Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 14

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Cusumano Benuara IGT 0.375 ltr

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Winery of Italy 2013. Nero d’Avola en Syrah hebben veel gemeen, onder andere dat ze van lekker veel zon houden. En daar is geen gebrek aan, in het hete en droge klimaat op Sicilië. De aroma’s van rijp zwart fruit en specerijen van de Syrah druif vullen het rode fruit van de Nero d’Avola wonderwel aan, in deze Benuara van Cusumano. De lokale Nero d’Avola domineert in deze blend van beide druiven, waarbij een vijfde deel van de wijn op grote houten vaten heeft gerust, de rest in stalen vaten. Daardoor heerlijk zacht en rijk van smaak. Op terras met vrienden of een stuk vlees op de grill, deze Benuara zal u nooit teleurstellen. Dan is het handig om te weten dat hij ook verkrijgbaar is in magnum formaat.
    Lees meer

  • 2016 Baglio del Cristo di Campobello Terre Siciliane IGT CDC Rosso

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    De Baglio del Cristo di Campobello C'D'C' Rosso komt van het Italiaanse Sicilië. Baglio del Cristo wordt inmiddels gezien als een van de beste wijnhuizen van Sicilië waar Sicilië momenteel wordt gezien als een sterk opkomende Italiaanse wijnstreek. De C.D.C staat voor Cristo di Campobello en is een blend van Nero d'Avola, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. Het is een prettige wijn met klein rood fruit o.a. zure kersen en bosvruchten. De wijn is heerlijk kruidig met heerlijke zijdezachte tannines. Goed in balans een ideale wijn bij een Pizza, BBQ, Rood vlees of bij de Borrel met harde kazen.


    Lees meer

  • 2016 Cusumano Nero d'Avola IGT

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Een modern gemaakte, granaatrode wijn met volle aroma's van pruimen, zwarte bes en kruiden. Het is een heerlijke wijn om als 'doordrinker' zo van te genieten en ook erg lekker als aperitief met een hapje (bijv. een stukje salami of ham). De Nero d'Avola laat zich bovendien ook goed schenken bij pasta- en vleesgerechten en bij licht gerijpte kazen. De wijn is elegant, geconcentreerd en goed in balans. Een levendige wijn met prettige tannines en een medium body.  Gemaakt door kwaliteits wijnhuis Cusumano die in 2013 in Italie werd uitgeroepen tot Winery of the Year.


    Lees meer

  • 2017 Baglio del Cristo di Campobello Adenzia Bianco

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    De Adenzia Bianco is een blend van de typische Siciliaanse druiven de grillo & insolia. Dit is een Free flow wijn oftewel een vin de goutte' (free-run wine; lekwijn, wijn die niet geperst is, maar onder eigen gewicht spontaan is vrijgekomen en is gaan stromen. Dit in tegenstelling tot perswijn (vin de presse) die, door perskracht, een hoger percentage zuren en tannine heeft. De Adenzia verblijft 3 maanden 'sur lie' op zijn eigen droesem. De Adenzia Bianco is een zachte, afgeronde, complexe wijn met een delicate smaak, gevuld met schaduwen van zwarte bessen, kruiden maar elegant met fluweelzachte tannines. Deze Adenzia is heerlijk om als standalone glas te drinken maar ook uitstekend bij wit vlees zoals kip en natuurlijk heerlijk bij gegrilde of gebakken vis.
    Lees meer

  • 2016 Cusumano Benuara

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Winery of Italy 2013. Nero d’Avola en Syrah hebben veel gemeen, onder andere dat ze van lekker veel zon houden. En daar is geen gebrek aan, in het hete en droge klimaat op Sicilië. De aroma’s van rijp zwart fruit en specerijen van de Syrah druif vullen het rode fruit van de Nero d’Avola wonderwel aan, in deze Benuara van Cusumano. De lokale Nero d’Avola domineert in deze blend van beide druiven, waarbij een vijfde deel van de wijn op grote houten vaten heeft gerust, de rest in stalen vaten. Daardoor heerlijk zacht en rijk van smaak. Op terras met vrienden of een stuk vlees op de grill, deze Benuara zal u nooit teleurstellen. Dan is het handig om te weten dat hij ook verkrijgbaar is in magnum formaat.
    Lees meer

  • 2014 Baglio del Cristo di Campobello Sicilia Adènzia Rosso

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Deze fraaie Siciliaanse rode wijn is een blend van de Nero d'Avola, Syrah en Cabernet Sauvignon. De druiven worden handgeplukt en daarna vinificatie met maceratie op met schil gedurende 15-20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt gedeeltelijk voor 10 maanden in 110-hectoliter staal en in rFranse eiken met daarna nog een flesrijping van minimaal 12 maanden. Deze fraaie rode wijn heeft een zeer breed spectrum van aroma's, met tonen van zure kersen en bosvruchten, samen met heerlijke hints van vanille. De wijn is verleidelijk in de mond en wordt in de afdronk kruidig met sierlijke tannines. De Baglio del Cristo di Campobello Adènzia heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en heeft 91 Parkerpunten gekregen 90 punten van Wine Enthousiast gekregen.
    Lees meer

  • 2016 Rapitala Alto Nero Nero d'Avola Sicilia DOC

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De naam Rapitala is afgeleid uit het Arabisch en betekent land van god. Arabische teksten en architectuur zijn nog veel te vinden op Sicilië doordat het eiland in het verleden Saraceens is geweest. Dit is wat je noemt een Siciliaan van wereldklasse. De wijn is gemaakt van 100% Nero Syrah druiven. Deze De Rapitalà Sire Nero Syrah Sicilia DOC is een heerlijke rode wijn en heeft een intens rode kleur en bezit een krachtig, mediterraans karakter. In de neus fruitaroma’s van bramen en zwarte bessen. In de mond heeft de wijn een frisse, kruidige smaak en is een ideale begeleider bij rood vlees, curry, spicy food.
    Lees meer

  • 2014 Rapitala Hugonis Cabernet Sauvignon Nero d'Avola

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De naam Rapitala is afgeleid uit het Arabisch en betekent land van god. Arabische teksten en architectuur zijn nog veel te vinden op Sicilië doordat het eiland in het verleden Saraceens is geweest. Dit is wat je noemt een Siciliaan van wereldklasse. De wijn is gemaakt van 100% Nero Syrah druiven. Deze De Rapitalà Sire Nero Syrah Sicilia DOC is een heerlijke rode wijn en heeft een intens rode kleur en bezit een krachtig, mediterraans karakter. In de neus fruitaroma’s van bramen en zwarte bessen. In de mond heeft de wijn een frisse, kruidige smaak en is een ideale begeleider bij rood vlees, curry, spicy food.
    Lees meer

  • 2013 Baglio del Cristo di Campobello Sicilia Lu Patri Nero D'Avola

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    Puur en subliem is een goede samenvatting van deze geweldige Siciliaanse wijn gemaakt van 100% Nero d'Avola. De Lu Patri. De druiven worden hand geoogst en hand gesorteerd. Na de 18-daagse temperatuur gecontroleerde maceratie vindt de opvoeding plaats gedurende 18 maanden met rijping in 225 liter Franse eiken barriques (Nevers, Trançais, Allier), waarvan een derde nieuw is. Na deze opvoeding verblijft de wijn ook nog eens 10 maanden voor rijping in de fles. De wijn is donker rood in het glas met Balsamico noten, aromatische kruiden om fruit van bramen en zwarte kers. In de mond is de wijn rond, zacht, complex en warm, met mediterrane kruiden met een mooie smaken van tabak, zoethout en peper,. Rond en gul, elegant complex, mooie tannines met een harmonieuze afwerking en lange aromatische afdronk.
    Lees meer

  • 2013 Baglio del Cristo di Campobello Sicilia Lusirà

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De Sicilia Syrah Lusirà vertegenwoordigt een indrukwekkende inspanning van Baglio del Cristo di Campobello. De Lusira heeft een heel gelukkig huwelijk tussen de druif Syrah en het Siciliaanse terroir. De wijn heeft in tegenstelling tot de Nero d'Avola meer aroma's van donker fruit, gezouten vlees en zwarte peper die zeer specifiek zijn voor deze druif. Het fraaie is aan deze Lusria dat deze prachtige smaken niet worden gemaskeerd door overdreven hout. De textuur van de wijn is zacht en rond met in de afwerking mooie tonen en smaken van leer en tabak. De wijn heeft 93+ Parkerpunten gekregen en 92 punten van WINE ENTHUSIAST MAGAZINE en de Lusria wordt gezien als de mooiste Syrah wijn uit de mediterranean.
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 14

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen