Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2014 Paolo Scavino Barolo DOCG

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Paolo Scavino, een Italiaans wijnhuis van ongekende klasse. De Barolo vertegenwoordigt een selectie van fruit uit zeven afzonderlijke wijngaardenpercelen verspreid over de belangrijkste plots van Barolo. Het fruit van die locaties wordt apart gevinifieerd en als eenmaal elk vat is geproefd, wordt de uiteindelijke assemblage gecreëerd. Vaten wijn die niet voldoen aan de kwaliteitsnormen van het landgoed worden verkocht als bulkwijn. Dit is een mooie wijn die opent naar kersen- en bramenaroma's met elegante tonen van gemalen steen, rook, zoethout en teer. Dit is een uitstekende Barolo welke op korte of middellange termijn al toegankelijke is

    93/100 - Wine Enthusiast
    91/100 - Parker


    Lees meer

  • 2013 Paolo Scavino Barolo Bricco Ambrogio DOCG

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Bricco Ambrogio heeft een intens en veelzijdig aromatisch spectrum. De kern is zacht en gepolijst door een prachtige zuur-tannine balans. Er zit een onderliggende diepte in deze Barolo en de afwerking is lang en genuanceerd. Ook deze wijn kreeg een mooie Parker waardering van 94 punten. De wijn kan nog wel wat extra jaren veroudering in de kelder gebruiken om de smaak tot nog grotere hoogte te brengen. De wijn is vol, geconcentreerd met weelderige fruitsmaken die zich afscheiden in dikke, sappige lagen. Prachtige intense aroma's van zwarte bes, kers, leer en specerijen. 

    Deze wijn past goed bij rood vlees (gegrild/geroosterd), lamsvlees, pelswild en kaassoorten die rijk en krachtig van smaak zijn.


    Lees meer

  • 2013 Paolo Scavino Barolo Monvigliero DOCG

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze Barolo Monvigliero beschikt over grote finesse en aromatische complexiteit, is uitgesproken bloemig gekruid, hartig, met balsamico in zijn expressie. De wijn is prachtig robijnrood van kleur. De neus is levendig en mooi samengesteld met tonen van eucalyptus en violetjes. Uitstekend geconcentreerde smaak met veel mineraliteit en stevige maar prettige tannines. Een uiterst elegante cru, vrouwelijk en vol van karakter met een licht frisse afdronk. Zeer terechte 95 punten Parker waardering!

    Deze wijn past goed bij rood vlees (gegrild/geroosterd), lamsvlees, pelswild en kaassoorten die rijk en krachtig van smaak zijn.


    Lees meer

  • 2013 Paolo Scavino Barolo Bric del Fiasc DOCG

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Barolo Bric del Fiasc is een krachtige, sappige en gespierde wijn vol complexiteit. Mooi dieprood van kleur met stevige houttonen. Karakteristiek voor deze Barolo is de textuur: aardse indrukken, dichtheid van fruit, levendige en verfijnde tannines. Prachtige structuur ondersteund door een prettige zuurgraad. Op de neus complex, mineralig en balsemico-achtig met de voor deze wijn typische tonen van klein rood fruit (kers, bramen) en zoethout. 95 Parkerpunten, na langdurige veroudering in de kelder op zijn best.

    Deze wijn past goed bij rood vlees (gegrild/geroosterd), lamsvlees, pelswild en kaassoorten die rijk en krachtig van smaak zijn.


    Lees meer

  • 2014 Paolo Scavino Barolo Bric del Fiasc DOCG

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Barolo Bric del Fiasc is een krachtige, sappige en gespierde wijn vol complexiteit. Mooi dieprood van kleur met stevige houttonen. Karakteristiek voor deze Barolo is de textuur: aardse indrukken, dichtheid van fruit, levendige en verfijnde tannines. Prachtige structuur ondersteund door een prettige zuurgraad. Op de neus complex, mineralig en balsemico-achtig met de voor deze wijn typische tonen van klein rood fruit (kers, bramen) en zoethout. Net als vele andere wijnen van dit wijnhuis kreeg ook deze Barolo een uitstekende Parker waardering van 94 punten, alwaar de wijn in juni 2018 werd beoordeeld met als opmerking: "This is an age-worthy Barolo that reveals depth and determination"

    97/100 - Wine Enthusiast


    Lees meer

  • 2013 Paolo Scavino Barolo Monvigliero DOCG Magnum

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze Barolo Monvigliero beschikt over grote finesse en aromatische complexiteit, is uitgesproken bloemig gekruid, hartig, met balsamico in zijn expressie. De wijn is prachtig robijnrood van kleur. De neus is levendig en mooi samengesteld met tonen van eucalyptus en violetjes. Uitstekend geconcentreerde smaak met veel mineraliteit en stevige maar prettige tannines. Een uiterst elegante cru, vrouwelijk en vol van karakter met een licht frisse afdronk. Zeer terechte 95 punten Parker waardering!

    Deze wijn past goed bij rood vlees (gegrild/geroosterd), lamsvlees, pelswild en kaassoorten die rijk en krachtig van smaak zijn.


    Lees meer

  • 2013 Paolo Scavino Barolo Bric del Fiasc DOCG Magnum

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Barolo Bric del Fiasc is een krachtige, sappige en gespierde wijn vol complexiteit. Mooi dieprood van kleur met stevige houttonen. Karakteristiek voor deze Barolo is de textuur: aardse indrukken, dichtheid van fruit, levendige en verfijnde tannines. Prachtige structuur ondersteund door een prettige zuurgraad. Op de neus complex, mineralig en balsemico-achtig met de voor deze wijn typische tonen van klein rood fruit (kers, bramen) en zoethout. 95 Parkerpunten, na langdurige veroudering in de kelder op zijn best.

    Deze wijn past goed bij rood vlees (gegrild/geroosterd), lamsvlees, pelswild en kaassoorten die rijk en krachtig van smaak zijn.


    Lees meer

  • 2011 Paolo Scavino Barolo Rocche dell'Annunziata Riserva DOCG

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een juweeltje deze Barolo Rocche dell'Annunziata! Meerlagig, zacht in tannines, delicaat maar krachtig met grootse allure. De wijn is diepgaand, genereus met weelderig zacht fruit (zwarte bes, kers, pruim) en heeft een symfonie van etherische aroma's met harmonische bewegingen. Kenmerken van deze prachtige cru zijn: rozenblaadjes, violet, lila, teer, zoete rode kersen, munt en mineralen. Zijdeachtige lagen in de textuur, buitengewoon gracieus maar ook met een mooie intensiteit.

    Deze wijn kreeg een meer dan uitstekende Parker waardering van 96 punten. 

    Deze wijn past goed bij rundvlees, lamsvlees, en wildgerechten zoals hert. Kan ook goed bij wat luxere pasta gerechten.


    Lees meer

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen