Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Planeta Etna Rosso

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Deze wijn wordt geproduceerd in de Feudo di Mezzo wijnmakerij, gelegen in het hart van het Etna wijnbouw. Het is voor 100% geproduceerd uit de siciliaanse druif de Nerello Mascalese waar deze nobele druif op de flanken van de Etna zeer verfijnde wijnen voortbrengt. De wijngaard is gelegen op een hoogte van 500 meter. In de neus ruiken we vanille, frisse kersen aardbei en een zeer fraaie pallet aan minerale tonen wat niet vreemd is met een druif op een vulkanisch terroir. In de mond is de wijn aanwezig maar soepel. Zeer expressief fruit met meer complexe aromatische elementen van specerijen en zelfs een beetje zwarte peper. Een prachtig glas waarbij kracht en soepelheid mooi samengaan.
    Lees meer

  • 2015 Cusumano Alta Mora Rosso

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Deze imposante Alta Mora Rosso uit Sicilie heeft een erg mooie, donkere robijnrode kleur. De wijn bezit verrukkelijke aroma's van donker fruit zoals bramen en zwarte, ingedroogde kersen en heeft een licht kruidige toon. De aanzet is vol met een stevige structuur en rijpe tannines. Een wijn met een mooie volle, rijpe smaak en toch zacht van karakter.

    Deze Siciliaanse wijn komt van een wijngaard met vulkanische bodem en heeft wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van wel 20 jaar. Deze heerlijke rode wijn is gemaakt van het druivenras Nerello Mascalese (100%). Producent is wijnhuis Cusumano. Heerlijk bij gerechten met wild en gevogelte en bij lamsvlees. Ook erg lekker bij harde (Italiaanse) kazen. 


    Lees meer

  • 2014 Planeta Sicilia Nerello Mascalese Eruzione 1614

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Planeta Sicilia Nerello Mascalese Eruzione 1614 is gemaakt in hun nieuwe wijnmakerij in Feudo di Mezzoen schetst een perfect beeld van dit vulkanische gebied. De wijngaard is gelegen tussen de 600-800 meter hoogte. De wijn is gemaakt van de typische siciliaanse Nerello Mascalese welke 12 maanden opvoeding hebben genoten in eiken vaten. De donkere minerale nuances zijn onmogelijk te missen en verdienen uw aandacht dankzij hun zuiverheid en intensiteit. Aardse tonen, grafiet, roos en gedroogde kersen ruiken we in de neus. In de mond is de wijn fraai zacht en zeer rijk van smaak en een zalige afdronk.
    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen