Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 24

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Celler del Roure, Cullerot, 2016

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Celler del Roure is zonder meer de pionier en topwijnmaker van de appellatie Valencia. Voorheen vooral bekend voor bulkwijnen, heeft deze regio zich onder zijn invloed en die van Dominio de la Vega opgewerkt tot een van Spanjes meest interessante regio'sen heeft het gebruik van amfora's terug op de wijnkaart gezet.

    Cullerot betekent dikkopje zoals je ook zien op het logo. Sinds enkele jaren heeft men zich op Celler del Roure verdiept in de recuperatie van oude cépages van de streek. Ook de vinificatie in amforen, die op dit oude domein nog aanwezig waren, gebeurt zoals vroeger. Cullerot werd in 2010 voor het eerst gecommercialiseerd. Productie van 24.000 flessen. 20% van de druiven ondergaat een schilmaceratie gedurende 12 uur op lage temperatuur. Alcoholische gisting in lemen ‘tinajas’ of amforen van 800 tot 3000 liter, gevolgd door een rijping van 6 maanden. In het glas geven we de wijn wat lucht om zijn geuren vrij te geven. Zowel fruitgeuren van het type rijp wit fruit treffen we aan, maar ook anijs en wat bloemige exotische hints met een discrete mediterrane handtekening. De smaak zet vol, fruitig en droog aan met een breder middenrif. Sappig en samenhangend met beperkt zuurtje.

    91/100 Parker


    Lees meer

  • Pérez Barquero Gran Barquero Fino Sherry

    Maak favoriet

    28 op voorraad

    De Gran Barquero van Perez Barquero heeft ongeveer 6 jaar gerijpt in eiken vaten. Dit is een heerlijke sherry welke 'stand-alone' als aperitief erg fraai is maar is zeker een aanrader bij chocolade-desserts en oude (harde) kazen. Ook geweldig bij een Espresso. 

    92/100 Parker


    Lees meer

  • González Byass Nectar Pedro Ximenez Sherry Dulce

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Zoete Pedro Ximenez sherry, vol van smaak gemaakt door González Byass. Mooie donkere mahoniekleur met aroma's van rozijnen en karamel. Deze sherry heeft een wat stroperige structuur. De smaak is zijdeachtig zoet met gedroogd fruit, rozijnen, dadel, karamel, noten en vijgen. Wij adviseren deze sherry licht gekoeld te serveren. 

    De Nectar PX Sherry is erg aan te bevelen als aperitief en dé ultieme en verrassende begeleider van een kaasplankje. Daarnaast ook heerlijk bij desserts met ijs, chocolade en tiramisu.


    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Vermut

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Bij Rey Fernando selecteert men voor de vermut twee basissherry’s: een tien jaar oude Amontillado en een eveneens tien jaar oude Pedro Ximenez. De droge Amontillado, van 100% palomino-druiven, wordt mooi aangevuld met de zoete PX. De kwaliteit van die sherry’s is zodanig dat beide prima op fles verkocht kunnen worden. De kruiden die voor de vermut gebruikt worden zijn onder andere alsem, gentiaan, koriander, engelwortel, salie en sinaasappelschil. De blend van sherry-wijnen en botanicals rust na de samenvoeging ongeveer zes maanden, waarna de vermut gebotteld wordt. Het unieke aan de sherry-vermut is dat de wijn niet meer versterkt hoeft te worden, zoals bij Italiaanse en Franse vermout gebeurd. De sherry is namelijk al versterkt! Dit is een aanbeveling voor de sherry-drinker. Uniek!!
    Lees meer

  • Emilio Hidalgo Pedro Ximenez sherry 0.5 ltr

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De donkere kleur van deze sherry is bijna ondoorzichtig en bezit aroma's van vijgen en amandelen en rijp fruit. Dit is naast een fraai glas sherry als aperitief ook een erg fraaie desertwijn en past geweldige bij oude en harde kazen. Absolute aanbeveler en verrassend bij een fraaie dis om als desertwijn te schenken.
    Lees meer

  • Alvear, Tres Miradas Vino de Pueblo

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Oud en eerbiedwaardig, zo mag je familiebedrijf Alvear, opgericht in 1729, wel noemen. Deze bodega ligt in Zuid-Spanje, in de DO Montilla-Moriles, dicht bij sherrygebied Jerez. Deze jonge Pedroz Ximenz heeft 8 maanden lang onder de flor gerijpt. Het is een blend van hun zes wijnen die ook afzonderlijk zijn gebotteld. De PX druiven komen van de wijngaardenuit de Riofrio en Cerro Macho zones van Montilla, De wijn rijpt gedurende acht maanden onder een sluier van gist (flor). Het effect van de flor is nog steeds erg subtiel en ontwikkeld zich nog verer in de fles. Een prachtige zeer droge neus met in de mond de typische kalkstenen tonen. De wijn heeft een grote zuiverheid en een lange afdronk. De wijn is anders dan anders en is speciaal en is een zeer fraaie geniet-wijn en gastronomisch erg fraai bij zeevruchten maar ook erg lekker bij Iberico Ham en dan natuurlijke de echte Bellota.

    90+/100 Parker


    Lees meer

  • Cillar de Silos Golfo Vermouth

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Vermouth of in het spaanse Vermut. Deze Vermut is van het fraaie huis Cillar de Silos. Het is een volwassen, volle maar frisse vermouth gemaakt van overrijpe tempranillo druiven gelegen inin de Ribera del Duero (Quintana del Pidio - Burgos - Spanje). De "Old Vines" heeft gerijpt in eiken vaten. Het heeft een mahonie kleur met licht oranje tinten. Un de neus heeft de wijn een intense neus geharmoniseerd met elegante tonen van kruiden. In de mond heeft de Golfo een mooie frisheid en maturiteit wat vooral komt door de hoog gelegen en noordelijk gelegen wijngaarden in de Duero. Zalig in de mix met een lekkere cava (1/3 golfo, 1/3 bruisend water en 1/3 Cava of 2/3 Cava en 1/3 Golfo ). Heerlijk bij Tortillas
    Lees meer

  • 2017 Bodegas Victoria Ordonez La Ola del Melillero

    Maak favoriet

    304 op voorraad

    Victoria Ordoñez geboren en getogen in Malaga is geen onbekende in de wijn-wereld. Ze is in 2015 gestart om hoog in de herbergzame bergen van Malaga (fantastische) wijnen te maken en dit worden wijnen die in de gaten moeten worden gehouden. Ze staan momenteel al in menig Michelin-restaurant. De La Ola del Melillero (de Golf van Melillero) is een blend van 70% Pedro Ximenez (PX)  en 30% Moscatel uit de bergen van Malaga. Het is een mooie volle niet al te droge witte wijn met een perfect zuurgraad. De wijn is evenwichtig en complex tegelijkertijd,  Een vleugje bitterheid aan einde herinnert ons aan de aanwezigheid van Muscatel en de Ximenz. Kortom de La Ola del Melillero  is een elegante wijn met de elegantie en de versheid van de PX en de zoetheid en de vrijgevigheid van de Muscatel. Bij de beroemde wijnschrijver Hubrecht Duiker is deze wijn zijn Vondst of de Maand in de uitgave van Juli 2017


    Lees meer

  • Pérez Barquero Gran Barquero Pedro Ximenez Sherry

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Gran Barquero Pedro Ximenez komt voor 100% van de Pedro Ximenez druif uit de Albarizas wijngaarden gelegen in de Sierra de Montilla en Moriles Altos en heeft tussen de 8-10 jaar opvoeding gehad op amerikaans eiken. Het heeft een intens en complex aroma als gevolg van de zongedroogde pedro ximenez druiven. De neus is heel typerend voor deze stijl, gedomineerd door rozijnen en gedroogde vijgen, espresso met een warme, fluweelzacht gehemelte, die eindigt met een pittige curry noot. De wijn heeft een zoete toon met een dichte, warme, krachtige structuur. Een erg fraaie sherry die gekoeld erg mooi tot zijn recht komt. Het is een uitstekende dessertwijn (of een dessert in zich zelf).
    Lees meer

  • 2017 Bodegas Victoria Ordonez Las Olas del Melillero Sparkling Rosé Brut Nature

    Maak favoriet

    14 op voorraad

    Heerlijke Sparkling Rosé bubbel van topwijnhuis Victoria Ordonez. Mooi lichtroze van kleur met delicate aroma’s van rood fruit en bloemen. Droog met een evenwichtige zuurgraad en rondheid als gevolg van veroudering op de gist in de vaten. Gemaakt van oude Pedro Ximenez druiven en Petit Verdot, Tempranillo en Shiraz. Een heerlijke wijn, koel geserveerd ideaal als aperitief en ook prachtig in combinatie met vis, zeevruchten, zalm, sushi- en rijstgerechten en desserts.

    Victoria Ordoñez geboren en getogen in Malaga is geen onbekende in de wijn-wereld. Ze is in 2015 gestart om hoog in de onherbergzame bergen van Malaga (fantastische) wijnen te maken en dit worden wijnen die in de gaten moeten worden gehouden. Ze staan momenteel al in menig Michelin-restaurant. 


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 24

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen