Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Pago de Carraovejas

    Maak favoriet

    132 op voorraad

    Pago de Carraovejas 2016 is een nieuwe wijn en vanaf vintage 2016 maakt men geen Reserva of Crianza meer maar gebruikt men het fruit voor deze geweldige Ribera del Duero en de wijn heet vanaf jaargang 2016 (pas in oktober 2018 op de markt) simpelweg Pago de Carraovejas. De Pago de Carraovejas is een haast bordeaux aandoende wijn en is onvergelijkbaar met andere Ribera del Duero's.De wijn is zer complex en mooi geproportioneerd. Niets overheerst en bij het ruiken en proeven komen met de tijd diverse lagen vrij. Ceder, Aziatische kruiden, viooltjes, tapenade, en bramen-aroma's in de neus. In de mond fruit met zachte houttannines met klein vanilletoontje van opvoeding op Amerikaans eikenhout.


    Lees meer

  • 2014 Pago de Carraovejas Reserva

    Maak favoriet

    87 op voorraad

    De 2014 Reserva bestaat uit 96% Tempranillo en 4% Cabernet Sauvignon op nieuwe Franse eiken vaten gedurende 12 maanden. Paars van kleur, geeft hij een expressieve neus van hout, rook, viooltjes, noten espresso, mineralen, en divers zwart fruit. In de mond komt de Carraovejas Reserva over als krachtig, smakelijk met zoete tannines en een lange afdronk. De 2014 is een prachtige jaargang met een haast bordeaux aandoende stijl (ondanks de minimale cabernet sauvignon)

    4.4* Vivino,  96 penin-punten , 93 punten Falstaff


    Lees meer

  • 2011 Pago de Carraovejas El Anejon de La Cuesta de las Liebres

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Ter ere van de 25ste verjaardag van Pago Carraovejas presenteert de bodega haar topmodel de Anejón. De Anejón is afkomstig van een bepaald perceel van wijnstokken gelegen op kleine terrassen (variërend tussen de 30% en 40% helling) op een hoogte van 900 meter. Het terroir is leem en klank wat de minerale tonen in de wijn verklaart. De Pago Carraovejas El Anejón de La Cuesta de las Liebres zoals de wijn voluit heet bestaat vooral uit Tempranillo met een klein percentages aan Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijn is gefermenteerd in kleine eiken vaten van frans eik en heeft daarna 12 maanden opvoeding gehad op frans eik met nog 18 maanden fles-opvoeding. In de neus fraaie tonen van rijpe bessen, bloemen en tal van kruiden, rook en lichte eiken tonen. In de mond is de wijn full bodied, geconcentreerd, sappig rood met krijtachtige tannines die vasthouden aan je tanden. Een krachtige, geconcentreerde top-wijn met een geweldig bewaar-potentieel
    Lees meer

  • 2015 Pago de Carraovejas Crianza Magnum

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Crianza bestaat uit 85% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon en 5% Merlot gerijpt in een mix van nieuwe en gebruikte Franse en Amerikaanse eiken voor een periode van 12 maanden. Cedar, Aziatische kruiden, viooltjes, tapenade, en bramen aroma's. Dit is een mooi geproportioneerde Crianza van een zeer goede vintage. Veel fruit, veel maar zachte houttannines met soms een vanilletoontje van opvoeding op Amerikaans eikenhout. De smaak is medium-bodied en zeer evenwichtig met fijne, strakke tannines en een zijdezachte textuur. 94 Peninpunten & 92 Parkerpunten gekregen. De Pago de Carraovejas Crianza maakt jaar in-jaar-uit een van de allerbeste crianza's


    Lees meer

  • 2014 Pago de Carraovejas Reserva Magnum

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De 2014 Reserva bestaat uit 96% Tempranillo en 4% Cabernet Sauvignon op nieuwe Franse eiken vaten gedurende 12 maanden. Paars van kleur, geeft hij een expressieve neus van hout, rook, viooltjes, noten espresso, mineralen, en divers zwart fruit. In de mond komt de Carraovejas Reserva over als krachtig, smakelijk met zoete tannines en een lange afdronk. De 2014 is een prachtige jaargang met een haast bordeaux aandoende stijl (ondanks de minimale cabernet sauvignon)


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen