Pedro Ximenez druiven met een lange opvoeding in een solera systeem voor 25-30 jaar gemiddeld. De sherry is amberkleurig en heeft een complex neus van hout, tabak, noten (walnoot), rozijnen en kruiden. De smaak is droog, fluwelig, vlezig en full bodied met een goede structuur. De Oloroso is een voldoende droog en is tevens een zeer toegangekelijke sherry. De wijn heeft maar liefst 92 Parkerpunten gekregen wat uniek is voor een wijn/sherry uit deze prijsklasse. Dit is een absolute aanrader voor de sherry liefhebber.
    Lees meer

  • Pérez Barquero Gran Barquero Amontillado Sherry

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Gran Barquero Amontillado komt voor 100% van de Pedro Ximenez druif. De sherry heeft minimaal tussen de 25-30 jaar gerijpt in eiken vaten gevolgd door het “Solera en Criadera” systeem. De Gran Barquero Amontillado heeft een prachtige amber kleur en heeft een subtiele, elegante neus met noten en amandel en gaat richting een Fino. In mond is de wijn zijdezacht rond en warm met aroma’s van amandel. De wijn heeft een fraaie en lange afdronk. De wijn heeft maar liefst 95 Parkerpunten gekregen wat uniek is voor een wijn/sherry uit deze prijsklasse. Dit is een absolute aanrader voor de sherry liefhebber
    Lees meer

  • Pedro Ximenez la Canada Perez Barquero sherry

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Het zwarte goud van Perez Barquero. Een fantastische dessertwijn die op zichzelf heerlijk is, maar ook in combinatie met gebak, (vanille) ijs, rode vruchten zoals aardbeien en de ideale aanvulling bij pure chocolade. Waarschijnlijk een van de meest unieke sherry's in zijn soort. Ongekend fraai.
    Lees meer

  • 1905 Pérez Barquero Montillado Solera Fundacional

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een van de oudste wijnen uit de wijnmakerij Perez Barquero en op de aarde, de NV 1905 Amontillado Solera Fundacional is een non-vintage wijn, en het jaartal op het etiket verwijst naar wanneer de solera in gebruik werd genomen. Dat gezegd hebbende, de gemiddelde leeftijd van de wijn is zeer hoog. De wijn is gemiddeld 80 jaar, waardoor een extreme concentratie van geuren, smaken is. Donkere amberkleur met een intense neus van edel hout, zilte zee, jodium, en hazelnoten, het is zeer gedetailleerd, zuiver, geconcentreerd, en heeft levendige zuren, een grote concentratie, en een eeuwige nasmaak, dit is zo uniek en zo goed
    Lees meer

6 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen