Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2014 Opus One Overture

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    In de traditie van vele grote Bordeaux landgoederen maakt Opus One een fijne tweede wijn genaamd Overture. Zoals de invoering van een grote muzikale stuk bevat de Overture, de elementen van het uitzonderlijke werk zelf (lees de Opus One) maar niet in zijn geheel. Sinds 1993 maakt Opus One deze Overture waarbij exact dezelfde selectie-methodes plaatsvinden. 2014 was een opmerkelijk fraai jaar met bijna ideale omstandigheden. In de neus heeft de Overture mooie tonen van zwart fruit zoals bramen en kers, pruim, leder en tabak. De houtrijping integreert de smaken en geuren en voegt mooie nuances van vanille en geroosterd eiken toe. In de mond is de wijn uitermate elegant met een sensuele mondgevoel. Een top 2e wijn van dit geweldige huis.
    Lees meer

  • 2015 Opus One Overture

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    In de traditie van vele grote Bordeaux landgoederen maakt Opus One een fijne tweede wijn genaamd Overture. Zoals de invoering van een grote muzikale stuk bevat de Overture, de elementen van het uitzonderlijke werk zelf (lees de Opus One) maar niet in zijn geheel. Sinds 1993 maakt Opus One deze Overture waarbij exact dezelfde selectie-methodes plaatsvinden. Zoals 2014 was ook 2015 een opmerkelijk fraai jaar met bijna ideale omstandigheden. In de neus heeft de Overture mooie tonen van zwart fruit zoals bramen en kers, pruim, leder en tabak. De houtrijping integreert de smaken en geuren en voegt mooie nuances van vanille en geroosterd eiken toe. In de mond is de wijn uitermate elegant met een sensuele mondgevoel. Een top 2e wijn van dit geweldige huis.
    Lees meer

  • 2014 Opus One

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Opus 2014 is een blended van 80% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc, 6% Merlot, 5% Petit Verdot en 2% Malbec. 2014 was een geweldig jaargang en dit verklaart ook de 96/100 punten van de Wine Advocate. In de neus heeft de Opus One 2014 mooie tonen zwarte bes en rode aalbes, zwarte kersen en moerbeien met een vleugje kreupelhout, gesauteerde kruiden en grafiet. Deze jaargang is zeer elegant met een energieke lijn die het rode en zwarte fruit optilt en heeft het een gedurfd kader van korrelige tannines en een zeer lange spicy afwerking.
    Lees meer

  • 2015 Opus One

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De absolute topper van het huis van Rothschild/Mondavi uit Nappa Valley.   Opus One uit Nappa Valley is een van de allerbeste jaargangen en is erg te vergelijken met een top Pauillac.  Deze vintage van de Opus One heeft een geweldige zuiverheid met  fruit met zwarte bessen, bosbessen, donkere chocolade, verse kruiden.  Full bodied met verfijnde tannines.  De wijn eindigt met een lange, gelaagde romige afdronk. De wijn is een Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot en Malbec. Dit landgoed maakt al sinds de afgelopen 10 jaar grote-Cabernet gebaseerde wijnen ... maar dit is toch wel de beste tot op heden. Drink het in de komende 30+ jaar.

    Parker 97+/100


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen